εμας μας δινει φωτοτυπιες και σπανια μας βαζει διαβασμα απο το βιβλιο....ειναι τοσα πολλα....πως να στα γραψω ολα αυτα;;;; τελος παντων....επειδη παω σε μαθημα θα μπω το βραδυ και θα σου αφησω καποιες σημειωσεις
-----------------------------------------
αρχικα κοιτα λιγο τις ανακεφαλαιωσεις που υπαρχουν στις σελ.30 και 58, πιστευω πως θα σε βοηθησουν αρκετα...δεν ξερω πως η καθηγητρια σου εξεταζει το μαθημα αλλα εγω θα σου δωσω αυτα που η καθηγητρια μου μας ζητησε να μαθουμε!!!δεν θελω σε καμια περιπτωση να σε παρω στο λαιμο μου....λοιπον....
τι ειναι φιλοσοφια;;
(η ετυμολογια της λεξης ισως δεν βοηθα, δηλ φιλος της σοφιας)
φιλοσοφια:1.γνωστικος τομεας, 2. μεθοδος ερευνας, 3.σταση ζωης(π.χ.σημερα λεμε:φιλοσοφησε το...), 4.μορφη κοινωνικης συνειδησης
ποτε φιλοσοφουν οι ανθρωποι;
υπαρχουν πολλες αποψεις οι οποιες δεν συμπιπτουν...
καποιοι πιστευουν οτι φιλοσοφουμε οταν εχουμε χρονο, ηρεμια και τη δυνατοτητα να παρατηρησουμε τα πραγματα σε βαθος(σχολικο βιβλιο κειμενο σελ.7)..καποιοι αλλοι ομως πιστευουν πως τα φιλοσοφικα ερωτηματα γεννιουνται μεσα απο τις αντιθεσεις και τα προβληματα της κοινωνιας και της προσωπικης ζωης!!!
βασικα χαρακτηριστικα της φιλοσοφικης σκεψης
1.δεν υποτασσεται στις αυθεντιες(ειναι ελευθερη...δεν μπορουμε να στηριχτουμε στις αποψεις αλλων)
2.δεν αποδεχεται οριστικες λυσεις
3.δεν αποδεχεται τις αυτονοητες,συμβατικες αληθειες
4.δεν χαρακτηριζεται απο δογματισμους
5.θετει ερωτηματα
6.εντασσει το μερικο στο γενικο(γενικη εικονα για τον κοσμο καιτη ζωη)
7.θαυμαζει
8.απορει(α-πορια=αδιεξοδος)
9.συνειδητοποιει τα προβληματα
10.προωθει την ενοτητα θεωριας και πραξης
οριοθετηση της φιλοσοφιας
φιλοσοφια σε σχεση με τον κοινο νου:τον ελεγχει κριτικα κ επιδρα σε αυτον
φιλοσοφια σε σχεση με τη θρησκεια:η θρησκεια βασιζεται στην πιστη και στην αποκαλυψη(δογματισμο),η φιλοσοφια στο λογο και στο επιχειρημα
φιλοσοφια σε σχεση με την επιστημη:η φιλοσοφια εχει γενικο χαρακτηρα ενω οι επιστημες ασχολουνται με επιμερους ζητηματα
πρεπει να ξερουμε οτι
1.η φιλοσοφια μπορει να ειναι επιστημονικη αλλα δεν ειναι μια επιμερους επιστημη
2.μπορει να εχει δραστηριοτητα προ-επιστημονικη(θετει τα ζητηματα πριν την επιστημη) και μετα-επιστημονικη(εξεταζει γενικα ολες τις επιστημονικες αποψεις που εχουν ειπωθει)
3.βασιζεται στα πορισματα αλλων επιστημων αλλα ταυτοχρονα τις υπερβαινει
-----------------------------------------
εχω και αλλα λιγα να σου γραψω...δεν ξερω βεβαια αν θα προλαβω σημερα!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.