@DumeNuke Κακώς, μέχρι κι εμένα μου διαφεύγουν κάποια πραγματάκια ακόμη. Λοιπόν Occam's Razor απλά: Η πιο απλή εξήγηση, είναι πιθανότατα και η σωστή. Μηχανικός είσαι.
Αρχικά, πρωτίστως και προπάντων: Με τις δωρεάν σπουδές (ακόμη και σε καπιταλ πλαίσια) το κράτος επενδύει σε εσένα ώστε να εισπράξει αργότερα μέσω τις φορολογίας. Να ανεβάσεις το βιοτικό επίπεδο κοκ.
Κοίτα τώρα μαν δεν ζεις στον μεσσαίωνα υπο κάποιον φεουδάρχη για να εργάζεσαι/δουλεύεις/κοιμάσαι. Εάν για κάποιους αυτός είναι ο σκοπός της ζωής τους be my guest από δω πανε κι άλλοι. Η τεχνολογία αύξησε το προσδόκιμο ζωής μας καθώς και τον ελεύθερο χρόνο.
Σε φιλοσοφικό πλαίσιο, χίλιες φορές θα προτιμούσα κάποιον σπουδαγμένο μπαρμαν ή σκουπιδιάρη, από κάποιον που δεν πέρασε ούτε απ'έξω. Πρώτη ριζική διαφορά.
Δεύτερη ριζική διαφορά, η εξήγηση γιατί δεν βρίσκει εύκολα δουλεία είναι επίσης απλή. Δίνοντάς τη κι εγώ με τη σειρά μου στον υποψήφιο, απλά θα αναφέρω ότι συμφέρει τα μάλα τους έχοντες στο σύστημα να υπάρχει ένα τεράστιο pool ανεργίας και όσοι βρίσκουν μια ποταπή και κακοπληρωμένη εργασία να θεωρούνται προνομιούχοι, γιατί η εναλλακτική είναι τόσοι άλλοι που θα κάνουν με μισό κόστος τη δουλειά. Δεν θα κάτσω να σου εξηγήσω την έννοια της υπεραξίας, θεωρώ ότι και κάποιος που δεν διάβασε θεωρητικά, μπορεί να αντιληφθεί τη χαώδη διαφορά στην τσέπη του αφεντικού και του κακοπληρωμένου εργαζόμενου.
Θεωρείς ότι δεν υπάρχουν ανάγκες για π.χ. μηχανικούς; Είδες τι έγινε στο μάτι, βλέπεις τι γίνεται με το airbnb και τα ελάχιστα σπίτια. Το αν συμφέρουν, όσους έχουν τα χρήματα, να γίνουν, αποτελεί κύριο μέρος του προβλήματος.
Όποιος μη-έχοντας λοιπόν αποφασίσει να το παίξει corporate και καπιτάλας, οι συντριπτικές πιθανότητες είναι να ξεκινήσει και αυτός τη δική του σισύφεια ανάβαση. Οι κανόνες είναι χρόνια γνωστοί.
Άστοχο το βέλος σου, όταν πήρες το χαρτί είχα ήδη 2 χρόνια προϋπηρεσία.
Για να στο θέσω και λιανά από στη σκοπιά σου που καταλαβαίνεις, γιατί καλό το θεωρητικό, αλλά στο ίδιο παιχνίδι παίζουμε μπάλα: Η μαγκιά, επένδυση, όπως σκατά θες πες το, είναι να αυτοβελτιώνεις τον εαυτό σου συνεχώς, αξιοποιώντας τις εργατοώρες που θα δαπανούσες για να βγάλει κέρδος ο εργοδότης, ενώ παράλληλα βγάζεις το κέρδος σου (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, σ'αυτό το οικονομικό σύστημα). Οτιδήποτε άλλο είναι εκμετάλλευση, αν το υποστηρίζεις κιόλας, μ*λακία

.
Επένδυση μπορείς να κάνεις ανοίγοντας μία μπουτίκ με ρούχα, ένα λατομείο μια ταβέρνα οτιδήποτε θεωρείς ότι μπορεί να σου φέρει κέρδος, με το ανάλογο βέβαια ρίσκο. Γιατί η εκπαίδευση, δεδομένων των παραπάνω, να θεωρείται προνόμιο και όχι δικαίωμα στο σημερινό κόσμο της εξειδίκευσης; Σου ξαναλέω, ανακαλύφθηκε και το μπαρούτι, και το πυρίτιο, και οι σοδιές δεν πεθαίνουν εύκολα από ιούς.
Ακόμη κι έτσι όπως παρανοϊκά το βλέπεις, γιατί δεν πήγες να κάνεις την επένδυση των σπουδών του μηχανικού στη Βουλγαρία ή κάπου που πιθανότατα σου έβγαινε αρκετά φθηνότερα (θεωρητικά) και την έκανες στην Ελλάδα με τσάμπα βιβλία/δίδακτρα; Heck, μπορούσες να πλένεις και πιάτα τα βράδια στην Trafalgar Square κάνοντας σπουδές στο Imperial. Εκεί να δεις επένδυση για το μέλλον.
@@ επιχειρείν το λεω γω