Αμάν! Ακριβώς τα ίδια περί ''υποβιβασμού των καθηγητών'' μου λέει και η μητέρα μου.
Λοιπόν πέρα από την πλάκα, παλαιότερα την κορόιδευα κάπως όταν μου τα έλεγε :zilia:. Σήμερα, όχι πολύ καιρό ύστερα, και ενώ ακόμα μου λέει τα ίδια, συνεχίζω να διαφωνώ. Όμως νομίζω πως ό,τι ήθελε να μου ''περάσει'' μου το ''πέρασε'', όχι όμως με τον τρόπο που περίμενε.
Για να μιλήσω πιο αναλυτικά, πιστεύω πως η γενικευμένη πνευματική καλλιέργεια ενός ατόμου δεν επιτυγχάνεται από την εξειδίκευση. Αυτό ορίζουν άλλωστε και οι έννοιες: γενικευμένη

εξειδίκευση. Από εκεί και πέρα όμως, σήμερα είναι πραγματικά δύσκολο για ένα μαθητή, πόσο μάλλον στα μετέπειτα στάδια της μελέτης και πνευματικής ανάπτυξης, να μεριμνήσει για την γενική του μόρφωση. Όμως εκεί είναι που έρχεται η κρίση του ατόμου, αυτή που θα το βοηθήσει να επιλέξει αν θέλει μια ολοκληρωτικά μονόπλευρη παιδεία ή αν θέλει τον κορμό της εξειδίκευσης και έστω τα κλαδία της γενικής πνευματικής καλλιέργειας και μόρφωσης. Όποιος μάλιστα επιλέξει το δεύτερο και καταφέρει να το πετύχει, έστω στο Λύκειο, είναι για μένα αξιέπαινος. Αυτό σκοπεύω να κάνω κι εγώ φέτος, όχι, αυτό σκοπεύω μάλλον να προσπαθήσω. Δεν θέλω να καταλήξω άλλωστε αυτό που κατηγορώ: ένας άνθρωπος μονόχνωτος πνευματικά, που παρασύρθηκε πιθανώς από ό,τι ορίζει η εποχή του.
Βέβαια, επειδή όπως έχω ξαναπει το ιδανικό δεν υπάρχει στη ζωή (έκανα και ρίμα

) έρχομαι και στα λεγόμενα του Jimmakou, ο οποίος μίλησε σωστά, ως επί τω πλείστω τουλάχιστον. Η μόνη ένστασή μου θα ήταν στο ''άχρηστα'' και ''χρήσιμα''. Το σχολείο δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής εξειδικευμένων ανθρώπων. Το σχολείο στόχευε να γίνει εργοστάσιο παραγωγής πνευματικά καλλιεργημένων ανθρώπων, στα αρχικά στάδια τουλάχιστον (και λέω ''στόχευε'' γιατί ούτε αυτό έχει καταφέρει τελικά να γίνει σήμερα, δυστυχώς). Συνεπώς τίποτα δεν είναι άχρηστο. Όλα συμβάλλουν στην ανάπτυξή μας ως όντα.
Ο Homo Universalis άλλωστε είναι, για μένα, το σωστότερο πρότυπο που έχει δοθεί ποτέ για τον άνθρωπο - και αυτό προσπαθώ προσωπικά να ακολουθώ.