μακριά από μας και τους μαθητές μας οι ...διαισθητικές ερμηνείες και πάσης φύσης συμπεράσματα.
Η διαίσθηση δεν συνάδει (κατά την ταπεινή μου άποψη) με τις Φυσικές Επιστήμες
για μενα η διαισθηση "επιβαλλεται" για εναν επιστημονα
(και συχνα αυτο ειναι που κανει τη διαφορα)
υπαρχει "καλη" και "κακη" διαισθηση, δε διαφωνω
[δε μιλαω φυσικα για τη "διαισθηση" της καθημερινοτητας, αυτη που εχουν οι γυναικες [

] [πώς θα μπορουσα?] αλλα για τη φυσικη διαισθηση -ή τη μαθηματικη κλπ]
σε οτι αφορα τους μαθητες μου (ελπιζω) και στην προσωπικη μου δουλεια [σιγουρα] η διαισθηση ειναι ενας βασικος συμμαχος
[η καλη διαισθηση αναπτυσσεται δυσκολα [πολλοι λενε οτι σε μεγαλο βαθμο ειναι "εμφυτη"] - αυτο ειναι μια προκληση για το δασκαλο. και ειδικα στο γυμνασιο]
η διαισθηση συχνα (οσο υψηλοτερο το επιπεδο τοσο πιο πολυ) συνοδευεται (και ελεγχεται) απο λιγοτερο διαισθητικες προσεγγισεις [οσο πιο καλα τα μαθηματικα εργαλεια,οι γνωσεις, και οσο καλυτερη η γνωση των συνθηκων τοσο πιο αυστηρος ελεγχος μπορει να γινει π.χ.]
(το δευτερο σκελος του συγκεκριμενου προβληματος [γ] προοριζεται για να κανουν υποθεσεις οι μαθητες [πώς θα μπορουσε να ερμηνευτει???] και μετα ν' ανοιξουν κανα βιβλιο ή να ρωτησουν εμενα π.χ.)
η ερμηνεια του [γ] ειναι πραγματι διαισθητικη (και μαλιστα οχι και τοσο καλη διαισθηση για τις απαιτησεις μου). Ακριβως η ιδια που υπαρχει σε πολλα βιβλια φυσικης (αλεξοπουλος π.χ.)
[ακομα και στα βιβλια του γυμνασιου υπαρχουν αρκετες τετοιες ερμηνειες [σε αντιθεση με αυτα που ειχαμε εμεις στο σχολειο] κατι πολυ θετικο!]
(τα υπολοιπα ερωτηματα λυνονται μονο με σκεψη και "βασικη κατανοηση"

)
[επειδη μπορει να εννοουμε διαφορετικα τη λεξη διαισθηση αν θες μου λες ενα συγκεκριμενο παραδειγμα που εχω πει και ειναι "απαραδεκτα διαισθητικο", αυτο θα με βοηθησει να καταλαβω!!]
[εγω την εννοω περιπου οπως ο Feynman, και αλλοι φυσικοι] - η λεξη διαισθηση χρησιμοποιειται πολυ συχνα - μαλιστα ο κορυφαιος φυσικος που σου λεγα μου χει υπογραψει καποιες εργασιες γραφοντας "εξαιρετικη διαισθηση" [τις εχω κρατησει φυλαχτο /το κανε κυριως για να με ενθαρρυνει -αν και εκανα καλουτσικη προσπαθεια] - και τη χρησιμοποιει τη λεξη και στο βιβλιο του και στις διαλεξεις του]
ευχαριστω που μου εδωσες την ευκαιρια να πω δυο λογια για το θεμα, αν και οι μαθητες δε βλεπω να κερδιζουν κατι απο τα "λογια για τη διαισθηση". ας περιμενουν να το δουν στην πραξη!