Μπορεί κάποιος να μου ξεκαθαρίσει ΟΛΕΣ τις επιταχύνσεις; acm και aγων καταλαβαίνω τι σημαίνουν. Η επιτρόχια τι ακριβώς εκφράζει; Στο σχολείο την αναφέραμε μια φορά και τη χρησιμοποιήσαμε άλλη μια, στο φροντιστήριο απλώς αποδείξαμε τον τύπο. Η κεντρομόλος τι εκφράζει; Την κάναμε πέρυσι, αλλά έχω ξεχάσει λεπτομέριες. Γενικά, θέλω να μπορώ να τις ξεχωρίζω μεταξύ τους.
3η Λυκειου και εγω οποτε θα προσπαθησω να σε βοηθησω οσο μπορω!
Η επιτάχυνση Αcm (acm) είναι η επιτάχυνση που έχει το κέντρο μάζας του στερεού σώματος ως προς την μεταφορική του κίνηση!Με τι ρυθμό μεταβάλλεται η ταχύτητα του!
Δηλαδή αν ένα στερεό έκανε
ΜΟΝΟ μεταφορική κίνηση με επιτάχυνση τότε η επιτάχυνση που θα είχε το κέντρο μάζας του καθώς και κάθε υλικό σημείο του (Αφού είπαμε μόνο μεταφορική,άρα δεν αλλάζει ο προσανατολισμός) είναι acm! (Στη σύνθετη κίνηση δηλ μεταφορική + στροφική δουλεύοντας με την επαλληλία βλέπεις πως μεταφορικά όλα τα σημεία του στερεού έχουν επιτάχυνση ίση με το κέντρο μάζας!)
Η επιτάχυνση αγων είναι η αντίστοιχη επιτάχυνση του κέντρου μάζας του στερεού ως προς τη στροφική του κίνηση!Δηλαδή με τι ρυθμό μεταβάλλεται η γωνιακή του ταχύτητα (ω )
Δηλαδή πάλι αν έκανε μόνο στροφική κίνηση θα είχε μία επιτάχυνση η οποία είναι η αγων και ισούται με dω/dt.
Στη σύνθετη κίνηση το σώμα τις έχει και τις δύο αcm και αγων!
Τώρα αν το σώμα κάνει ΚΧΟ (κίνηση χωρίς ολίσθηση) ισχύει ο τύπος Acm = αγων*R (ο οποίος αποδεικνύεται εύκολα,δεν θυμάμαι αν τον έχει έτοιμο το βιβλίο)
Η αεπιτροχια αναφέρεται σε σημείο καταρχάς και ο τύπος της είναι αγων(στερεου)*R(σημειου),η οποία μεταβάλλει το μέτρο της U.Η διέυθυνση της επιτρόχιας ειναι πάντα κάθετη στην ακτίνα!
H aκεντρομόλος είναι αυτή που μεταβάλλει την κατεύθυνση της ταχύτητας του σημείου..Δηλαδή αυτή που είναι απαραίτητη ώστε να γίνεται κυκλική κίνηση ενός σημείου! Το μέτρο της ειναι ίσο με ω²(στερεου)* R(σημειου)!Η διέυθυνση της είναι πάνω στην ακτίνα δηλαδή κοιτάει πάντα το κέντρο του κύκλου που εκτελέι!
Αν παρέλειψα ή κάτι ειναι λαθος διορθωστε με!