Κάτι που πραγματικά με πικραίνει και παράλληλα μου δημιουργεί απορία είναι η πεποίθηση των "θετικών" ότι η ευκολία των θεωρητικών σχολών είναι τέτοια ώστε ο οποιοσδήποτε μπορεί να τις τελειώσει και μάλιστα με βαθμό. Να δηλώσω εξ αρχής ότι σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τις θετικές σχολές. Αντιθέτως τη στιγμή που μετά βίας μπορώ να λύσω μια δευτεροβάθμια εξίσωση, τρέφω μεγάλη εκτίμηση γι αυτούς που ασχολούνται με ανώτερα μαθηματικά, φυσική, χημεία, οικονομικά κτλ. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η αντίληψη. Σκέφτομαι ότι ίσως να έχει σχέση με την εικόνα των θεωρητικών μαθημάτων στο λύκειο (αποστήθιση) ή με την ταύτιση της μελέτης ενός θεωρητικού μαθήματος με την ανάγνωση ενός ιστορικού μυθιστορήματος. Λοιπόν αγαπητοί μου η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Για να τελειώσεις μια θεωρητική σχολή έχοντας γίνει κάτοχος του αντικειμένου της (όχι με αντιγραφή να πάρουμε ένα πτυχίο με 5) πρέπει να "φτύσεις αίμα". Αρχικά θα πρέπει να διαβάσεις πάρα πολύ (επ ουδενί δεν επαρκούν τα συγγράμματα του Εύδοξου).΄Οταν καταφέρεις να μπεις στο πνεύμα της σχολής, θα πρέπει να ψάξεις την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και να αρχίσεις να διαβάζεις χωρίς τελειωμό. ΄Ασε που το ένα φέρνει το άλλο και από εκεί που ασχολείσαι πχ με ιστορία καταλήγεις να διαβάζεις Σεφέρη. Αργότερα πέφτεις στα βαθιά. Εμβάθυνση, ανάλυση και σύνθεση απόψεων, κατανόηση δυσνόητων κειμένων (φιλοσοφικές θεωρίες), προσπάθεια να κάνεις μια εργασία στην οποία να φανεί ότι πιάνεις το θέμα από μια πρωτότυπη πλευρά σε σχέση με τους προηγούμενους μελετητές και το προχωράς παρακάτω (καθόλου εύκολο εγχείρημα). Μπαίνεις βαθιά στα "χωράφια" της φιλοσοφίας, της φιλολογίας, της τέχνης, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και αισθάνεσαι ότι κατακτάς κι εσύ ένα κομμάτι της σοφίας του κόσμου. Πράγματι κάποιες φορές νομίζεις ότι ξεφεύγεις από την πραγματικότητα και βρίσκεσαι σε κάποιο άλλο ανώτερο σύμπαν. Θα μπορούσα να αναλύσω το θέμα πολύ περισσότερο αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Απλά καλό θα ήταν πριν κάποιος απαξιώσει τις θεωρητικές σχολές να κάνει τον κόπο να μπει στις ιστοσελίδες των σχολών, να δει τα μαθήματα που διδάσκονται, τις απαιτήσεις που έχουν και αν θέλει ας προσπαθήσει να διαβάσει ένα σχετικό βιβλίο. Είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξει γνώμη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.