nPb
Επιφανές μέλος


Σαν συνάδελφος σε άλλο Τμήμα Μαθηματικών, σας λέω από την μερική εμπειρία μου ότι τα μαθηματικά και οποιαδήποτε άλλη θετική επιστήμη που θα κάνετε θέλουν: Συστηματικό διάβασμα. Καλές σημειώσεις σε συνδυασμό με κανένα καλό βοήθημα του εμπορίου ή της Βιβλιοθήκης. Συνεπής και χαλαρή παρακολούθηση στις παραδόσεις (όχι σκότωμα). Να "μιμείστε" τον σωστό τρόπο γραφής των μαθηματικών από τους καθηγητές σας και να εμμένετε σε αυτόν με θρησκευτική ευλάβεια. Τα μαθηματικά δεν θέλουν προσωπικές παρεμβάσεις στην γραφή τους. Διέπονται από αυστηρότητα γραφής. Τίποτα δεν είναι προφανές όσο και αποδεικτέο αν φαίνεται. Έτσι θα δείτε να περνάτε μαθήματα αλλά και να παίρνετε καλούς βαθμούς. Μεγάλη μερίδα φοιτητών δεν ξέρει να γράψει μαθηματικά μια απόδειξη ή να λύσει μια άσκηση ή μια εξίσωση με όλα τα απαραίτητα μαθηματικά σύμβολα (ποσοδείκτες) ή να κάνουν μια γραφική παράσταση και γι' αυτό παπαγαλίζουν ανεπιτυχώς ή κάνουν σκονάκια εκεί που μπορούν και μαθηματικά δεν μαθαίνουν. Γι' αυτό είναι πολλοί οι αυριανοί χάλια καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης. Σε αυτό δεν φταίει το Τμήμα Μαθηματικών. Υποτίθεται ότι όσοι σπουδάζουν είναι ώριμοι και ξέρουν τι θέλουν. Όσοι φοιτητές αλλά και καθηγητές...και οτιδήποτε άλλο, είναι λεπτολόγοι στην δουλειά τους, πετυχαίνουν.
Το να μάθετε να γράφετε σωστά μαθηματικά (όχι όπως στο λύκειο) θα πρέπει να εξασκηθείτε με τον καιρό με το να διαβάζετε κάτι εις βάθος και να εισχωρείτε σε αυτό. Δηλ., να ψάχνετε την λογική της απόδειξης που έχετε να μάθετε όχι με μηχανιστικό και παπαγαλιστικό τρόπο και να μπορείτε να διατυπώστε κάποια πρόταση μαθηματικά. Μετράει πολύ θετικά στο γραπτό. Τα μαθηματικά, η φυσική, η στατιστική θέλουν προσωπική αυτενέργεια. Πολλά πρόχειρα χαρτιά και αρκετό γράψιμο για εξάσκηση. Δηλ., στρώσιμο στην καρέκλα. Σε πολλά μαθήματα, στις εξετάσεις το χέρι θα πρέπει να φεύγει σφαίρα για να προλάβεις οπότε θέλει εκ των προτέρων καλή εξάσκηση. Δόξα τω Θεώ, σε πολλά μαθήματα, υπάρχουν καλά βοήθηματα. Σε κάποια άλλα ίσως δεν βρείτε γιατί τα μαθήματα είναι τόσο σύγχρονα στην Ελληνική μαθηματική πραγματικότητα, που δεν έχουν προλάβει να γράψουν Ελληνική ή να μεταφράσουν ξενόγλωσση μαθηματική βιβλιογραφία. Εκεί απλά θα αρκεστείτε σε όσο γίνετε καλύτερες σημειώσεις του μαθήματος διότι αν κάτσεις και ψάξεις ξενόγλωσση βιβλιογραφία...χάθηκες. Για μια παράγραφο των σημειώσεων του μαθήματος μπορεί να χρειστείς και 10 βιβλία (ξενόγλωσσους τόμους) που να σχετίζονται με το μάθημα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, για παν ενδεχόμενο, θα σας σώσουν οι καλογραμμένες σημειώσεις. Να φροντίζετε να γράφετε ή να ψάχνετε καλογραμμένες σημειώσεις.
Πάντως μην πελαγώνετε με όσα σας γράφω. Εσείς θα ρυθμίσετε τον χρόνο σας, για τις σπουδές και την προσωπική ζωή σας. Να ξέρετε ότι γενικά τα Φυσικομαθηματικά Τμήματα θέλουν και μια θυσία παραπάνω στις εξόδους σε σχέση με άλλα Τμήματα, προκειμένου να πετύχεις στην εξεταστική. Σε αυτό το θέμα φταίνε πολλοί παράγοντες όπως: φύση των μαθηματικών, ιδιοτροπία κάποιων καθηγητών, απαιτήσεις μαθήματος, δυσνόητη ύλη, συνεχείς χαμένες ώρες λόγω καταλήψεων...κτλ. Πολλές φορές θα χρειαστεί να περάσετε μαθήματα με την 6η ή 7η φορά, ας έχετε λιώσει στο διάβασμα. Άλλα μαθήματα αν τα διαβάσεις σοβαρά μπορείς να τα περάσεις άνετα και με βαθμό. Άριστους βαθμούς μην περιμένετε με την σέσουλα. Υπάρχει μια γενικευμένη τσιγκουνιά. Θα δείτε πολλές βαθμολογικές συμπεριφορές εκ μέρους των καθηγητών. Άλλοι καθηγητές είναι ψείρες, άλλοι αυστηροί, άλλοι επιεικείς, άλλοι μαλάκες. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι τα μαθηματικά είναι και μια νοητική επιστήμη με ότι συνεπάγεται αυτό. Δεν έχουν εργαστηριακές διαδικασίες για να εξασκηθείτε βλέποντας την θεωρία στην πράξη. Οπότε όλες οι αφηρημένες έννοιες με το μυαλό.
