απάντηση στα 1). και 2).:
Δεν αποτρέπω κανέναν...τίποτα δεν είναι τέλειο και ανθηρό σε χιλιάρικα ευρώ...
βέβαια σε αυτήν την ζωή, σε όλον τον κόσμο των 7 δις, όλοι αγωνίζονται για τον επιούσιο (είτε επιστημονικώς είτε χειρονακτικώς)...κανείς δεν εργάζεται για την ψυχή της φουκαριάρας της μανούλας του...όπως επίσης κανείς δεν σπουδάζει για να σπουδάζει...τρώγοντας τσέπες άλλων (π.χ. γονιών) Όλοι σπουδάζουν με ανταποδωτικό τέλος...και θα μου πεις ότι τότε, γιατί κάποιοι λιώνουν στην επιστήμη; Γιατί πολύ απλά, θέλουν σαν αυριανοί επιστήμονες-
επαγγελματίες να είναι καλοί σε αυτό που θα κάνουν (=γνώσεις). Γι' αυτό και έχουμε επαγγελματίες υπόδειγμα αλλά και του πωπού. Ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Το θέμα, είναι να σπουδάζεις κάτι με σαφές αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και σε άσχημους καιρούς. Θα μου πεις τι; Δεν ξέρω. Τίποτα, δεν είναι βέβαιο. Καλή συνέχεια στην προετοιμασία των Πανελληνίων Εξετάσεων και μακάρι να γίνεις ένας κορυφαίος επιστήμονας Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής...:fss:
Απλά συχαίνομαι να ακούω άτομα, να διαφημίζουν έναν κλάδο όταν δεν κάθονται να παραδεχθούν την ωμή αλήθεια, ότι αυτή την στιγμή όλος ο πλανήτης παρουσιάζει μια οικονομική κρίση επαγγελμάτων (πολλών εξ'αυτών επιστημονικά επαγγέλματα) και ότι στην Ελλάντα, είναι γελοίο να μιλάμε για...προοπτικές στις επιστήμες, από την στιγμή που δεν έχουμε τίποτα (υπηρεσίες και βιομηχανίες)! Αλλά περισσότερο ουτοπικό και είναι αν αναφερόμαστε στις εργασιακές προοπτικές στο εξωτερικό π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία,...κτλ, όταν δεν γνωρίζουμε σαφώς την εργασιακή καθημερινότητα (π.χ. in επαγγέλματα, φορολογικό σύστημα, αγορά εργασίας, καθημερινότητα διαβίωσης,...κτλ) και ακούμε ωραίες ονειρεμένες περιγραφές πιθανολογικού χρόνου από άτομα που δεν έχουν ζήσει στις χώρες αυτές σαν απλοί φορολογούμενοι πολίτες - μετανάστες! Από την άλλη, λυπάμαι για την μετακινούμενη παραπληροφόρηση πολλών εδώ μέσα. Δεν θεωρώ ότι κατέχω το αλάθητο. Απλά τυγχάνω να έχω προσβάσεις στο εξωτερικό (π.χ. συγγενείς, φίλους ακαδημαϊκούς,...κτλ) και ίσως γνωρίζω κάποια πράγματα καλύτερα. Αλλά, πάντα κρατάω και μια μικρή επιφύλλαξη.

Γιατί, αν δεν δεις με τα ίδια σου τα μάτια, όταν θα τρως το αγγούρι της καθημερινότητας π.χ. στο Mανχάταν, μπορεί ότι έχεις ακούσει να είναι και λίγο ψέμα (ελληνικό στοιχείο: φουσκωμένες υπερφύαλες αληθοφανείς περιγραφές).
...έχω μια περιέργεια πάντως σαν φοιτητής:
Γιατί όλοι οι φοιτητές στο 1ο-2ο έτος του Πανεπιστημίου, ξεκινούν με βλέψεις ερευνητού-ακαδημαϊκού και στο τέλος των σπουδών μόνο το 1% πάει προς αυτήν την κατεύθυνση αθόρυβα μέσω του έργου του (π.χ. υποτροφίες, διακρίσεις, άριστοι βαθμοί,...κτλ); Πέρασα και εγώ από αυτήν την ειδική κλιμακτήριο του ψώνιου με τυμπανοκρουσίες...αλλά περιέργως και ευτυχώς, άλλαξα μυαλά και απόψεις λόγω καταστάσεων που βίωσα...