Φιλοσοφία vs Παιδαγωγικό vs Ψυχολογία vs Φιλολογία

IoannisP

Νεοφερμένος

Ο IoannisP αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 49 μηνύματα.
Παρακαλώ να μη γράφονται ανακρίβειες, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Η φοίτηση σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα πρέπει να σας παρέχει μία ακόμη βασική δεξιότητα εκτός από το επιστημονικό ήθος: εγκυρότητα επιχειρημάτων. Ο λόγος που αρθρώνουν μελλοντικοί επιστήμονες πρέπει να είναι τεκμηριωμένος. "Επιχείρημα" του τύπου "μου είπε, λένε, νομίζει..." κτλ. δεν ευσταθεί και μπορεί να αποτελεί προϊόν δυσφήμισης και προπαγάνδας. Συγκεκριμένα:

Το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) είναι ένα από τα τρία τμήματα των φιλοσοφικών μας σχολών που θεραπεύει τις δικές του σημαντικότατες επιστήμες και εκπαιδεύει τους μελλοντικούς καθηγητές φιλολόγους ΠΕ02, όπως και τα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας - Αρχαιολογίας, με ειδίκευση στην επιστήμη - κατεύθυνση (Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής κτλ). που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι φοιτητές (όπως και των άλλων τμημάτων: Ιστορίας, Γλωσσολογίας κτλ.). Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του ΦΠΨ είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Ν. 1566/1985, άρθρο 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και εξής. Εξάλλου είναι το τμήμα, όπως ορθώς αναφέρθηκε, που έχει ως επαγγελματικό προσανατολισμό την εκπαίδευση, με τα ειδικά σχολικά μαθήματα (εκτός των άλλων που διδάσκουν όλοι οι ΠΕ02) της Φιλοσοφίας, της Έκθεσης, του ΣΕΠ, της Ψυχολογίας, αλλά και επιστημονικό και ερευνητικό αντικείμενο την αγωγή και εκπαίδευση (κατεύθυνση Παιδαγωγικής). Οι απόψεις περί... "καθαρότητας" κάποιων τμημάτων είναι λανθασμένες και επικίνδυνες και εμφανίζουν συμπτώματα εμπάθειας και συμπλεγματικής συμπεριφοράς. Ανέκαθεν στις Φιλοσοφικές μας σχολές λειτουργούσαν κατευθύνσεις, πριν από την κατάτμηση της ενιαίας φιλοσοφικής σχολής ή αργότερα του φιλοσοφικού τμήματος και την ίδρυση των σημερινών αυτόνομων τμημάτων που λειτουργούν έως σήμερα. Στο τμήμα ΦΠΨ προσφέρεται ικανοποιητικότατος αριθμός μαθημάτων Φιλολογίας (κλασικής, νεοελληνικής, βυζαντινής), Γλωσσολογίας, Ιστορίας κτλ., ενώ σύμφωνα και με τα νέα προγράμματα σπουδών προστέθηκαν περισσότερα υποχρεωτικά μαθήματα από τα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας - Αρχαιολογίας. Όπως ορθώς αναφέρθηκε, στο τμήμα Φιλολογίας δε διδάσκονται αρκετά μαθήματα Ιστορίας (σε αντίθεση με το τμήμα ΦΠΨ), Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, απαραίτητα για το μελλοντικό τους εκπαιδευτικό έργο. Άρα, προσβλητικές απόψεις για... "λίγο από όλα" δεν ισχύουν (άλλωστε και τα άλλα τμήματα των Φιλοσοφικών σχολών δε διδάσκονται μαθήματα όλων Τομέων;!) και έχουν ως στόχο να μειώσουν -ανεπιτυχώς- την αδιαμφισβήτητη αξία των τμημάτων αυτών.
Η διδασκαλία δεν είναι χάρισμα (μόνο). Δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο αν θα γεννηθεί κάποιος με μια έμφυτη τάση στην επικοινωνία. Η Διδακτική είναι επιστημονικός κλάδος και απαιτείται σπουδή, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταδοτικότητα ενός ικανού εκπαιδευτικού. Το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας είναι το μόνο τμήμα καθηγητικών σχολών που προσφέρει διδακτική και ψυχοπαιδαγωγική επάρκεια στους φοιτητές του (θεωρητική και πρακτική), με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται της υποχρεωτικής απόκτησης του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που οφείλουν να λάβουν με περαιτέρω παιδαγωγικές σπουδές οι πτυχιούχοι τμ. Φιλολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Θεολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής κτλ., εφόσον στο πρόγραμμα σπουδών των τελευταίων δεν προβλέπεται η διδασκαλία ικανοποιητικού αριθμού παιδαγωγικών (και ψυχολογικών) μαθημάτων.
Μην υιοθετείτε και ανακυκλώνετε επισφαλείς και -γιατί όχι;- υστερόβουλες ή κατασκευασμένες απόψεις κάποιων. Μελετάτε τις πηγές, για να σχηματίζετε ολοκληρωμένη άποψη και να κατέχετε την αληθή θεώρηση των πραγμάτων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