Να μάθετε να σκέφτεστε συνδυαστικά και να συνδέετε την νέα γνώση με την προηγούμενη. Όλα είναι συνεχή. Δεν υπάρχει ύλη μαθηματικών λυκείου, ύλη 1ου έτους,..κτλ. Όλα τα μαθηματικά χρειάζονται για να μελετήσεις μαθηματικά ή φυσική. Πάντα με καλή σύντομη επανάληψη με δικό σας χρόνο μέχρι να νιώσετε ότι το θυμηθήκατε εκεί που πιθανόν κολλάτε, μπορείτε να καλύπτετε μαθησιακά κενά ή αδίδαχτη ύλη από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα οποία χρειάζονται γιατί είναι τυπικά προαπαιτούμενα για τα επόμενα. Ιδιότητες ριζών, τριγωνομετρικές ταυτότητες (και οι αδίδαχτες του λυκείου), ιδιότητες λογαρίθμων, παραγοντική ολοκλήρωση ειδικών μορφών (π.χ. εκθετικό με ημίτονο), διαίρεση πολυωνύμων,...κτλ από λύκειο, παίζουν πάρα πολύ σε άκυρο χρόνο σε θέματα εξεταστικών και θεωρούνται βασικά προαπαιτούμενα (χάνονται βαθμοί τσάμπα). Μην γελάτε...Πολλοί φοιτητές δεν τα θυμούνται καν, ας σπουδάζουν Μαθηματικοί.
Κάτι άλλο που θα σας βοηθήσει πολύ, είναι να αποκτήσετε εποπτική εικόνα ή φυσική αίσθηση των συναρτήσεων, των πιθανοτήτων, των κατανομών της στατιστικής ή των μεταβολών που εκφράζουν οι παράγωγοι των συναρτήσεων,...κτλ. Για παράδειγμα, μπορείτε να βλέπετε τι παθαίνει ένα γράφημα μιας γνωστής ή άγνωστης συνάρτησης όταν "πειράξεις" τις ανεξάρτητες μεταβλητές με κάποια κίνηση ή να βλέπετε γραφικά τις λύσεις μιας εξίσωσης μέσω του προγράμματος mathematica. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε την δωρεάν μηχανή αναζήτησης wolfram alpha.
Θα δειτε ότι δεν θα το μετανιώσετε καθόλου. Σαν επιστήμη είναι τόσο χαοτική και πολύπλοκη για να διδαχτεί μόνο σε 4 χρόνια. Είναι πάρα πολλές πολυδιάστατες και σφαιρικές οι γνώσεις για έναν αυριανό καθηγητή μαθηματικών ή καλύτερα είναι υπερπλήρεις για έναν Θετικό Επιστήμονα των Μαθηματικών με πολλές προοπτικές (μεταπτυχιακές). Έχει επιστημονική άποψη για μεγάλο εύρος θετικών επιστημών. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η ύλη που θα κάνετε είναι αρκετά σύγχρονη και συμβαδίζει με τα μοντέλα σπουδών των Τμ.Μαθηματικών ξένων Πανεπιστημίων. Ίσως κάποια δικά σας προπτυχιακά μαθήματα σε Τμ.Μαθηματικών του εξωτερικού να είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Για να δείτε πόσο μπροστά είναι η Ελλάδα, στην Μαθηματική Παιδεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση άσχετα αν υπάρχει όλη αυτή η παθογένεια πάσης φύσεως και το υπαρξιακό "κόμπλεξ" από πολλές πηγές. Να ξέρετε ότι σας περιμένει με τις ευκολίες ή και τις δυσκολίες, τις χαρές και τις πίκρες, ένα ατελείωτο μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών δομών αλλά και εφαρμογών αυτών σε άλλες βασικές επιστήμες (όσα περισσότερα μπορούν να διδαχτούν σε 4 έτη μόνο) και πως αυτά περιπλέκονται μεταξύ τους. Θα δείτε τα θεμέλιά τους όσο δεν πάει άλλο. Προσπαθείτε να μην τα βλέπετε ως ξερά σύμβολα, γιατί αλλιώς θα ξενερώσετε...


