Βοήθεια/Aπορίες στα Μαθηματικά Προσανατολισμού

Αν f(x)=x^x +3,x>0 να βρείτε την εφαπτομένη της Cf στο xo=1 και να δείξετε ότι σχηματίζει με τους άξονες τρίγωνο με εμβαδόν 9/2. Βρήκα εφαπτομένη την ψ=χ αλλά μετά δεν ξέρω τι να κάνω για το εμβαδόν.Λίγη βοήθεια?

f(x)=x^x+3=e^(xlnx)+3, x>0
Η f είναι συνεχής και παραγωγίσιμη στο (0,+άπειρο) με παράγωγο f΄(x)=e^(xlnx)(1+lnx)=(x^x)(1+lnx)

f(1)=4, f΄(1)=1

Η εφαπτομένη (ε) της Cf στο (1, f(1)) έχει εξίσωση:

y=f΄(1)(x-1)+f(1) => y=x-1+4 => y=x+3

Η (ε) τέμνει τον άξονα x στο σημείο Α(-3,0) και τον άξονα y στο σημείο Β(0,3)

Επομένως (ΟΑ)=3 και (ΟΒ)=3 όπου Ο(0,0)

Το τρίγωνο ΟΑΒ είναι ορθογώνιο με ορθή γωνία στο Ο. Επομένως το εμβαδόν του είναι

E=(1/2)*(OA)*(OB) => E=9/2 τετραγωνικές μονάδες.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ευχαριστώ,βρήκα το λάθος μου.Έκανα βλακείες στις πράξεις:redface:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Να εξετάσετε αν η είναι άρτια ή περιττή. Μια βοήθεια αν γίνεται :D

Ξεκινάς με f(-x)=...
και θα σου βγει -f(x)

Αλλαξε τα προσημα μεσα στα απολυτα,και βγαλε στον αριθμητη το μειον κοινο παραγοντα.

Το πεδίο ορισμού της f είναι το Df=R αφού ο παρανομαστής είναι πάντα θετικός και δε μηδενίζεται για κανένα πραγματικό x. Θα διακρίνεις 3 περιπτώσεις:

i) x<-1 => x+1<0 και x-1<-2<0 οπότε |x+1|=-x-1 και |x-1|=-x+1
ii) -1<x<1 => x+1>0 και x-1<0 οπότε |x+1|=x+1 και |x-1|=-x+1
iii) x>1 => x+1>2>0 και x-1>0 οπότε |x+1|=x+1 και |x-1|=x-1

Αντικαθιστώντας στον αρχικό τύπο βρίσκουμε f(-1)=1 και f(1)=-1

Άρα f(x)=-(1/x) για x στο (-άπειρο,-1)U(1,+άπειρο) και f(x)=-x για x στο [-1,1]

α) Αν x<-1 τότε -x>1 οπότε f(x)=-(1/x) και f(-x)=-(1/(-x))=1/x=-f(x)
β) Αν x>1 τότε -x<-1 οπότε f(x)=-(1/x) και f(-x)=-(1/(-x))=1/x=-f(x)
γ) Αν -1<=x<=1 τότε -1<=-x<=1 οπότε f(x)=-x και f(-x)=-(-x)=x=-f(x)

Άρα για κάθε x ανήκει Df ισχύει (-x) ανήκει Df και f(-x)=-f(x). Επομένως η f είναι περιττή.

Παιδιά όταν ζητάει μέγιστη και ελάχιστη τιμη μέτρου μιγαδικου τι πρέπει να βρω;

Παιδιά όταν ζητάει μέγιστη και ελάχιστη τιμη μέτρου μιγαδικου τι πρέπει να βρω;

Ντξ θυμήθηκα :-p

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
παιδια παιζει κανεις να με βοηθησει με αυτη την ανισωση??
2^x-2 + 3^x-2<(2^4-2x + 3^4-2x)*5^3x-6..

Alex έχετε κάνει παραγώγους; Εκτός αν θεωρείται δεδομένο το ότι αν τότε και

Τελευταία επεξεργασία:
Αν |z-1-i|<5,δείξτε ότι |z-10-13i|<20

γεωμετρικά άμα το δεις σαν εσωτερικά κύκλων, δεν νομίζω να βγάζει νόημα :hmm:. Δεν ξέρω όμως, για αυτό ανυπομονώ να δω την λύση ...

νομίζω βγαίνει με τριγωνική ανισότητα

έχουμε |z-10-13i|=|(z-1-i) -9 -12i|<|z-1-i|+|-9-12i|=5+15=20

άρα |z-10-13i|<20

Lol το έλυσα :P

γεωμετρικά άμα το δεις σαν εσωτερικά κύκλων, δεν νομίζω να βγάζει νόημα :hmm:. Δεν ξέρω όμως, για αυτό ανυπομονώ να δω την λύση ...

νομίζω βγαίνει με τριγωνική ανισότητα

|z-10-13i|=|(z-1-i)+(-9-12i)| <= |z-1-i|+ |-9-12i| <=5+15=20

λολ, δεν ειμαι αρκετα παρατηρητικος

| z -10 -13i |=|z - 1 - i - 9 - 12i | <= | z - 1 - i | + | -9 - 12i | (ομως | z - 1 - i | < 5 αρα )

<=> | z- 10 - 13i | < 5 + 15 <=> |z-10-13i| < 20 ( 9²+12² = 15² )

οταν εχουμε κατι τετοιοι lim[ f²(x) + g²(x) ] = 0 μπορώ να δειξώ με κάποιο τρόπο ότι lim f(x) = 0 και lim g(x) =0 ; για x->xo

Από (1),(2) και κ.παρεμβολής

Όμως

οπότε από (3),(4),(5) και κ.παρεμβολής:

Κολλησα σε μια ασκηση...εχω λυσει δυσκολοτερες αλλα δεν ξερω... ''δινεται συναρτηση με τυπο φ(χ)=χ-3/χ-3ριζα χ +2...... 1)να βρειτε το πεδιο ορισμου της φ και 2) να εξετασετε αν υπαρχει το οριο τησ φ στο 1

Π.Ο=[-2,0)ενωση(0,+οο)
μετα παιρνεις πλευρικα ορια και αν ειναι ισα τοτε το οριο στο χ=1 υπαρχει.

ναι μετα ειναι ευκολο...βασικα το πεδιο οισμου δεν μπορουσα να βρω...μηπως μπορεις να το κανεισ αναλυτικα? ευχαριστω :)

α νομιζω το βρηκα...οκ ευχαριστω :)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back