IoannisP

Νεοφερμένος

Ο IoannisP αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 49 μηνύματα.
Πρωτίστως, δεν υπάρχει τμήμα κλασικής φιλολογίας στα Ιωάννινα, αλλά τμήμα Φιλολογίας με τρεις κατευθύνσεις (κλασική, μνεφ και γλωσσολογική). Θα μπορούσες να επιλέξεις και την κατεύθυνση Γλωσσολογίας, αφού θέλεις να ακολουθήσεις το επάγγελμα της δημοσιογράφου αργότερα και δε σου αρέσουν τα αρχαία ελληνικά... Κατά δεύτερον και σημαντικότερον, από πού... "ξέρεις" ότι οι απόφοιτοι του ΦΠΨ είναι ανειδίκευτοι;! Αυτή η "πεποίθησή" σου εκτός από λανθασμένη είναι και προσβλητική. Και μην επικαλεστείς ατυχείς εκφράσεις του τύπου "μου είπαν, λένε, νομίζουν", γιατί τότε γίνεσαι θύμα κάποιων που για τους δικούς τους λόγους διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής σχολής ανήκει στα τμήματα που εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς καθηγητές φιλολόγους ΠΕ02 , όπως και τα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας - Αρχαιολογίας με τα ίδια ακριβώς συνταγματικώς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης, ειδικεύει τους φοιτητές του σε μία από τις επιστήμες που θεραπεύει (Φιλοσοφία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία). Αν σε ενδιέφερε να ακολουθήσεις το εκπαιδευτικό λειτούργημα, τότε η κατεύθυνση Παιδαγωγικής που έχει ως επιστημονικό αντικείμενο την Επιστήμη της Αγωγής και Εκπαίδευσης θα ήταν η καλύτερη επιλογή σου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τμήματα ΦΠΨ-ΦΠ-ΦΚΣ μόνο προσφέρουν την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια στους φοιτητές τους, σε αντίθεση με όλα τα άλλα τμήματα καθηγητικών σχολών (Φιλολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής κτλ.). Το γεγονός ότι αγνοείς βασικά στοιχεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δε σημαίνει ότι μπορείς να γράφεις αυθαίρετα και να δημιουργούνται έτσι εσφαλμένες εντυπώσεις.