Mια μικρή επισήμανση: Τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη όπου το αν θα τα μάθεις ή όχι εξαρτάται από σένα τον ίδιο. Αν δεν μάθεις μαθηματικά, δεν φταίει ο καθηγητής ή το Τμήμα Μαθηματικών. Είναι στο χέρι του κάθε φοιτητή πόσο θα αυτενεργήσει μόνος του ώστε να έχει κάποιο καλό αποτέλεσμα από όλο αυτό το ταξίδι. Πολλοί σπουδάζουν στην Ελλάδα μαθηματικά, αλλά λίγοι ξέρουν μαθηματικά. Πολλοί μπήκαν στο Μαθηματικό αλλά πτυχίο δεν πήραν ποτέ γιατί τα παράτησαν. Το Μαθηματικό θεωρείται Τμήμα με το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητικής αποχής από τα μαθήματα αλλά και Τμήμα με το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών να εγκαταλείπει για πάντα τις σπουδές. Λίγοι έχουν τα κουράγια να συνεχίσουν μέχρι τέλους. Κάθε χρόνο από το 1ο έτος και μετά, η ύλη θα δυσκολεύει απότομα με κλιμακούμενη αύξηση μέχρι απροσδιόριστου βαθμού (είναι στο χέρι του καθηγητή πλέον). Τα θέματα στις εξεταστικές (τουλάχιστον στο Τμήμα μου) δεν είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, αλλά ισάξιας για πολύ καλά και άριστα διαβασμένους. Γι' αυτό και οι εύκολες αποτυχίες στην εξεταστική. Με ένα μέτριο διάβασμα που προορίζεται για έναν βαθμό 5, σημαίνει κατά 99% ότι θα γράψεις από 3 και κάτω, δηλ., θα κόπεις. Για να γράψεις για έναν βαθμό 5 πρέπει συνήθως να έχεις διαβάσει για 10 (άριστα). Βέβαια υπάρχουν και καθηγητές επιεικείς που βάζουν λίγο πιο εύκολα τον βαθμό. Τέτοιοι καθηγητές είναι ελάχιστοι σε ένα Τμήμα Μαθηματικών. Η πλειοψηφία των καθηγητών σε ένα Τμ.Μαθηματικών, σφάζει βαθμολογικά. Ποτέ δεν θα πείτε εκείνο δεν το διδαχτήκαμε. Ακόμη και αν δεν διδαχτήκατε κάτι λόγω πίεσης χρόνου (π.χ. καταλήψεις, βαρεμάρα διδάσκοντα,...κτλ) οφείλεται τυπικά να το ξέρετε. Αν δεν το χρειαστείτε κάπου άμεσα, θα το χρειαστείτε πιθανώς κάπου αλλού (π.χ. μεταπτυχιακό,...κτλ). Στα μαθηματικά δεν υπάρχει περιττή γνώση. Όσο μαθαίνεις περισσότερο τόσο περισσότερο προχωράς και αποσαφηνίζεις το σχέδιο του παζλ που έχεις να φτιάξεις.
Ελπίζω κάπως να βοήθησα.
Καλή αρχή και καλή επιτυχία στις μαθηματικές σπουδές σας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
*kwstantina*
Νεοφερμένο μέλος


