Thanks....
Και επειδή σήμερα γράψαμε τεστ, είχε την εξής άσκηση:
Ένα σώμα μάζας 10 kg είναι ακίνητο και κρέμεται από ένα αβαρές νήμα, το οποίο στηρίζεται στο ταβάνι. Να βρείτε τη δύναμη F που ασκείται στο ταβάνι από το νήμα.
Εγώ απάντησα: m=10 g άρα w=100 N.(στην εκφώνηση έλεγε ότι g=10 m/s) Το σώμα δέχεται και μια δύναμη F1 από το νήμα, η οποία σύμφωνα με τον 1ο νόμο του Νεύτωνα θα ισούται και αυτή με 100 Ν, αφού ισχύει Fολ=w-F1 άρα w-F1=0 N, άρα w=F1
Ύστερα θα βρούμε με 3ο νόμο ότι F2(δύναμη επαφής από το σώμα στο νήμα και αντίδραση της F1)=F1. Το νήμα είναι ακίνητο(ισορροπεί) και θα του ασκείται μια δύναμη από το το ταβάνι(F3) η οποία σύμφωνα με τον 1ο νόμο του Νεύτωνα θα είναι ίση με την F2(με παρόμοιο τρόπο όπως παραπάνω).
Τέλος, εφόσον η F2 ασκείται από το ταβάνι στο νήμα, η ζητούμενη δύναμη F (από το νήμα στο ταβάνι) θα είναι αντίδρασή της και ίση με 100 Ν.
Δεν ξέρω γιατί αλλά άκουσα πολλά διαφορετικά αποτελέσματα. Δε νομίζω όμως ότι έχω κάνει κάποιο λάθος... Σίγουρα είναι αυτή η εκφώνηση και δεν δίνει παραπάνω πληροφορίες. Για πείτε αν έχω κάνει λάθος, γιατί από αυτά που άκουσα αγχώθηκα....