Κουβέντες του τύπου "τμήματα-παγίδα" είναι εκ του πονηρού και δείχνουν γραφόμενα-απάτη. Κάθε τμήμα θεραπεύει τις επιστήμες του, οι οποίες είναι ΟΛΕΣ σεβαστές είτε είναι η Κλασική Φιλολογία είτε η Παιδαγωγική είτε η Ιστορία είτε η Γλωσσολογία είτε η Φιλοσοφία κοκ. Το τμήμα που αδικείται σε αυτό το φόρουμ από κάποιους, συμβουλεύοντας τους αναγνώστες να το... αποφύγουν (!), είναι το μόνο που προσφέρει παιδαγωγικά (και ψυχολογικά) μαθήματα όχι μόνο στους φοιτητές του (δίνοντας μόνο σε αυτούς την επιστημονική ειδίκευση στην Παιδαγωγική καθώς και το πολυπόθητο πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας) αλλά και σε όλα τα άλλα καθηγητικά τμήματα (θεωρητική κατάρτιση και διδακτική άσκηση). Μαθήματα από τα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας - Αρχαιολογίας διδάσκονται επαρκώς στο ΦΠΨ, ασχέτως αν δεν ειδικεύονται σε αυτά, αφού όπως είναι λογικό τα τμήματα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας θεραπεύουν άλλες επιστήμες. Και για να καταδείξω την αδικία που συντελείται, στα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας διδάσκονται λιγότερα φιλολογικά μαθήματα από τα ΦΠΨ. Οι οδηγοί σπουδών των οικείων τμημάτων το αποδεικνύουν. Καθώς επίσης στα τμήματα Φιλολογίας διδάσκονται ελάχιστα μαθήματα Ιστορίας (έως καθόλου), σε αντίθεση με τα ΦΠΨ που έχουν αρκετά υποχρεωτικά ιστορικά μαθήματα. Επομένως, μη γράφετε ανακρίβειες, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις.
Επίσης, συμφωνώ εν μέρει με αυτό που γράφτηκε για τον επιστήμονα φιλόλογο και τον καθηγητή φιλόλογο. Ο τίτλος για τον καθηγητή των λεγομένων φιλολογικών μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι συμβατικός και επιλέχτηκε κάποτε να είναι "φιλόλογος". Από πότε η Ιστορία ή η Φιλοσοφία ή η Έκθεση που διδάσκονται στην εκπαίδευση είναι ειδικό αντικείμενο των πτυχιούχων τμ. Φιλολογίας; Ο επιστήμονας παιδαγωγός ή ιστορικός ποτέ δεν επιχείρησε να οικειοποιηθεί τον τίτλο του επιστήμονα γλωσσολόγου ή νεοελληνιστή. Η διδασκαλία είναι λειτούργημα, η Διδακτική όμως είναι επιστήμη και ο πτυχιούχος τμ. Φιλολογίας μπορεί να έχει "γνώσεις πολύ ευρύτερες αυτών που απαιτούνται για σχολική διδασκαλία", όπως γράφτηκε (διορθώνω: μόνο στα αντικείμενα της Φιλολογίας), δεν έχει όμως τις απαραίτητες και σημαντικότερες γνώσεις για την ίδια τη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία με σκοπό τη σωστή τέλεση του εκπαιδευτικού έργου. Πάντως, σύμφωνα με το νέο νόμο, χωρίς το πιστοποιητικό η διδασκαλία ως "μία μόνο από τις προοπτικές" του τμήματος Φιλολογίας δεν ισχύει. Αν υπήρχαν τόσες άλλες, όπως υποστηρίζει η φίλη, γιατί η ανεργία των πτυχιούχων τμ. Φιλολογίας είναι τεράστια;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

isida!!!

Πολύ δραστήριο μέλος

Η revolution αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 1,139 μηνύματα.
παιδια γεια σας..θέλω να κανω μια ερώτηση και να μου απαντήσετε σχετικά άμεσα διότι πάω τρίτη λυκείου και πρέπει να αποφασίσω τη σχολή που θα επιλέξω...ως πρώτη επιλογή σκέφτομαι τη φιλολογία αλλά σε περίπτωση που δε τη πίασω σκέφτομαι να βάλω φπψ ...όμως οι περισσότεροι μου είπαν να μην την επιλέξω και στη θέση της να βάλω φιλοσοφικη...εγω νομιζα ότι φιλοσοφικη με φπψ είναι το ίδιο...τι τελικα ισχύει ? μπορεί να με διαφωτίσει καποιος? ποια απο τις δύο σχολές έιχε πέρσι μεγαλύτερη βάση?:worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eileen

Τιμώμενο Μέλος

Η Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 7,411 μηνύματα.
παιδια γεια σας..θέλω να κανω μια ερώτηση και να μου απαντήσετε σχετικά άμεσα διότι πάω τρίτη λυκείου και πρέπει να αποφασίσω τη σχολή που θα επιλέξω...ως πρώτη επιλογή σκέφτομαι τη φιλολογία αλλά σε περίπτωση που δε τη πίασω σκέφτομαι να βάλω φπψ ...όμως οι περισσότεροι μου είπαν να μην την επιλέξω και στη θέση της να βάλω φιλοσοφικη...εγω νομιζα ότι φιλοσοφικη με φπψ είναι το ίδιο...τι τελικα ισχύει ? μπορεί να με διαφωτίσει καποιος? ποια απο τις δύο σχολές έιχε πέρσι μεγαλύτερη βάση?:worry:

Isida καλή χρονιά να έχεις και καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!:)
Πρώτα θέλω να σε ρωτήσω και εγώ κάτι. Σας κάλεσαν να κάνετε τα μηχανογραφικά νωρίτερα φέτος?:worry:
Στο θέμα μας. Η Φιλοσοφική σχολή είναι στο ΦΠΨ. Άλλωστε, το ΦΠΨ είναι Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Έχω την αίσθηση ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης η Ψυχολογία είχε γίνει ανεξάρτητο τμήμα και έμειναν το ΦΠ μόνο. Στα Γιάννενα για παράδειγμα όμως, είναι ακόμη ΦΠΨ. Η Φιλολογία είναι διαφορετική με τη Φιλοσοφική.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

isida!!!

Πολύ δραστήριο μέλος

Η revolution αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 1,139 μηνύματα.
αλλαη φιλοσοφικη με το φπψ ειναι ίδιο?
όχι , τα μηχανογραφικα θα μπορούν να παραδοθούν μέχρι και 7 ιουλίου νομιζω..κανονικα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eileen

Τιμώμενο Μέλος

Η Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 7,411 μηνύματα.
Αν δεις εδώ φαίνεται αυτό που λέγαμε και πιο πάνω ( για το αριστοτέλειο ). Το ΦΠ και η Φιλοσοφική είναι το ίδιο πράγμα. Απλά, από αυτό το τμήμα μπορείς να πάρεις και την κατεύθυνση των παιδαγωγικών - κάτι που εσύ φαντάζομαι δεν θέλεις! :)
Αφού όμως δεν σας έχει ζητηθεί ακόμη η συμπλήρωση των μηχανογραφικών, θα σου πρότεινα να μην αναλώνεσαι πολύ σε αυτό το κομμάτι. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς και το καλοκαίρι θα έχεις τουλάχιστον δυο εβδομάδες να ψάξεις ό,τι θέλεις από σχολές. Να δεις τα προγράμματα σπουδών, να ρωτήσεις ανθρώπους που έχουν φοιτήσει εκεί και τους εμπιστεύεσαι, κτλ κτλ. Και χρονικά να το δεις, οι εξετάσεις είναι πρώτα! :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tzwrtzia

Δραστήριο μέλος

Η tzwrtzia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 492 μηνύματα.
αλλαη φιλοσοφικη με το φπψ ειναι ίδιο?

Λοιπόν, επειδή κάποιο διάστημα τα είχα μπερδέψει κι εγώ, η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ είναι σχολή, ενώ η ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ, το Φ.Π.Ψ, το Φ.Π., το ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ είναι τμήματα της φιλοσοφικής σχολής. Για παράδειγμα, στο πανεπιστήμιο Αθηνών, η σχολή που έχει τα παραπάνω τμήματα λέγεται Φιλοσοφική σχολή, αυτό όμως δεν ισχύει πάντα απαραιτήτως. Παραδείγματος χάριν, εγώ σπουδάζω στο τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας, αλλά η σχολή εκεί δε λέγεται Φιλοσοφική, ονομάζεται ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ερμής Π.

Νεοφερμένος

Ο Ερμής Π. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Το Φ.Π δεν είναι της φιλοσοφικής Αθηνών αλλα της Θεσ/νικης
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

isida!!!

Πολύ δραστήριο μέλος

Η revolution αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 1,139 μηνύματα.
το φπψ δε συγκρινεται με τη φιλολογια την κλασικη και ειναι λαθος να πιστευει του φπψ οτι ειναι ισαξιος με εναν κλασικο φιλολογο! ειναι πολυ καλη και ενδιαφερουσα σπουση αλλα δεν εινια φιλολογια πως να το κανουμε... ειναι λιγο απο ολα και σε κανενα τομεα δεν επαρκει !
σορρυ αν καποιους τους ποναει...
επισης αλλο κοπο πρεπει να καταβαλεις για να τελειωσεις τη φιλολογια με 8 και αλλον για να τελειωσεις επισης με 8 το ψπψ..μην τρελαθουμε!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πικάπα