Αισθανομαι πολυ τυχερη που εχω την ευκαιρια να δω την μαγεια των μαθηματικων....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος


Ευχαριστουμε πολυ! Ιδιαιτερα σημαντικες οι συμβουλες σου..
Αισθανομαι πολυ τυχερη που εχω την ευκαιρια να δω την μαγεια των μαθηματικων....
Συνάδελφοι είμαστε. Ότι χρειαστείτε πάνω στα μαθηματικά και τις σπουδές σας, να το συζητάμε εδώ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
asap
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Πάντως για να σου φύγει τελείως η απορία ρώτα στη γραμματεία. Βλέποντας πάντως τον οδηγό σπουδών σας, κατάλαβα πως δηλώνετε μόνο τα τρία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος



ειδικά κάτι μαθήματα σαν τον απειροστικό Ι, γραμμικές άλγεβρες σε πολλά μαθηματικά τμήματα είναι μαθήματα που τα δίνει η μισή σχολή περίπου 8 φορές...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
asap
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mr Positive
Δραστήριο μέλος


Άστα να πάνε φίλε...το θέμα είναι αν περνιούνται...και όχι πόσα είναι
ειδικά κάτι μαθήματα σαν τον απειροστικό Ι, γραμμικές άλγεβρες σε πολλά μαθηματικά τμήματα είναι μαθήματα που τα δίνει η μισή σχολή περίπου 8 φορές...

Καλή επιτυχία asap στο μαθηματικό!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
leobakagian
Εκκολαπτόμενο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


https://www.adip.gr/eks/Report-modified_December_10_2011_uoi_math.pdf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aladdin
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Γιατι διαλεγεις τα γιαννενα? ειναι κοντα στο σπιτι σου?
Όχι.Καμία σχέση.Μου αρέσει πολύ σαν πόλυ και πιστεύω πως είναι και κοντά στους φοιτητές. ΆΛλωστε έχω ακούσει πως έχει πάρα πολύ καλό επίπεδο η σχολή.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Valous
Εκκολαπτόμενο μέλος


Ελπιζω η δυσκολια να αξιζει τον κοπο και να ειναι υποφερτη.. Λογικα απο του χρονου θα 'μαι εκει φοιτητης στο μαθηματικο τμημα και χαιρομαι για την επιλογη μου, αν και στοχευα θεσσαλονικη δεν τα καταφερα..

