Όχι γιατί κατηγορείς εμένα πως έχω μπερδέψει τα πράγματα. Εσύ ήσουν, θυμίζω, αυτός που ''ξεχωρίζει τα χρήσιμα από τα άχρηστα''. Φάσκεις και αντιφάσκεις εν ολίγοις. Κάνε τις σκέψεις σου και τους υπολογισμούς σου και δες ποιος έχει μπερδευτεί τελικά.
Δεν είπα πως η μόρφωση του σχολείου είναι η μοναδική διέξοδος. Προσοχή όμως, αυτή σου δίνει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Ποτέ δεν συμπάθησα το ''Δε βαριέσαι, αργότερα. Ας περιμένει''.
Αν εσύ είσαι παγιδευμένος στην όλη διαδικασία που πλέκεται γύρω από τις Πανελλήνιες δεν σημαίνει πως είμαι κι εγώ ή ο x μαθητής. Αλίμονο, έχω στόχους και πολλούς μάλιστα. Βασική μάλιστα προϋπόθεση για να επιτευχθούν αυτοί ίσως είναι όντως η επιτυχία στις Πανελλήνιες. Όμως αυτό δε σημαίνει πως κοιτάζω μόνο αυτές, ακόμα και τώρα, στα σχολικά χρόνια που όπως βλέπω, υποτιμάς αρκετά τόσο την αξία τους όσο και όλα αυτά που μπορούν να σου προσφέρουν αναφορικά με την γενικότερη πνευματική σου καλλιέργεια.
Μήπως τελικά από μόνος σου έχεις φορέσει παρωπίδες και βλέπεις μόνο ό,τι σε έχουν μάθει/κατευθύνει/αναγκάσει να βλέπεις;
Όπως είπα, απεχθάνομαι αυτή την αντίληψη πολύ απλά γιατί προωθείται από το παρόν σύστημα και είναι τελείως λανθασμένη. Από το γενικό μπαίνουμε στο ειδικό και όχι αντίστροφα. Σαφώς η ενασχόληση με το γενικό όταν θα βρεθούμε πλέον στο δεύτερο στάδιο δεν είναι αδύνατη. Είναι όμως αισθητά περιορισμένη.
Αλλά τι λέω, λογικό είναι να έχουμε συνηθίσει έτσι. ''Ε, ας δούμε μόνο τις κατευθύνσεις μας τώρα στο Λύκειο και ύστερα βρίσκουμε ευκαιρίες''. Μόνο που, φίλε μου, αυτές οι ευκαιρίες δεν ξέρεις αν και πότε θα σου ξαναδοθούν. Είναι πραγματικά κουτό να θεωρείς πως η άποψη που έχεις τώρα, ο ''διαχωρισμός χρήσιμων / άχρηστων'' θα αλλάξει μετά. Πότε; Μετά, τότε που θα έχεις για τα καλά μπει στην εξειδίκευση της εξειδίκευσης.
Πρόσεξε λοιπόν πώς ερμηνεύεις τα πράγματα και πώς αξιοποιείς τις ευκαιρίες που σου δίνονται. Γιατί αν νομίζεις πως μια ζωή θα είσαι σε θέση να μάθεις όλα όσα δεν μαθαίνεις τώρα, απλά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.
*προς το παρόν
Και ήρθε η στιγμή να πούμε τα τυπικά

: τέλος με το off, γιατί όντως εκτός είμαστε. Δεν απαντάμε σε ερωτήσεις και ζήτημα είναι αν αυτές θα τεθούν πάλι, έτσι γενικά που συζητάμε. Υπάρχουν τα σχετικά θέματα για να συνεχίσουμε. Πάντως το topic αυτό ας παραμείνει χώρος επίλυσης αποριών.