Κατ΄αρχήν καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά! Ως γονέας παρακολουθώ τις φετινές πανελλήνιες χωρίς προσωπικό ενδιαφέρον (τα παιδιά μου πέρασαν στο πανεπιστήμιο πέρυσι), ωστόσο η αγωνία και η έντασή των εξετάσεων είναι ακόμη νωπή για εμένα. Ως προς την νεοελληνική γλώσσα αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι εάν το θέμα θα είναι προβλέψιμο (δηλαδή από αυτά που έχουν ''δουλευτεί'' στα σχολεία και στα φροντιστήρια) ή όχι. Το περσινό θέμα θεωρητικά ήταν εύκολο, επιπέδου γυμνασίου ίσως και όχι λυκείου, όμως ακριβώς για τον λόγο αυτό ήταν απρόβλεπτο και, για τον λόγο αυτό επίσης, τελικά αποδείχτηκε δύσκολο (οι επιδόσεις του 2024 ήταν χειρότερες από του 2023 όπου το θέμα ήταν υποτίθεται πιο δύσκολο [ φεμινισμός] αλλά προβλέψιμο ). Επομένως ένα θεωρητικά εύκολο αλλά απρόβλεπτο θέμα μπορεί στην πράξη να αποδειχτεί πιο δύσκολο από ένα θεωρητικά δύσκολο αλλά προβλέψιμο. Αν έχει κάποια αξία η γνώμη μου συμβουλεύω τα παιδιά στην περίπτωση που πέσει και αύριο απρόβλεπτο θέμα (που το απεύχομαι) να το χειριστούν ως εξής: α) να κρατήσουν την ψυχραιμία τους , β) να μην προσπαθήσουν να το προσεγγίσουν χρησιμοποιώντας έτοιμα σχήματα από άλλα άσχετα θέματα τα οποία μπορεί να έχουν διδαχθεί γιατί ίσως κινδυνεύσουν να θεωρηθούν εκτός θέματος, γ) να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους δημιουργικά αλλά πειθαρχημένα (όχι αχαλίνωτα), δ) να επιστρατεύουν τις ευρύτερες γνώσεις της γενικής παιδείας τους (πέρα από πιθανές έτοιμες φόρμες του φροντιστηρίου όπως προανέφερα). Ψυχραιμία, αισιοδοξία και καλή επιτυχία και πάλι!