Σαφώς δεν ήταν εύκολο και το έχω πει κι εγώ πολλές φορές, άσχετα αν έχω ικανότητα στο μάθημα, μάτια έχω και βλέπω αντικειμενικά. Αλλά ο παράγοντας κατεύθυνση δε νομίζω ότι έπαιξε ρόλο. Δεν ήταν θεωρητικό το θέμα, προσωπικά πιστεύω ότι η αναλυτική σκέψη βοηθάει πάντα πολύ περισσότερο την Έκθεση, οι θεωρητικοί τις περισσότερες φορές πέφτουν στην παγίδα του λογοτεχνικού ύφους και σε γενικές γραμμές έχουν μικρότερη ικανότητα δόμησης κειμένου.
-----------------------------------------
Δεν είμαι θεωρητική, αλλά έχω την εντύπωση ότι το "μάχη του ανθρώπου", ως ονοματικό σύνολο, στην ουσία χρησιμοποιείται ως υποκείμενο. Βέβαια στη σύνταξη πρέπει το υποκείμενο να γίνει ο άνθρωπος και είναι λογικό. Να μου επιτρέψεις, πάντως, να συνεχίζω να θεωρώ δωράκι τη συγκεκριμένη άσκηση, δηλαδή εντάξει, από το Δημοτικό στα ελληνικά, σε μικρές τάξεις σε ξένες γλώσσες, δε νομίζω ότι τίθεται κανένα θέμα δυσκολίας στη μετατροπή σύνταξης. Τώρα, εντάξει, δεν είναι δυνατόν ν'ακούω να μου λένε "το β ενεργητική δεν ήτανε;". Λέει "η μάχη δεν θα χαθεί", δηλαδή τι άλλο θέλουν;