Η αγαπη που ειχα απο παντα για τα μαθηματικα και η τρομερη εκτιμηση μου προς αυτα με οδηγησε εδω.. αν και ειχα πολλες αμφιβολιες λογω του επιπεδου δυσκολιας γενικα του μαθηματικου(οχι ειδικα των ιωαννινων), καταλαβα ομως πως η δυσκολια της σχολης δεν πρεπει να ειναι παραγοντας επιλογης της.
Παντως εχω τρομαξει φετος με το προκαταληψη υπαρχει για το μαθηματικο/φυσικο... Πριν ασχοληθω με τις πανελληνιες, 1η/2α λυκειου, ειχα στο μυαλο μου οτι το μαθηματικο κυριως ειναι σχολη με τεραστια ζητηση, και συνεπως με αρκετα μεγαλη βαση

Κανενας αλλος για φετος; Μην κλαιω μονος μου

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
johnietraf
Πολύ δραστήριο μέλος


Θελω να περασω φυσικο αλλα μπορει να μπω μαθηματικο
Αναλογως το ποσο θα πεσουν
Αλλα αγχονομαι γιατι ενω γενικα τα συμπαθω φετος με δυσκολεψαν αρκετα και αν και εγραφα καλα στα διαγωνισματα πανελληνιες εγραψα βαση
Γενικα που το ψαξα θελω να γινω μετεορολογος ή να ασχοληθω με την αστροφυσικη ( δεν ξερω αν γινεται απο μαθηματικο)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Stelios1997
Εκκολαπτόμενο μέλος


Εγω δεν ξερω
Θελω να περασω φυσικο αλλα μπορει να μπω μαθηματικο
Αναλογως το ποσο θα πεσουν
Αλλα αγχονομαι γιατι ενω γενικα τα συμπαθω φετος με δυσκολεψαν αρκετα και αν και εγραφα καλα στα διαγωνισματα πανελληνιες εγραψα βαση
Γενικα που το ψαξα θελω να γινω μετεορολογος ή να ασχοληθω με την αστροφυσικη ( δεν ξερω αν γινεται απο μαθηματικο)
Γίνεται με τρανό παράδειγμα τον κύριο
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Freeze
Νεοφερμένο μέλος


Απο την μια διαβαζω ποσα ωραια πολυ ειναι τα ιωαννινα και ποσο ωραια φοιτητικη ζωη εχουν, και απο την αλλη για το τρομερα δυσκολο επιπεδο του μαθηματικου τμηματος..
Ελπιζω η δυσκολια να αξιζει τον κοπο και να ειναι υποφερτη.. Λογικα απο του χρονου θα 'μαι εκει φοιτητης στο μαθηματικο τμημα και χαιρομαι για την επιλογη μου, αν και στοχευα θεσσαλονικη δεν τα καταφερα..
Η αγαπη που ειχα απο παντα για τα μαθηματικα και η τρομερη εκτιμηση μου προς αυτα με οδηγησε εδω.. αν και ειχα πολλες αμφιβολιες λογω του επιπεδου δυσκολιας γενικα του μαθηματικου(οχι ειδικα των ιωαννινων), καταλαβα ομως πως η δυσκολια της σχολης δεν πρεπει να ειναι παραγοντας επιλογης της.
Παντως εχω τρομαξει φετος με το προκαταληψη υπαρχει για το μαθηματικο/φυσικο... Πριν ασχοληθω με τις πανελληνιες, 1η/2α λυκειου, ειχα στο μυαλο μου οτι το μαθηματικο κυριως ειναι σχολη με τεραστια ζητηση, και συνεπως με αρκετα μεγαλη βαση
Κανενας αλλος για φετος; Μην κλαιω μονος μου![]()
Μπορεί να είμαστε συμφοιτητές

Πάντα μου άρεσαν τα μαθηματικά όμως βρίσκομαι και γω σε δίλημμα με αυτά που έχω διαβάσει απο φοιτητές του τμήματος "μη το δηλώσεις" "δεν αξίζει" και πολλά συναφή, δεν ξέρω αν μου αρέσουν αρκετά ώστε να την παλέψω στα Ιωάννινα.
(Είμαι ανάμεσα σε αυτό ή μηχανικών παραγωγής και διοίκησης.)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Drama Prinzessin
Περιβόητο μέλος


Αν σου αρέσει, όσο δύσκολα κι αν είναι, θα τα καταφέρεις. Αρκεί να κάνεις κάποιες θυσίες, να στερηθείς δηλαδή εξόδους και καφέδες.
Με λίγα λόγια να βάλεις προτεραιότητες.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 8 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.