Όχι, όχι. Έτσι θα ήταν εάν δεν είχαν γνωρίσει καν τον θεϊσμό. Αλλιώς δεν θα έλεγαν τους εαυτούς τους άθεους. Λένε όλοι οι άθεοι "Δεν πιστεύω σε κάποιον θεό.", έχουν γνωρίσει τι είναι.
Δεν έχω σχέση με την Μασονία εγώ, τα Αμερικανάκια έχουν.
Εσύ έχεις γνωρίσει τον τσαγιερισμό;
Τον μηλισμό;
Τον Κομπιουτερισμό;
Υπάρχουν άπειρες υποθέσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να κάνουμε για την προέλευση του κόσμου και για τον προορισμό του. Εξάλλου, πώς μπορείς να γνωρίσεις κάτι που θεωρείς (θα έλεγα πιστεύεις, αλλά θα με παίρνατε πάλι με τις πέτρες από πίσω

, η πίστη ως πεποίθηση είναι διαφορετική από τη θρησκευτική πίστη) πως δεν υπάρχει; Με το να αρνείσαι την ύπαρξη του Θεού, αρνείσαι και τη δυνατότητα να τον γνωρίσεις.
Οι περισσότεροι δεν παραδέχονται ότι είναι άθεοι...εγώ όταν μιλάω για βούληση μου απαντάνε για τύχη...δηλαδή τίποτα δεν ελέγχω εγώ στον εαυτό μου;;Και όταν λέμε ότι ο θεός μας δίνει επιλογές είναι σαν να διαφημίζει 2 εταιρίες και την μία την ονομάζει παράδεισο και την άλλη κόλαση...με κουράζει πραγματικά το θέμα θρησκεία γιατί από μικρός(όχι πως τώρα είμαι μεγάλος)είχα απορίες για το τι είναι η θρησκεία και σε αυτό το @@@ σχολείο που πήγαινα τα τελευταία 8 χρόνια δεν αξιώθηκε κανείς να μου πει κάτι και ονομάζετε και ιδιωτικό..
Όχι, ο Θεός δε διαφημίζει εταιρείες. Αν όντως πιστεύεις ότι υπάρχει Παράδεισος και Κόλαση, ο Θεός διαφημίζει τη δική του εταιρεία. Λέει πως υπάρχει και άλλη, αλλά δε λέει πως μπορείς να φτιάξεις και τη δική σου. Γιατί τότε θα πει αυτομάτως ότι αφού δεν είσαι μαζί μου, είσαι με τους άλλους. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά η πρώτη, νομίζω, εντολή της Βίβλου λέει: "Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου. Μην πιστεύεις σε άλλο θεό εκτός από μένα". Κάτι μάλιστα που είναι πιο πριν από το "Ου φονεύσεις", δηλ. του δίνεται μεγαλύτερο βάρος. Ε, αν θεωρεί ο Monsieur Dieux ότι η "αλλαξοπιστία" είναι χειρότερη από το φόνο, και εάν κρίνω από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στην Α. Γραφή, τότε όχι, δε θέλω να είμαι κοντά του (ή Του, όπως θέλετε). Τελοσπάντων, βγήκα εκτός θέματος (λίγο). Αν είσαι βέβαιος ότι υπάρχει Παράδεισος και Κόλαση, τότε κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Και αν θες να μάθεις τί είναι θρησκεία, μελέτησε κάποια εγκυκλοπαίδεια. Αν περιμένεις από το σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, να στο μάθει, θα απογοητευτείς (αν έχεις κάποιες προσδοκίες).
Παράδεισος και Κόλαση; Το λύσαμε ήδη.
https://www.oodegr.com/oode/swthria/xaris1.htm
Ακολουθεί μάθημα φιλοσοφίας.
Η
αιοτικρατία (determinism) υποστηρίζει πως δεν ελέγχεις τίποτα. Μπορεί να ισχύσει και σε θρησκευτικό επίπεδο και σε επιστημονικό. Η αντίθετη πλευρά είναι η ελεύθερη βούληση.
Στις περισσότερες θρησκείες θα συνατήσουμε τον
υπαρξισμό, την μέση λύση. Στον Χριστιανισμό ο Θεός απλώς ξέρει που θα πάει ο καθένας, δεν τα έχει γράψει με τον όρο της μοίρας.
