Για πάμε να δούμε τα θέματα ένα-ένα..
ΘΕΜΑ Α
Συνηθισμένα θέματα δίχως κάτι που να απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη ή εξυπνάδα.
Επί της ουσίας σου δίνονταν κάποιοι αλγόριθμοι κι έκανες ότι ζητούσε βήμα-βήμα.
Α1. Κλασικό Σ-Λ με 2 θεωρίας.
Α2. Θεωρία που μέσω της τριβής με το μάθημα την απαντάει ο καθένας δίχως παπαγαλία.
Α3. Πολύ απλή εκτύπωση τιμών, μόνη προσοχή ότι πρόκειται για μέχρις ότου.
Α4. Εντάξει, αλίμονο αν κάποιος δεν ξέρει την δομή των διαγραμμάτων ροής.
Α5. Δεν είχε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ούτε απαιτούνταν να ξέρεις τον αλγόριθμο(άλλωστε δίνεται). Μόνη προσοχή ότι πρόκειται για επανάληψη.
ΘΕΜΑ Β
Σε σχέση με προηγούμενες χρονιές δεν ήταν το θέμα που συνήθιζε να "κόβει" βαθμούς από τους υποψηφίους.
Β1. Απλή διάσχιση πίνακα κι αναζήτηση κλειδιού. Αν ξέρεις να το κάνεις για ένα, ξέρεις να το κάνεις και για 3. Η συμπλήρωση κενών είναι πολύ τετριμμένη.
Β2.
α) Απλή αντιστοιχία τύπων, ορισμάτων-παραμέτρων και τρόπου κλήσης. Δε θεωρώ ότι μπορεί να δυσκόλεψε κάποιον να βρει κάποιο από τα λάθη που υπήρχαν.
β) Αν έκανες το α) είναι σαν να έχεις κάνει κι αυτό το ερώτημα. Μόνος προβληματισμός οι αλλαγές που έπρεπε να κάνουν σε όσα είχαν λάθος τρόπο κλήσης.
ΘΕΜΑ Γ
Ανεξάρτητα ερωτήματα(δηλαδή όχι παράλληλους υπολογισμούς), όλα μέσα σε μια "Όσο", δίχως καμία ασάφεια ή παρερμηνία.
Δίνεται και το tip για όσους εμμένουν σε χρήση πινάκων.
ΘΕΜΑ Δ
Μέχρι και το Δ4 είναι παρόμοιας δυσκολίας με το Γ, μιας κι επί της ουσίας ζητάει παρόμοια πράγματα και τρόπο υπολογισμό τους.
Δ5. Διπλή ταξινόμηση, αυτό έχει μια αυξημένη δυσκολία, θεωρώ ότι έπρεπε να δίνει περισσότερους βαθμούς.
Καλά Αποτελέσματα
Β1
Προβληματίζομαι για το 8. Επρεπε πριν το 8 να εχει ένα ι = ι + 1. Εκτός αν θεωρεί ότι ο πίνακας αρχίζει με το position 1
Όχι, δεν έπρεπε. Οι πίνακες ξεκινάνε από το 1 αλλά κι από το μηδέν να ξεκινούσαν, πάλι δεν θα ήταν σωστό αυτό που λες(δε καταλαβαίνω καν το σκεπτικό σου). Κατ' επέκταση το (4) σου θα έπρεπε να είναι table
.
1. Ο δείκτης σε έναν πίνακα έχει υποχρεωτικά ακέραια τιμή.
Ναι. Κάποια παιδιά θα μπερδευτούν γιατί θα θεωρήσουν ότι πρέπει να μπει αντί για ακέραια τιμή φυσικός αριθμός. Αλλά ο φυσικός αριθμός είναι ακέραια τιμή αρα είναι Σωστό
2. Η έκφραση Χ ΚΑΙ (ΟΧΙ Χ) είναι πάντα Αληθής για κάθε τιμή της
λογικής μεταβλητής Χ.
Λάθος. Μόνο για 0 είναι αληθής
3. Η έκφραση "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" > "ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ" έχει την τιμή Αληθής.
Δεν ξερω. Ορίζεται στη γλωσσα σύγκριση αλφαριθμιτικών. Σωστο λόγω sort θα έβαζα
4. Σκοπός της ιεραρχικής σχεδίασης είναι η διάσπαση του προβλήματος
σε μια σειρά από απλούστερα υποπροβλήματα.
Δεν ξέρω. Σωστό μάλλον
5. Στη ΓΛΩΣΣΑ έχουμε απεριόριστη εμβέλεια μεταβλητών.
Ναι θαρρω
Η δική μου εκτίμηση είναι:
Σ: Όντως αυτό μπορεί να μπέρδεψε κάποιους.
Λ: Το '0' που λες δε ξέρω που κολλάει μιας και μιλάμε για λογική μεταβλητή.
Λ: Έχω την εντύπωση ότι τα γράμματα πάνε ανάποδα αλλά όσοι δίνουν θα ξέρουν με σιγουριά αυτό.
Σ
Λ: Η εμβέλεια είναι εντός προγράμματος, δεν επεκτείνεται και σε υποπρογράμματα.