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Πικάπα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 168 μηνύματα.
το φπψ δε συγκρινεται με τη φιλολογια την κλασικη και ειναι λαθος να πιστευει του φπψ οτι ειναι ισαξιος με εναν κλασικο φιλολογο! ειναι πολυ καλη και ενδιαφερουσα σπουση αλλα δεν εινια φιλολογια πως να το κανουμε... ειναι λιγο απο ολα και σε κανενα τομεα δεν επαρκει !
σορρυ αν καποιους τους ποναει...
επισης αλλο κοπο πρεπει να καταβαλεις για να τελειωσεις τη φιλολογια με 8 και αλλον για να τελειωσεις επισης με 8 το ψπψ..μην τρελαθουμε!

Η Πολιτεία και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, πάντως, έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις :). Επιπλέον, το ποίο πτυχίο επαρκεί για να εργαστείς ως φιλόλογος, νομίζω το καθορίζει ο νόμος 3848/2010, όπου το τμήμα σου προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται (https://www.minedu.gov.gr/publications/docs/_71_3848_19-5-10.pdf NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3848 "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις"). Εσύ, πάντως, όταν τελειώσεις μπορείς να απαιτείς από τους εργοδότες σου (ή από τους υπαλλήλους σου, αν είσαι εργοδότης) να υπακούν στα δικά σου κριτήρια xP.

Υ.Γ.: Πέρα από την διαδικτυακή ειρωνεία, βλέπω πως είσαι νέα φοιτήτρια. Συγχαρητήρια & καλές σπουδές, λοιπόν, και αν η φιλολογία ήταν ο στόχος σου, οπλίσου με θετική ενέργεια, και πιστεύω, θα περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τα δύσκολα χρόνια που έρχονται!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

isida!!!

Πολύ δραστήριο μέλος

Η revolution αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 1,139 μηνύματα.
Η Πολιτεία και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, πάντως, έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις :). Επιπλέον, το ποίο πτυχίο επαρκεί για να εργαστείς ως φιλόλογος, νομίζω το καθορίζει ο νόμος 3848/2010, όπου το τμήμα σου προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται (https://www.minedu.gov.gr/publications/docs/_71_3848_19-5-10.pdf NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3848 "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις"). Εσύ, πάντως, όταν τελειώσεις μπορείς να απαιτείς από τους εργοδότες σου (ή από τους υπαλλήλους σου, αν είσαι εργοδότης) να υπακούν στα δικά σου κριτήρια xP.

Υ.Γ.: Πέρα από την διαδικτυακή ειρωνεία, βλέπω πως είσαι νέα φοιτήτρια. Συγχαρητήρια & καλές σπουδές, λοιπόν, και αν η φιλολογία ήταν ο στόχος σου, οπλίσου με θετική ενέργεια, και πιστεύω, θα περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τα δύσκολα χρόνια που έρχονται!
ναι..δεν υπαρχει ουτε μιση περιπτωση να διαβασω το λινκ ειναι υπερμέγεθες! ο ποτε οταν λες οτι το τμημα μ δεν αναγνωριζεται τι εννοεις?
το οτι το κρατικο συστημα αναγνωριζει ισαξια τους φπψ και φιλολογους και τους δεχεται να ανταπεξελθουν στις ιδιες θεσεις δεν αποδεικνυει την ανωτεροτητα ή ακομα και την ισοτητα μεταξυ αυτων των δυο ειδικοτητων κατα τη γνωμη μ...το επαγγελμα και οι γνωσεις του φπψ δε μπορουν να αξιοποιηθουν ακριβως στο ελληνικο κρατος και προκειμενου να εχει και αλλους ανεργους και να δημιουργουνται περαιτερω προβληματα τους κατατασσει στην ιδια θεση με τους φιλολογους...οπως επισης δεν καταλαβαινω γτ ενας φιλολογος δεν εχει παραπανω μορια στη διαδικασια του ασεπ απο τους φπψ αφου ενας του φπψ μπορει πιο ευκολα να εχει υψηλλοτερο βαθμο πτυχιου γτ ο βαθμος δυσκολιας των δυο σχολων ειναι διαφορετικος!
δεν ισχυουν τα ιδια για τους ιστορικους-αρχαιολ.η φιλολογια εστιαζει μακραν περισσοτερο στο επιιστημονικο πεδιο ενω το φπψ χαει εκει , θα μπορουσαν οι φπψ λοιπο να διοχετευτούν σε αλλες θεσεις που δε υπαρχουν στην ελλαδα αρα ολοι ισα και ομοια γινομαστε ..αυτο λεω εγω.

