Κοιτάξτε, εμένα η άποψή μου είναι πως σε όλα τα βοηθήματα -σε άλλα περισσότερο, σε άλλα λιγότερο- οι ασκήσεις ανακυκλώνονται. Κάθε βοήθημα ίσως έχει μια δική του πρωτότυπη άσκηση. Αυτά τα λέω, έχοντας περάσει κατά καιρούς απ' τα χέρια μου πάνω από 60-70 βοηθήματα για 3η λυκείου. Ο Μπάρλας παλαιότερα ίσως ήταν καινοτόμος, αλλά σήμερα, ίσως επειδή τον αντέγραψαν, ασκήσεις του υπάρχουν παραπλήσιες και σε άλλα βοηθήματα. Επίσης, ο Μπαϊλάκης έχει καλό βοήθημα, με γερές ασκήσεις για πανελλαδικές, αλλά νομίζω πως φαίνεται ότι δε τις έχει φτιάξει ο ίδιος τις περισσότερες, μιας και αρκετές απ' αυτές έχω συναντήσει και αλλού. Επίσης, έχει ορισμένα λάθη που αποσυντονίζουν τον μαθητή, παρά τον κατατοπίζουν. Συγκεκριμένα, αν έχετε το επαναληπτικό μπλε βιβλίο, σας παραπέμπω στην άσκηση που μου 'χε μείνει τότε που την έλυνα για το τεράστιο μαθηματικό λάθος που είχε ("ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ", Γιάννης Μπαϊλάκης, σελ. 253, Θέμα 233). Δε γίνεται να κάνεις αντικατάσταση του ολοκληρώματος, παρά μόνο αν η συνάρτηση είναι αμφιμονότιμη μεταξύ των άκρων ολοκλήρωσης. Πάραυτα, την κάνει, χωρίς να 'ναι η συνάρτηση αμφιμονότιμη, μαθαίνοντας στον μαθητή λάθος τρόπο επίλυσης. Βέβαια, το "έλα μώρε, ψύλλους στα άχυρα ψάχνεις", όπως μου 'χε πει και πέρσι ο καθηγητής στο σχολείο, είναι χαζό. Υπάρχει μεγάλο μαθηματικό κενό από πίσω, όσο μικρό και αν φαίνεται αυτό! Ο ίδιος ο μαθητής απ' την άλλη, δε μπορεί να ξέρει ότι είναι λάθος, αλλά ούτε και οι καθηγητές που ασχολούνται ως επί το πλείστον με το βιβλίο της κατεύθυνσης που δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο (κάκως βέβαια. Το βιβλίο των δεσμών το ανέφερε). Για εμένα προσωπικά, η καλύτερη σειρά είναι αυτή του κυρίου Καζαντζή. Έχει εξαντληθεί δυστυχώς, αλλά είναι κορυφαία.
Στέλιος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.