Θέλω να επαναφέρω την συζήτηση για το βιβλίο και τη διδασκαλία ψευδογλώσσας-ΓΛΩΣΣΑΣ. Το θέμα αυτό αφορά βέβαια καθηγητές και θα ήταν καταλληλότερο για το στέκι.
Το 1999 με το νέο σύστημα του Ενιαίου Λυκείου, υπήρχαν 2 βιβλία για κάθε μάθημα και εξετάζονταν πανελλαδικά στη Γ λυκείου. Κάθε καθηγητής σε κάθε σχοελίο διάλεγε όποιο ήθελε.
Στο δικό μας μάθημα τα 2 βιβλία είχαν διαφορετικό περιεχόμενο αν και τα δυο υπάκουαν στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το αλαλουμ στην εξέταση του μαθήματος οφείλεται σε αυτή τη διγλωσσία. Τελικά σε όλα τα μαθήματα καθειρώθηκε ένα βιβλίο απο τα δυο, καθώς δεν είμαστε έτοιμοι για τέτοια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δεν το κρίνω σωστό ή λάθος). Το άλλο βιβλίο μπορείτε να το δείε στην ιστοσελίδα του εκλεκτού συναδέλφου Βρακόπουλου Αθανάσιου (
https://2lyk-kater.pie.sch.gr/users/braat/aepp2/Aesp.htm ).
Ας έρθουμε τώρα στο βιβλίο που παρέμεινε (κατά τη γνώμη μου ορθώς).
Ξεκινάω με μια μικρή ιστορία για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι (νεότερος είμαι και γω, καθώς διορίστηκα το 2002 και τα έμαθα εκ των υστέρων). Το 1999, στο σχεδιασμό του ΥΠΕΠΘ το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κατείχε 4 (τέσσερις) ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ενιαίου Λυκείου. Ένας σύμβουλος του κου Αρσένη υπουργού παιδείας, τον έπεισε πως ήταν πολλές οι ώρες αυτές, αντίθετα οι 250 ώρες που κάνουν οι μαθητές φυσική στο σχολείο δεν έφταναν, και έγιναν 251. Ο σύμβουλος κατά σύμπτωση ήταν φυσικός.
Ο άλλος σύμβουλος του κου Αρσένη υπουργού παιδείας, που ήταν μαθηματικός, του είπε πως αφού καταργούσαν την επετηρίδα και έφερναν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καλό θα ήταν να βοηθήσουν τους 500 μαθηματικούς της επετηρίας να διοριστούν. Αν αυξανόταν οι ώρες των μαθηματικών στο λύκειο, θα ήταν εύκολο αυτό. Έτσι, η ΑΕΠΠ έμεινε με 2 ώρες την εβδομάδα και τα μαθηματικά 251 ώρες στο σχολείο (κατ' εκτίμηση).
Αποτέλεσμα; Το μάθημα να χαρακτηρίζεται εργαστηριακό (!!!!), να έχει σχεδιαστεί το βιβλίο για 4 ώρες και να υλοποιείται 2 (δυο) ώρες, δηλαδή τις μισές. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τη συγγραφική ομάδα ενός βιβλίου, επειδή εκ των υστέρων άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός.
Στόχος τους ήταν να διδάσκεται η ψευδογλώσσας στην τάξη (θεωρία) 2 ώρες/εβδομάδα και η ΓΛΩΣΣΑ στο εργαστήριο (1-2 ώρες/εβδομάδα). Τότε θα έβγαινε η ύλη ομαλά.