και τωρα γλυκαινω : ευχαριστω πολυ! στοχος ηταν ανεκαθεν!παρομοιως, τα χρονια δυστυχως προβλεπονται ζοφερα αλλα αμα μας πτοει αυτο απο τωρα..:clapup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kirdou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Kirdou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 1,095 μηνύματα.
Εντάξει με τα Αρχαία και τα Νέα.Την Ιστορία που την διδάσκουν απόφοιτοι φιλολογίας και φπψ με....δύο!!! υποχρεωτικά μαθήματα έκαστος αυτό πώς να το χαρακτηρίσουμε;Ο απόφοιτος πχ Γλωσσολογίας δεν κάνει καθόλου Ιστορία και όμως θα την διδάξει στο σχολείο.Γενικά ο κλάδος έχει διάφορα περίεργα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

isida!!!

Πολύ δραστήριο μέλος

Η revolution αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 1,139 μηνύματα.
ναι ..συμφωνω ! απαραδεκτο ο κλασικος φιλολογος που εχει εντρυφήσει σε αρχαια-νεα-λογοτεχνιες-λατινικα να διδασκει ιστορια την ωρα που υπαρχει ειδικοτητα!
νμζ διευκρινισα κιολας οτι οι αποφοιτοι ιστορικου ειναι σε αλλη μοιρα απο τους φπψ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cha0s

Περιβόητο μέλος

Ο cha0s αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,407 μηνύματα.
Στο δημόσιο τομέα μπορεί να θεωρούνται ισάξιοι, στον ιδιωτικό δεν ισχύει, και κυρίως στα φροντιστήρια.
Αλλες γνώσεις έχει ο απόφοιτος φιλολογίας και άλλες αυτός του ΦΠΨ!! Και μην μπείτε καν στον κόπο να συγκρίνετε αυτές τις σχολές.
Στο ιστορικό και στο ΦΠΨ κάνεις ελάχιστα αρχαία και λατινικά. Πως θα τα διδάξει αυτός μετά; Σχολείο μας έχουμε καθηγητές που δεν ξέρουν λατιινκά, και απο αρχαία κάνουν μόνο το γνωστό. Δεν τολμούν να πιάσουν άγνωστο βεβαίως.
Ιστορικό πέρασα φέτος. Ξαναδίνω γιατί θέλω φιλολογία. Εχουν μια διαφορά αυτές οι σχολές, παρόλο που λέτε οτι και απ' τις 2 βγαίνεις φιλόλογος.
Απ' τη φιλολογία βγαίνεις φιλόλογος με @ρχίδια, ενώ απ' το ιστορικό @ρχίδια φιλόλογος.
Εύχομαι στο μέλλον πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα. Οι απόφοιτοι φιλολογίας να κάνουν τα αρχαία/λατινικά/λογοτεχνία/έκθεση, οι απόφοιτοι ιστορικού να διδάσκουν μόνο ιστορία, και οι απόφοιτοι ΦΠΨ, μόνο φιλοσοφία, άντε και καμία έκθεση. Δείτε το πρόγραμμα σπουδών του ΦΠΨ.
Εισαγωγή στη φιλοσοφία , Οντολογία-Μεταφυσική, Γνωσιολογία, Πολιτική φιλοσοφία, Αισθητική και φιλοσοφία της τέχνης , Aρχαία Ελληνική Φιλοσοφία
Πλάτων, «Πολιτεία» Friedrich Nietzsche, «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα» Αριστοτέλης, «Περί γενέσεως και φθοράς» Αριστοτέλης, «Αναλυτικά Ύστερα»
και άλλες χίλιες 2 φιλοσοφίες. Το μόνο που συνάντησα ήταν η πολιτεία του Πλάτων που κάνουμε στην κατεύθυνση...
Και αυτός τώρα θεωρείται ισάξιος με έναν απόφοιτο του κλασικού που έχει λιώσει μέσα στη σχολή τα αρχαία και τα λατινικά; Μην τρελαθούμε...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kirdou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Kirdou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 1,095 μηνύματα.
Δεν έχει νόημα κατ εμέ να παρατήσεις το ιστορικό για την φιλολογία.Απο φιλολογος να γίνεις δηλαδή...πιο φιλόλογος;Ούτως η άλλως με την επιστήμη δύσκολο να ασχοληθείς....Θα τα καταλάβεις στην πορεία...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

