Out: Καλησπέρα! Χαίρομαι που ακόμα και μέσω κειμενογράφου προσπαθείς να γράψεις και επίσης χαίρομαι που παρόλο που είσαι δυσλεκτικός θες να σπουδάσεις και να ασχοληθείς με ένα τμήμα.. Ξέρω περιπτώσεις που είναι δυσλεκτικοί και δεν ενδιαφέρονται για όλα αυτά.
In: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει πολλά ωραία τμήματα. Αυτά που θες να επιλέξεις πιστεύω είναι απ'τα καλύτερα (σύμφωνα με απόψεις φίλων μου).
Εδώ υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας -->
https://www.mar.aegean.gr/index_el.php
Όσον αφορά το τμήμα Περιβάλλοντος βρήκα τα εξής: Οι ειδικότητες της πράσινης οικονομίας εξασφαλίζουν πλέον σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Greenpeace, εκτιμάται ότι έως το 2020, θα δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε τομείς που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μπορείς να βρεις το τμήμα εδώ -->
https://www.env.aegean.gr/
Έχω ένα βιβλίο ''Επιλέγω Σπουδές & Επάγγελμα 2015''. Θα σου γράψω κάποιες επιπλέον πληροφορίες.
Τμήμα Περιβάλλοντος
Οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν γνώσεις σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τα Οικοσυστήματα, τους Φυσικούς πόρους, τη Γεωλογία, τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την Περιβαλλοντική πολιτική, την Περιβαλλοντική έρευνα, τις Περιβαλλοντικές Επιχειρήσεις, και τη Περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Κάποια από τα ενδεικτικά μαθήματα είναι: Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Οικονομία και Περιβάλλον, Χημεία, Φυτολογία, Μηχανική, Πληροφορική, Εδαφολογία, Βιολογία ζώων, Οικολογία κλπ (ωστόσο έχεις αρκετά μαθήματα Φυσικής που δεν είσαι και πολύ καλός).
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, θεωρήσαι
Περιβαλλοντολόγος. Συγκεκριμένα, μπορείς να ασχοληθείς με:
1. Θέσεις και Φορείς του Δημοσίου τομέα (τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμους & Περιφέρειες, Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου).
2. Σε μονάδες βιολογικών καθαρισμών.
3. Στην αποκομιδή σκουπιδιών.
4. Στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία (Χερσαίων & Υδάτινων οικοσυστημάτων).
5. Στην Οικολογία (έμβιων οργανισμών και ανθρώπων).
6. Στον έλεγχο της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Πολιτείας.
7. Σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.
8. Στην εκπαίδευση.
9. Σε οργανισμούς σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο (οικολογία, περιβάλλον, φύση κλπ).
10. Σε Μη-Κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
11. Γραφεία Μελετών και Ερευνών για το Περιβάλλον.
12. Σε Μονάδες καθαρισμού.
Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας
Οι πτυχιούχοι του τμήματος είναι επιστήμονες ικανοί να χειρίζονται θέματα σχετικά με το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τις Ιχθυοκαλλιέργειες, τη μελέτη του Θαλάσσιου Οικοσυστήματος, τις ηχητικοακουστικές Μεθόδους Αλίευσης, τη Δορυφορική Ωκεανογραφία, την Ωκεανογραφία, την Επιχειρησιακή Ωκεανογραφία, τα Γεωγραφικά συστήματα Πληροφοριών αλλά γενικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Μερικά ενδεικτικά μαθήματα είναι: Γεωλογία, Γενική Χημεία, Γεωγραφία, Θαλάσσια Βιολογία, Φυσική, Στατιστική, Θαλάσσια Οικολογία, Χημική Ωκεανογραφία, Βιοποικιλότητα, Φυσική του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Υδατοκαλλιέργειες, Αλιευτική Βιολογία, Ιζηματολογία κλπ (ωστόσο και εδώ έχει αρκετά μαθήματα Φυσικής που δεν είσαι και πολύ καλός).
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, θεωρήσαι
Θαλασσολόγος,
Ωκεανογράφος,
Περιβαλλοντολόγος και
Ιχθυολόγος. Συγκεκριμένα, μπορείς να ασχοληθείς με:
1. Την έρευνα σε Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά κέντρα/ιδρύματα.
2. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημόσιων Έργων.
3. Τους τοπικούς Φορείς και την τοπική Αυτοδιοίκηση.
4. Την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.
5. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμενικό σώμα, το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό ταμείο & το Τελωνείο.
6. Τις Υδατογραφικές Υπηρεσίες.
7. Τα έργα Λιμένων.
8. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).
9. Τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τις Οστρακοκαλλιέργειες.
10. Τα γραφεία Περιβαλλοντικών, Θαλάσσιων & Παράκτιων κατασκευών - ερευνών.
11. Τους υποθαλάσσιους ορυκτούς Πόρους και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών.
12. Τα Εργαστήρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας.
Πιστεύω πως και οι 2 σχολές είναι πολύ καλές, απλώς έχουν και οι 2 Φυσική. Για εμένα, να ακολουθήσεις αυτό που σε ελκύει περισσότερο (και τα 2 έχουν έρευνα).
Αν ήμουν στη θέση σου, θα επέλεγα το Τμήμα Θάλασσας (αν και μου αρέσει και το άλλο).
Ελπίζω να βοήθησα!