Τα
λύσατε; Δε τα έλυσες εσύ (συγγνώμη αν παίρνω κάπως καυστικό τόνο), οι κληρικοί και οι "Πατέρες" τα έλυσαν για σένα, και φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα.
Να συμβουλεύσω όσους επιθυμούν να ενημερωθούν από κάποια αντικειμενική πηγή για τον Παράδεισο και την Κόλαση (και όχι να βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα), να ανατρέξουν σε μια εγκυκλοπαίδεια. Κατά τη γνώμη μου, η Wikipedia είναι αρκετά αξιόπιστη. Δέχεται επικρίσεις, αλλά θεωρώ ότι η αναφορά σε πηγές που γίνεται πλέον σχεδόν σε κάθε πρόταση δε δίνει πολλά περιθώρια για να χαρακτηριστεί υποκειμενική.
Η θρησκεία είναι απλώς ένα σύστημα πίστης που προσπαθεί να εξηγήσει τα υπαρξιακά(πως και απο που ήρθε κλπ) προβλήματα του ανθρώπου και τη σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν(ή με το θεό για τις πιο πολλές θρησκείες).
Δεν χρειάζονται ούτε ιερά βιβλία,ούτε ιερείς,ούτε λατρευτικές πρακτικές για να χαρακτηριστεί μια φιλοσοφική ιδέα ως θρησκεία.
A religion is an
organized approach to human spirituality which usually encompasses a set of
narratives, symbols, beliefs and
practices, often with a
supernatural or transcendent quality, that give meaning to the practitioner's experiences of life through reference to a
higher power or truth.[1]
Wikipedia
Θρησκεία είναι ένα σύνολο ιδεών, ένα
οργανωμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την πίστη στο θεό. (Στην ελληνική Βικιπαίδεια περιλαμβάνεται στον ορισμό και η πίστη στο θείο, και στο Μείζον Ελληνικό Λεξικό το ίδιο.)
Νομιζω οτι απο ενα σημειο και μετα (ηλικιακα εννοω) μπορεις να επιλεξεις
δεν χρειαζεται να σου επιβαλει τη γνωμη του κανεις (σχολιο για πολυ παραπανω που λενε οτι τους επιλαλουν τη χριστιανικη θρησκεια)
Τότε γιατί οι περισσότεροι ενήλικες σε χριστιανικές χώρες είναι χριστιανοί, οι περισσότεροι ενήλικες σε μουσουλμανικές χώρες μουσουλμάνοι, και οι περισσότεροι ενήλικες στην Ινδία Βουδιστές;
Όταν σου πασάρουν για όλη την παιδική σου ηλικία (και όχι μόνο) μία θρησκεία ως μοναδική αλήθεια, χτίζεις τη ζωή σου πάνω της. Συνδεέσαι συναισθηματικά μαζί της, και δεν μπαίνεις καν στη διαδικασία να την αμφισβητήσεις, διότι δε το αντέχεις ψυχολογικά. Δεν είναι επιβολή με τη βία, είναι πνευματική επιβολή, η οποία γίνεται πολύ δυσκολότερα αντιληπτή από τον αποδέκτη.
Eπιπρόσθετα το αν θα χρησιμοποιήσει μια θρησκεία μυστήρια,ιερείς ή αν θα είναι οργανωμένη είναι ανάλογα με τη θρησκεία π.χ ο βουδισμός σαν θρησκεία δεν είναι οργανωμένη,μερικές προτεσταντικές ομολογίες δεν έχουν μυστήρια ενώ ο σουνίτικος μουσουλμανισμός δεν έχει ιερείς και κληρικούς.
Ο Βουδισμός έχει μοναχούς, έχει ιερά βιβλία, έχει συγκεκριμένα "τελετουργικά" για την ένωση με το θείο. Οι προτεσταντικές ομολογίες και οι σουνίτες βασίζουν την πίστη τους στην Α. Γραφή και στο Κοράνιο αντίστοιχα. Οι απόψεις τους, επιπλέον, εμπεριέχουν μια ανώτερη υπερφυσική δύναμη, επομένως είναι οργανωμένη θρησκεία.