Βοήθεια/Απορίες στη Φυσική

Αχ και εγώ εχω μια άσκηση που δεν μπορώ να καταλάβω....και λεει:
Για ένα αντικείμενο σε ευθύγραμμη τροχιά,τι σημαίνουν οι φράσεις..
Α. η μετατόπιση του αντικειμένου είναι μηδεν.
Β. η απόσταση του αντικειμένου είναι μηδεν.
σασ παρακαώ πείτε τη γνώμη σας....;)

Α)Θελει να πει οτι βρισκεται παλι στο αρχικο σημειο αναφορας.ΠΧ:Αν ενα αυτοκινητο παει 5μ μπροστα και μετα 5μ πισω η συνολικη μετατοπιση θα ειναι 0(νομιζω)
Β)Σε σχεση με τι;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

μας εβαλε μια ασκηση στο φροτιστηριο ο φυσικος και δεν μπορω να την λυσω
λεει να μετατρεψουμε τον ογκο V 200 mm στην 3η σε m στο τετραγωνο plzzz
λυστε την αν μπορειτε

Προφανως σας ζητησε να τον μετατρεψετε σε κυβικα μετρα γιατι το τετραγωνικο μετρο ειναι μοναδα επιφανειας και οχι ογκου :)

Αρα

:bye:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δε λέει σε σχέση με τι,,απλώς ζητά τι σημαίνει όταν η απόσταση είναι μηδέν..Μηπως οτι η αρχική και η τελικά θέση συμπίπτουν?? Παντως ευχαριστώ..!!!!!

Δε λέει σε σχέση με τι,,απλώς ζητά τι σημαίνει όταν η απόσταση είναι μηδέν..Μηπως οτι η αρχική και η τελικά θέση συμπίπτουν?? Παντως ευχαριστώ..!!!!!

Λογικα ναι.Για να ορισουμε αποσταση πρεπει να εχουμε ενα σημειο αναφορας.

Edit:

Α)η μετατοπιση ειναι:
B)H αποσταση ισουται με το μηκος απο το σημειου ανφορας(Ο) μεχρι το σημειο Α(οποιοδηποτε σωμα,αντικειμενο κτλπ)

Αχ και εγώ εχω μια άσκηση που δεν μπορώ να καταλάβω....και λεει:
Για ένα αντικείμενο σε ευθύγραμμη τροχιά,τι σημαίνουν οι φράσεις..
Α. η μετατόπιση του αντικειμένου είναι μηδεν.
Β. η απόσταση του αντικειμένου είναι μηδεν.
σασ παρακαώ πείτε τη γνώμη σας....;)

Λοιπον Δχ=0 σημαινει οτι το σωμα επεστεψε στην αρχικη του θεση ή οτι δεν μετακινηθηκε καν ΚΑΙ d=0 σημαινει οτι το σωμα παραμεινε ακινητο στην αρχικη του θεση

Ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για τη βοήθεια!!!!!!!!!! :)))

Να αλλη μια ασκηση προταθηκε απο napstor

Σώμα ρίχνεται από το εδαφος προς τα πάνω με αρχική ταχύτητα . Το σώμα περνάει από ενα σημείο Α που βρίσκεται 35 μέτρα πάνω από το σημείο βολής, δύο φορές, μια οταν ανεβαίνει και μια οταν κατεβαίνει.Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των 2 διελεύσεων είναι 6sec. Να βρεθεί η αρχική ταχύτητα του σώματος και ο κινησης απο τη στιγμή ρίψης μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψει στο εδαφος.

Να αλλη μια ασκηση προταθηκε απο napstor

Σώμα ρίχνεται από το εδαφος προς τα πάνω με αρχική ταχύτητα . Το σώμα περνάει από ενα σημείο Α που βρίσκεται 35 μέτρα πάνω από το σημείο βολής, δύο φορές, μια οταν ανεβαίνει και μια οταν κατεβαίνει.Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των 2 διελεύσεων είναι 6sec. Να βρεθεί η αρχική ταχύτητα του σώματος και ο κινησης απο τη στιγμή ρίψης μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψει στο εδαφος.
να τονισω εδω οτι οποιος δεν εχει τελειωσει την α λυκειου,θα του βγει η πιστη.:P

Λοιπόν.

Στο σημείο Α έχει μια ταχύτητα

Στο υψηλότερο η ταχύτητα μηδενίζεται και ισχυεί (θεωρώ κίνηση από το Α ως το υψηλότερο σημείο)

Το σώμα λοιπόν τώρα κάνει ελεύθερη πτώση μέχρι το σημείο A (θεωρώ τώρα κίνηση από το υψηλότερο σημείο ως το Α). Η ταχύτητά του τότε θα είναι

Eπειδή όμως από το Θ.Μ.Κ.Ε έχουμε διατήρηση της κινητικής ενέργειας, αφού Wβ=0, ισχύει , δηλαδή .