xristina elen

Πολύ δραστήριο μέλος

Η xristina elen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών, Φοιτήτρια και μας γράφει απο Ζωγράφος (Αττική). Έχει γράψει 1,603 μηνύματα.
σιγα ρε παιδια ηρεμηστεεεεεε μην λογομαχειτε..ο καθενας ξερει πολυ καλα τι βγαινει και απο που βγαινει και τι γνωσεις παιρνει κα αν θ βρει δουλεια κτλ!!αντι να μαζευτουμε τωρα ολοι να ενωθουμε να μην κλεισουν τα τμηματα(γιατι θ κλεισουν ακομα και φιλολογιες και παιδαγωγικα)εσεισ λετε ποιος ειναι περισσοτερο φιλολογος..σιγαα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cha0s

Περιβόητο μέλος

Ο cha0s αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,407 μηνύματα.
Δεν έχει νόημα κατ εμέ να παρατήσεις το ιστορικό για την φιλολογία.Απο φιλολογος να γίνεις δηλαδή...πιο φιλόλογος;Ούτως η άλλως με την επιστήμη δύσκολο να ασχοληθείς....Θα τα καταλάβεις στην πορεία...

Σου εξήγησα τον λόγο και την διαφορά των σχολών. Θέλω να γίνω φιλόλογος, και όχι ιστορικός-αρχαιολόγος που μπορεί να διδάξει φιλολογικά μαθήματα.
Στον ΑΣΕΠ έχει απ' όσο ξέρω αρχαία. Εσύ θα μπορείς να ανταποκριθείς πιο εύκολα ή ενας απόφοιτος κλασικού; :worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

souzana

Δραστήριο μέλος

Η souzana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Μαρούσι (Αττική). Έχει γράψει 443 μηνύματα.
φιλόλογοι βγαίνουμε και στα 2, απλά στη φιλολογία έχει πιο πολλά αρχαία και μαλακίες :P

E o απόφοιτος κλασσικού λογικά
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kirdou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Kirdou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 1,095 μηνύματα.
Σου εξήγησα τον λόγο και την διαφορά των σχολών. Θέλω να γίνω φιλόλογος, και όχι ιστορικός-αρχαιολόγος που μπορεί να διδάξει φιλολογικά μαθήματα.
Στον ΑΣΕΠ έχει απ' όσο ξέρω αρχαία. Εσύ θα μπορείς να ανταποκριθείς πιο εύκολα ή ενας απόφοιτος κλασικού; :worry:
Δικαίωμα σου τι θα κάνεις δεν θα σου πώ εγώ.Προσωπικά το ιστορικό το επέλεξα συνειδητά άν και έπιανα και την φιλολογία.Οταν λές θές να γίνεις φιλόλογος που διδάσκει φιλολογικά μαθήματα όχι ιστορικός που διδάσκει φιλολογικά μαθήματα τι εννοείς;Είναι λίγο οξύμωρο αυτό που λές:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

isida!!!

Πολύ δραστήριο μέλος

Η revolution αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 1,139 μηνύματα.
κατα με το πιο σωστο και η μαγκια ειναι να επιλεγεις ιστορικο-αρχαιολογικο με σκοπο να βγεις αρχαιολογος επειδη γουσταρεις τα σχετικα με αυτη την επιστημη και οχι επιδιωκοντας να γινεις φιλολογος..

φιλόλογοι βγαίνουμε και στα 2, απλά στη φιλολογία έχει πιο πολλά αρχαία και μαλακίες :P

E o απόφοιτος κλασσικού λογικά
και απλα στον φιλολογο απο φιλολογια (αφου θελετε και διευκρινιση) εχει φυγει η μαγκια του να την τελειωσει αξιοπρεπως!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top