Λοιπόν θα σας γράψω την μεθοδολογία μου και αν κάποιος θέλει να κάνει την χαμαλοδουλειά be my guest. Επίσης αν κάποιος πιστεύει ότι κάτι κάνω λάθος, θα χαρώ να το συζητήσουμε και να μου αλλάξετε γνώμη. Θα υπολογίσουμε τις βαθμολογίες που οδηγούν στη νομική Αθήνας.
Πρώτα θα παραδεχτούμε ότι κάθε υποψήφιος είναι βρίσκεται στην ίδια θέση σε σχέση με τους συμμαθητές του, σε κάθε μάθημα. Δηλαδή αυτός που είχε τον εκατοστό καλύτερο βαθμό στα αρχαία, είχε τον 100στό καλύτερο βαθμό και στα Λατινικά. Αυτό προφανώς δεν ισχύει, αλλά είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και αφού μιλάμε για σύνολο, η απόκλιση δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Ξεκινάμε βλέποντας τα περσινά στατιστικά ώστε να δούμε που βρισκόταν αυτός που είχε βαθμό κοντά στη βάση της νομικής Αθήνας. Θα βρούμε ότι κάποιος που βρισκόταν στην θέση 1601 πέρσι είχε συγκεντρώσει 18430 μόρια. (Αρχαία 16,74 / Έκθεση 17,45 / Ιστορία 19,25 / Λογοτεχνία 16,67 / Λατινικά 19,15 και Βιολογία 19,3). Υποθέσαμε ότι όλοι όσοι στόχευαν Νομική πήραν Βιολογία γενικής πέρσυ και ότι είχαν σε όλα τα προφορικά 20. Το κακό είναι ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτές τις βαθμολογίες επειδή περιέχουν και το ανώτατο όριο και έτσι είναι λάθος να πούμε ότι η κατανομή είναι ισόποση. Ξέρουμε π.χ. ότι 16,2% έχουν γράψει 18-20 στη βιολογία, αλλά δεν αποκλείεται και οι 1601 πρώτοι να έχουν γράψει ξερό 20άρι ενώ εμείς βρήκαμε 19,3. Άρα θα κάνουμε μια σχετικά αυθαίρετη διόρθωση και θα πούμε ότι έγραψε 18500 μόρια.
Τώρα θα δούμε πόσα μόρια θα συγκέντρωνε ο μαθητής που βρίσκεται στην θέση 1601 φέτος. Θα συγκέντρωνε 18072 μόρια (Αρχαία 17,21 / Έκθεση 17,25 / Ιστορία 18,79 / Λατινικά 19,35). Θα πούμε 18150 επειδή και στα Λατινικά πολλοί καλοί μαθητές λογικά γράψαν 20.
Είμαστε 350 μόρια κάτω δηλαδή, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ'οψιν ότι 4% των θέσεων πηγαίνουν στο παλιό σύστημα, αρά ας βάλουμε και 100 μόρια παραπάνω (αρκετά αυθαίρετο και αυτό και νομίζω υψηλό). Οπότε καταλήξαμε ότι κάποιος που πέρσυ έβγαζε 18500, φέτος βγάζει 18250. Άρα στις βαθμολογίες κοντά σε αυτή την περιοχή, έχουμε πτώση και όχι άνοδο. Πραγματικά θα εκπλαγώ αν υπάρξει άνοδος στη Νομική Αθήνας.
Αν κάποιος βλέπει λάθος ή κάτι που παρέλειψα ή γιατί είναι λάθος αυτή η ανάλυση ας μου πει. Ειδικά θα ήθελα την γνώμη του Chris επειδή φαίνεται γνώστης.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.