Αγαπητέ Νίκο γενικά τους αφορισμούς δεν τους συμπαθώ και τα σχόλια σου θα τα εκλάβω ως αποτέλεσμα έλλειψης εμπειρίας και τίποτα παραπάνω.
Όπως λέει και ο Κώστας πιο πάνω, ο προγραμματισμός στο χαρτί είναι ότι πιο καλό θα μπορούσατε να μαθαίνετε. Προσωπικά ξεκίνησα "προγραμματιζοντας" ( ο θεός να το κάνει) basic "πάνω" σε ένα zx spectrum, στη συνέχεια "πάνω" σε PC και στο τέλος "πάνω" σε workstation μέχρι που ένα Project μερικών χιλιάδων γραμμών κώδικα C σε ομαδική εργασία με ανάγκασε να δουλέψω στο χαρτί - σε αρκετά προχωρημένο πλέον έτος.
Το λάθος μου και στις 3 περιπτώσεις είναι το "πάνω" και όχι "με τη βοήθεια", αφού πρώτα θα έπρεπε να είχα σχεδιάσει τους αλγορίθμους μου σε χαρτί. Ο προγραμμαρισμός απ'ευθείας σε ΗΥ επιφέρει μια απίστευτη σύγχυση στον προγραμματιστή, ειδικά όσο περνούν οι ώρες, αυξάνει η κούραση και μεγαλώνει το μέγεθος του προγράμματος. (Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο απίθανες βλακείες μπορείς να κάνεις μπροστά στην οθόνη

)
Πίστεψε μας, το γεγονός ότι μαθαίνετε να δουλεύετε με χαρτί και μολύβι, καθώς και να δοκιμάζετε με τον ίδιο τρόπο τα αποτελέσματα των αλγορίθμων σας είναι ότι καλύτερο. Αυτό στο οποίο έχεις δίκαιο είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρόνος (κατά τη γνώμη μου θα χρειαζόταν το μάθημα να είναι π.χ. 3ωρο, με τη 1 ώρα μέσα στο εργαστήριο) για να βλέπετε και στην πράξη τα αποτελέσματα των προγραμμάτων σας. Θα βοηθούσε αρκετούς μαθητές - αν και υπάρχουν πολλοί που δεν νομίζω να το χρειάζονται καν.