Γεια σας, παιδιά! Έδωσα το Μάιο ECPE και παρ' όλο που είχα τρομερό άγχος, κατάφερα και το πήρα!
Απλά θέλω να σας πω:
• Στην έκθεση σκεφτείτε από τώρα μια γενική επιφώνηση/αποφώνηση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει εάν κολλήσετε. Είναι αλήθεια πως ο χρόνος για την έκθεση είναι λιγοστός γι' αυτό να βάλετε το μυαλό σας σε τάξη και να σκεφτείτε πρώτα τα λογικά επιχειρήματα προτού αρχίσετε να γράφετε (το ξέρω πως φαίνεται σαν χάσιμο χρόνου, αλλά βοηθάει πολύ)! Επίσης, αν δεν προλάβετε να τελειώσετε την έκθεση, μην αγχώνεστε! Υπάρχουν εκατοντάδες άτομα που πήραν HP και P χωρίς να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους! Κάντε και ένα Google Search να βρείτε ιδέες για κάποια σος θέματα (π.χ. ΜΜΕ, παγκοσμιοποίηση, εκπαίδευση, ανεργία κλπ.)
•Στο GCVR αρχίστε από τα κείμενα!! Έτσι δε θα είστε ζαλισμένοι από το λεξιλόγιο και τη γραμματική!

Το παν εδώ είναι να διαχειριστείτε κατάλληλα το χρόνο σας! Υπολογίστε περίπου: 40' για τα κείμενα (10' καθένα), 10-12' Close (5-6' το καθένα) , 13' γραμματική (το ξέρω ότι φαίνεται πολύ, αλλά δε θα κάνετε λάθη απροσεξίας) και 10'-12' λεξιλόγιο (ή την ξέρεις τη λέξη ή δεν την ξέρεις :/)
•Στη γραμματική, ΘΑ συναντήσετε φαινόμενα που δεν τα έχετε ξαναδεί! Αυτό είναι σίγουρο! Επίσης, υπάρχουν και οι γνωστές "παγίδες"! Συνήθως είναι λίγο δυσκολότερη απ' ότι τα Practice Tests! Επίσης, υπάρχουν κάποιες μεγάλες προτάσεις ή ακόμα και 2 περίοδοι λόγου σε μία ερώτηση! Γι'αυτό μην την αφήσετε τελευταία γιατί μπορείτε να βρεθείτε προ εκπλήξεως!!
•Στο Cloze, διαβάζετε πρώτα το ένα κείμενο χωρίς τα κενά, εντοπίζετε αν ταιριάζει σε κάθε κενό ρήμα, ουσιαστικο. πρόθεση κλπ. και συμπληρώνετε την αντίστοιχη λέξη! ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ και να δώσετε σημασία στη λέξη-λέξεις που προηγούνται του κενού και αυτές που ακολουθούν!
•Και τώρα η πονεμένη ιστορία! Το Vocabulary! Κάντε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε! Μην σκέφτεστε πολύ τη λέξη γιατί θα χάσετε χρόνο! Στις εξετάσεις Μαΐου ήταν αρκετά normal σε σχέση με αυτό των Practice Tests! Φυσικά θα υπάρχουν λέξεις που δεν έχετε ξαναδεί, και μάλιστα πολλές! Κάποιες θα μοιάζουν με αυτές που έχετε δει, κάποιες όχι! Κυκλώστε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και μην αφήσετε κανένα αναπάντητο!

Εγώ, προσωπικά, δεν είχα διαβάσει το λεξιλόγιο καλά και πήρα HP! Απλά, έβλεπα πολλές ταινίες και σειρές!

Βοηθούν πραγματικά!
•Τα Reading απαιτούν αρκετό χρόνο και καθαρή σκέψη, γι' αυτό και συνιστώ να ξεκινήσετε με αυτά! Διαβάστε προσεκτικά όλο το κείμενο και αρχίστε να απαντάτε μία μία τις ερωτήσεις! Να προσέχετε το υποκείμενο της ερώτησης, καθώς επίσης και αν υπάρχει άρνηση ή όχι! Να περιμένετε 2-3 ερωτήσεις παγίδα καθώς επίσης και τις κλασικές ερωτήσεις:
What's the main idea of the passage? (η οποία συχνά είναι δυσκολούτσικη) και
What does the word "this" (for example) refer to?
*Επίσης, μην ξεχνάτε να μεταφέρετε προσεκτικά τις απαντήσεις στο Answer Sheet!
*Το Listening τώρα, παρόλο που φαίνεται ευκολούτσικο, συνήθως είναι δυσκολότερο στην εξέταση! Να είστε συγκεντρωμένοι και αν χάσατε τίποτα μην το πολυσκέφτεστε γιατί θα χάσετε και το επόμενο!! Συνήθως η προφορά είναι κατανοητή υπάρχουν και κανένα δύο τα οποία λέγονται περίεργα επίτηδες! Να προσέχετε πολύ τις ερωτήσεις!! Στο τρίτο μέρος, επίσης, οι απαντήσεις λέγονται με τη σειρά! (Το λέω γιατί μπορεί να κάνατε τα βιβλία της HAU όπου καμιά φορά ήταν ανακατεμένα!) Επίσης αν θυμάμαι καλά η κατανομή των ερωτήσεων σε parts δεν ήταν : 17-18-15 αλλά 19-16-15!
•Το προφορικό τώρα είναι υποκειμενικό! Να βλέπετε ταινίες και σειρές ώστε να διορθώσετε την προφορά σας και να είστε αρκετά ομιλητικοί! Μην ντρέπεστε, ακόμα κι αν κάνετε λάθος! Ψάξτε και το βίντεο στο Youtube: "ECPE SPEAKING" για να πάρετε μια ιδέα! Από την προσωπική μου εμπειρία, είναι αρκετά επιεικής!
Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα σε όλους ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Αν έχετε καμιά απορία, ρωτήστε με!