Δε θα γίνει Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ, σα να λέμε; Ναι, οκ, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο point στο όλο ζήτημα. Οι απόγονοί του, ομολογουμένως, δεν πολέμησαν. Ούτε και οι δικοί σου, βέβαια, γιατί δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Πάντως θέλω να μου αποδείξεις με ποια ακριβώς λογική ο Πακιστανός θα σηκωθεί να πάει στο Πακιστάν αν γίνει πόλεμος. Ο αδερφούλης σου κι ο πατερούλης σου θα πολεμήσουν; Πρώτον, δεν πολεμούν οι πολίτες, πολεμούν οι φαντάροι που πληρώνονται γι'αυτό και δεύτερον, έχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι το 99% όσων κόβονται για την πατρίδα στα κανάλια, με το που θα γίνει πόλεμος, θα πάρουν τα διαβατήριά τους και θα την κάνουν.
Τι καθορίζει το αν θα γίνει Έλληνας; Εσύ ή το...αίμα; Είτε Έλληνας, είτε όχι, από τη στιγμή που μαθαίνει τη γλώσσα και την ιστορία, από τη στιγμή που έτσι αισθάνεται, δεν έχει κανένας δικαίωμα να του απαγορεύσει την ίση συμμετοχή σε κάθε δρώμενο του σχολείου. Ειλικρινά, τις λογικές "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ" δεν τις καταλαβαίνω και είναι απαράδεκτες σε μια χώρα που ενέπνευσε κι εμπνέει ένα τεράστιο κίνημα Φιλελληνισμού στο εξωτερικό και μια χώρα στην οποία η μόνη αξία πρέπει να είναι η δημοκρατία, η εξωστρέφεια και η δεκτικότητα, γιατί στην τελική εμείς τα διδάξαμε αυτά στον κόσμο.
-----------------------------------------
Θέμα κληρονομικότητας είναι η πατρίδα, λοιπόν. Δηλαδή μου λες ότι ο Jules Dassin, που δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα μέχρι να γνωρίσει τη Μελίνα, που τον πρόδωσε Έλληνας, αν και ο ίδιος έλεγε πως πάντα Έλληνας ένιωθε, δεν είναι Έλληνας. Και είναι ποιος; Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης; Σεβασμός επιτέλους.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.