Το σώμα δηλαδή στο σημείο Α έχει ταχύτητα

Aφού ισχύει , τότε θα το ύψος μεταξύ του σημείου Α και του σημείου μηδενισμού της ταχύτητας θα είναι , δηλαδή .

Όταν το σώμα φτάνει στο σημείο μηδενισμού της ταχύτητας, θεωρώντας ως μια κίνηση από την αρχή ως το ψηλότερο σημείο θα ισχύει και μαζί με τη σχέση , λύνοντας δλδ το σύστημα αυτών των δύο, βρίσκουμε ότι

Έτσι βρίσκουμε ότι μέχρι να φτάσει στο σημείο Α έχει διανύσει ένα χρονικό διάστημα 1 second (30=40-10t) + 6 second μεχρι να ξαναπεράσει το Α=7 sec.

Τώρα ξέρουμε ότι θα γυρίσει στο έδαφος με ταχύτητα Uo (από το Θ.Μ.Κ.Ε πάλι, αφού έχουμε κλειστή διαδρομή), και έτσι από τη σχέση , βρίσκουμε ότι από το Α μέχρι το έδαφος θα κάνει πάλι 1 second.

Δηλαδή toλ=7+1=8 sec

Y.Γ(1): Αν έχω όρεξη το πρωί θα την καθαρογράψω
Υ.Γ(2): Η όλη δυσκολία υπόκειται στο γεγονός ότι πρέπει ο λύτης να σκεφτεί ότι το το βάρος είναι συντηρητική δύναμη και ισχύει η Α.Δ.Κ.Ε για τις διάφορες διαδρομές.

:thanks:

-Djimmakos

Ωραία άσκηση.
Djimmakos μπράβο σου! :no1:

Ας βάλω και τη δική μου λύση:

Θεωρούμε οτι ο χρόνος που εκανε το σώμα μεχρι να φτάσει στα 35 μέτρα είναι ισος με t.

Τότε εχουμε την εξίσωση , η οποία ισχύει και για οταν πάει και για όταν επιστρεψει. Εστω h=35m.
  • Για την ανάβαση στα 35 μέτρα έχουμε ότι
  • Για την επιστροφή στα 35 μέτρα εχουμε ότι ,αλλά . Ετσι παίρνουμε την εξίσωση
Λύνοντας το σύστημα προκύπτουν αμεσα τα ζητούμενα

Δεν πρέπει να είναι σωστή καθώς η σχέση που έγραψες δεν ισχύει γιατί όταν ανεβαίνει, κάθε Ε.Ο.Επιβρ.Κ, οπότε θέλει ένα -

Ναι - είναι συγνωμη

Kαι άλλη μια χαζή παρατήρηση.

Στην τελευταία εξίσωση γιατί έχεις βάλει σαν t το t ολικό; Αφού έχει h=35m, δεν είναι το t ολικό. Επίσης, το toλ είναι toλ=2t+t1+t2.

Και, τελικά, ποιό σύστημα εννοείς; :p

(Μπορεί να ακούγονται τελείως χαζές απορίες σ' εσένα, αλλά μάλλον εγώ δεν καταλαβαίνω τον τρόπο σκέψης σου)

Δε νομίζω η άσκηση να λύνεται χωρίς την παρατήρηση από το Θ.Ε.Ε

λοιπον λεω εστω Tολ την αναβαση μεχρι το μεγιστο υψος και την επιστροφή στα 35m. Σαν συστημα εννοω τις 2 βουλίτσες. Και λεω tsum/

Aν στη δεύτερη εξίσωση αντικαθιστάς το tol, θα πρέπει να βάλεις 2t+6 και το h=80 m.

Αυτό θέλω να πω :p

Μα δεν γραφω tολ. O χρόνος που μας ενδιαφέρει για την δευτερη σχέση είναι ο t+6

Ο t+6 είναι ο χρόνος που κάνει να κατέβει ή να ανέβει, το h δεν είναι 35 m. Τόσο απλά

εγω λέω οτι το t έίναι ο χρόνος που θα κάνει απο την στιγμή ριψης μέχρι να φτασει στα 35m

Ωραία. Ο t+6 τότε είναι ο χρόνος που θα κάνει να ανέβει και μετά, κατεβαίνοντας, να περάσει από το Α. Αυτές οι δύο κινήσεις δεν μπορούνε να περιγραφούν σε μια εξίσωση

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back