Ας το πάρουμε απ'την αρχή γιατί πραγματικά δεν υπάρχει καν λόγος να συζητιέται το άβατο.
Πρώτον, η χερσόνησος του Άθω ανήκει στην κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως και η τελευταία ίντσα που ορίζεται από το διεθνές δίκαιο. Δεν τίθεται θέμα, σε όλη, ανεξαιρέτως, την επικράτεια, τυπικά ισχύει το Σύνταγμα και όλοι οι νόμοι. Συνταγματικά, όμως, κάθε μία από τις 20 μονές έχει ιδιοκτησιακό καθεστώς πάνω σε συγκεκριμένη γη της χερσονήσου. Αθροιστικά, όλη η έκταση της χερσονήσου είναι ιδιοκτησία των μοναστηριών σύμφωνα με το Σύνταγμα κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ άλλος ιδιοκτήτης της χερσονήσου εκτός των μοναστηρίων της. Το ποιον θα βάλεις μέσα στην ιδιοκτησία σου, ως γνωστόν, το καθορίζεις εσύ και δεν σημαίνει ότι αυτό παραβαίνει τους νόμους. Το άσυλο της ιδιοκτησίας είναι κι αυτό θεμελιώδες δικαίωμα και προφανέστατα όπως εγώ στο σπίτι μου βάζω όποιον γουστάρω, έτσι και οι μονές. Κάθε περιοχή που ορίζεται από ιδιοκτησιακό καθεστώς ορίζεται κι επίσης από την επιθυμία του ιδιοκτήτη και τίποτα άλλο. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Αλλιώς θα έπρεπε όποιος ήθελε να μπει στο σπίτι σου, να μην είχες δικαίωμα να τον εμποδίσεις. Αυτά για να λυθεί το θέμα περί ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων.
Από κει και πέρα, το αν θα χειροτονούνται γυναίκες, σε ποια εκκλησιαστικά ιδρύματα θα επιτρέπεται να μπαίνουν ομάδες του πληθυσμού κλπ., είναι θέμα που δεν αφορά κανέναν άλλον, εκτός από την εκκλησιαστική οργάνωση. Δεν εξασφαλίζεται σε κανέναν το δικαίωμα να αλλάξει, εκ των έξω, τη δομή λειτουργίας ενός οργανισμού, στην περίπτωσή μας, της Εκκλησίας. Αν δεν θέλει η εκκλησία να χειροτονεί γυναίκες, να παντρεύει gay, να επιτρέπει την είσοδο ανδρών σε γυναικωνίτες και την είσοδο γυναικών σε ανδρικά δωμάτια, λυπάμαι, αλλά αυτό περνάει ΜΟΝΟ από το χέρι της κι από κανενός άλλου. Αν κάποιος διαφωνεί, μπορεί να ιδρύσει έναν δικό του θρησκευτικό οργανισμό που να το διέπουν όποιες αρχές νομίζει αυτός.
Δεν τίθεται κανένα θέμα, λοιπόν, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη στιγμή που ολόκληρη η έκταση της χερσονήσου διέπεται από νομοθετημένο ιδιοκτησιακό καθεστώς με ιδιοκτήτες τα μοναστήρια. Από κει και πέρα, το γεγονός ότι δεν χειροτονεί η εκκλησία μου γυναίκες, δεν αφορά όσους δεν ανήκουν σε αυτήν.