Λοιπον Αγγελικη εγω θα σου γραψω πως σκεφτηκα τη δευτερη ασκηση και ελπιζω να βοηθησω...
Λοιπον , αρχικα θα σου προτεινα να κανεις τρια καλα σχηματα και να τοποθετησεις τις δυναμεις που ασκουνται πανω στο σωμα .
Στο πρωτο σχημα το σωμα ειναι στην κορυφη του κυκλου με μια ταχυτητα προς τα δεξια (αφου ωθειται). {Πανω στο σωμα ασκουνται το βαρος του και η αντιδραση Ν απο το εδαφος .Τριβες δεν εχουμε ουτε αντιστασεις του αερα. }
Στο δευτερο σχημα το σωμα βρισκεται σε μια τυχαια θεση (οχι στην κατακορυφη αλλα οχι και στην θεση στην οποια διαφευγει απο το ημικυκλιο) {Οι δυναμεις που ασκουνται πανω στο σωμα ειναι οι ιδιες μονο που τωρα θα αναλυσεις το βαρος σε δυο συνιστωσες
με βαση το αρχικο συστημα συντεταγμενων που ορισες στο πρωτο σχημα.Με λιγα λογια η δυναμη Ν θα ειναι στον κατακορυφο αξονα ,ενω το βαρος που σχηματιζει γωνια θ με τον αρνητικο ημιαξονα του y'y θα αναλυθει σε Βx και By. Σχηματησε και τη γωνια θ αναμεσα στο Bx και το B και εισαι ενταξει με το δευτερο σχημα}
Στο τριτο σχημα το σωμα βρισκεται στη θεση διαφυγης. Δηλαδη βρισκεται στη θεση που
μολις χανει την επαφη με την επιφανεια του ημικύκλιου. {Μην σχηματισεις ακομα δυναμεις, διαβασε τα παρακατω και μετα

}
Δες τωρα κατι, το σωμα σε ολη την κινηση του μεχρι να φυγει απο το ημικυκλιο κανει ομαλη κυκλικη κινηση (υποθετω πως υ=σταθερο) σε κυκλο με ακτινα R. Επομενως ασκειται σε αυτο μια κεντρομολος δυναμη F που το
αναγκαζει να κανει Ο.Κ.Κ . Ποια ειναι αυτη η δυναμη καθε στιγμη; Μα φυσικα η διαφορα του βαρους Β απο την αντιδραση της επιφανειας του ημικυκλιου Ν .Δηλαδη F = Βy -Ν καθε χρονικη στιγμη της κινησης του.
Ο λογος που το σωμα σταματαει να κανει Ο.Κ.Κ και φευγει απο το ημικυκλιο ειναι οτι F=0 μιας και καποια στιγμη η δυναμη Ν γινεται ιση με την καθετη συνιστωσα του βαρους Β (δηλαδη η Βy) .
Ελπιζω να καταλαβες !
Επι της ουσιας καθε χρονικη στιγμη ισχυει F = By - N . Την χρονικη στιγμη που μολις χανει την επαφη με το ημικυκλιο η δυναμη Ν γινεται 0 (μηδεν)
οποτε F=By => m(u^2)/R=mgσυνθ=> συνθ= (u^2) / (R*g) ,οπου συνθ = h/R
Επομενως h=(u^2) / g
Αυτο σκεφτηκα και για να πω την αληθεια δεν ειμαι απολυτως σιγουρος για καποια γραφομενα μου.
Εγω ετσι πιστευω θα την ελυνα !