Spoiler
Δεν μπορώ να κάτσω να διαβάσω όλη την συζήτηση, μόνο την πρώτη σελίδα διάβασα και εν μέρη συμφωνώ μαζί σου Pnb. Απλά θέλω να τονίσω ότι τα πράγματα δεν είναι στις περισσότερες σχολές όσο εφιαλτικά τα περιγράφεις.
Μην ξεχνάμε ότι σπουδάζεις Μαθηματικό Πάτρας, μια σχολή με ένα απ' τα δυσκολότερα αντικείμενα σπουδών, αν όχι το δυσκολότερο, η οποία έχει σχετικά χαμηλή βάση εισαγωγής (σε αναλογία με την δυσκολία της). Δηλαδή μια απ' τις δυσκολότερες σχολές που υπάρχουν με (σχολικό) επίπεδο μαθητών που ξεκινά από 15000 μόρια (όχι ότι το 15000είναι κακό, αλλά όλο και κάτι θα σημαίνει φαντάζομαι σε αντίθεση με πολύ ευκολότερες σχολές που μπορεί να έχουν πχ βάση 18500 μόρια).
Mπάμπη στο Τμήμα μου δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας μόνο η δυσκολία της επιστήμης (εκ φύσεως) αλλά και οι καθηγητές όπου στην πλειοψηφία τους είναι κολλημένοι. Μάλιστα είναι κομματικώς, θεσμικώς,..κτλ "τσακωμένοι" και είτε υπάρχουν κλίκες είτε ο καθένας διδάσκει ότι του καπνίσει. Δηλ., να φανταστείς ότι στις συνελεύσεις του Δ.Σ. του Τμήματος, ποτέ δεν υπάρχει απαρτία. Οι αποχές είναι τεράστιες. Αυτό σημαίνει ότι αδιαφορούν λιγάκι γι' αυτό που διορίστηκαν να κάνουν. Κάποιοι καθηγητές εξ' αυτών κάνουν πρωτοποριακή έρευνα, θερινά σχολεία, αξιόλογες δημοσιεύσεις στο Journal of Applied Mathematics των ΗΠΑ,...κτλ και κάποιοι άλλοι απλά βαριούνται που ζούν, διδάσκουν όσα ξέρουν και ζουν εκτελώντας εντολές των "κομμάτων".
Αυτό όπως καταλαβαίνεις έχει επιπτώσεις στην διδασκαλία και στην επιδόσεις των φοιτητών. Βέβαια είναι και μια μεγάλη μερίδα φοιτητών που μπορεί να είναι κάποιο έτος, και να μην ξέρει πως να διαβάσει μαθηματικά, φυσική, στατιστική, προγραμματισμό...κ.α. μαθήματα. Το κάθε μάθημα όπως ξέρεις έχει δικό του τρόπο μελέτης. Βέβαια, για να μην θεωρείτε αδίκως γραφικό, να ξέρεις και να ξέρετε ότι πολλά μαθήματα που έχουμε που είναι πολύ προχωρημένα επιστημονικώς για τα Ελληνικά δεδομένα αφού σαν θεματικές ενότητες είναι απευθείες μεταφράσεις από αντίστοιχα μαθήματα μαθηματικών του εξωτερικού και δεν υπάρχουν σε άλλα Ελληνικά Μαθηματικά Τμήματα (μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας) ώστε να υπάρχει πλούσια διατμηματική Ελληνόγλωσση βιβλιογραφία. Γι' αυτό και δεν υπάρχει κατάλληλο Ελληνικό σύγγραμμα που να υποστηρίζει το μάθημα και εφόσον απαγορεύεται ως κύριο σύγγραμμα η αγγλική βιβλιογραφία, αναγκάζονται κάποιοι καθηγητές να γράφουν και να μοιράζουν δεμένες "κακογραμμένες" (χειρόγραφες) σημειώσεις με εκτενή ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Τώρα αυτό που μόλις ανέφερα δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Το θέμα είναι πάντως σαν Τμήμα θεραπεύει επιστημονικά πολύ πρωτοποριακές περιοχές των μαθηματικών και θεωρητικών εφαρμογών αυτών, στην Ελλάδα, άσχετα, αν δεν συγκεντρώνει και πολύ το ενδιαφέρον των φοιτητών. Οι περισσότεροι φοιτητές απλά ενδιαφέρονται να περάσουν το μάθημα απλά και να φύγουν. Δεν θέλουν κάτι άλλο. Γι' αυτό και δεν είναι ιδιαίτερα διαφημισμένο Τμήμα στο είδος του. Καθηγητές μαλωμένοι, μεμονωμένες έρευνες, αδιάφοροι φοιτητές. Βλέπεις οι πολλοί καλοί μαθητές δηλώνουν...ιατρική. Άρα πως να ανέβει το φοιτητικό επίπεδο του Τμήματος και να υπάρχει κοινή επιστημονική συνιστώσα επικοινωνίας με τους καθηγητές;
@ Revekka και woochoogirl μακάρι να είχα πετύχει στα Τμήματά σας. Αλλά βλέπεις όλα αυτά τα προβλήματα δεν τα ξέρεις πριν εισαχθείς. Τα μαθαίνεις στην πορεία όταν πλέον δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Πράγματι ζηλεύω με την καλή έννοια κάποια άλλα Ελληνικά Τμήματα από πλευράς οργάνωσης και επιστημονικού συντονισμού από πλευράς καθηγητών και φοιτητών. Μακάρι να υπήρχε και στο δικό μου Τμήμα αυτή η οργάνωση σε δεδομένα θέματα. Τι να κάνουμε; Τώρα μας έμεινε η ουρά για ηρεμίσουμε από το τρελάδικο.
Τα μόνα θετικά που αποκόμισα τόσα χρόνια ήταν η επιστήμη μου και οι παρέες. Τα υπόλοιπα ασχολίαστα...Ίσως σας φαίνονται υπερβολικά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλο κλίκες...κομματικές, όλο καταλήψεις,...κτλ.
Spoiler
Μάλιστα. Για να είμαι ειλικρινής απογοητεύτηκα αρκετά όταν διάβασα τις απαντήσεις σας. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να σου λένε ότι στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο όσο και να διαβάσεις, όσο και να ελπίζεις δεν θα αριστεύσεις στο τέλος εκτός κι αν ανήκεις στην ειδική κατηγορία παιδί-διάνοια ή αν το επιδιώξεις με πλάγιους τρόπους.
Δεν πειράζει όμως, εκτιμώ την ειλικρίνεια των απαντήσεών σας (npb
). Καλύτερα ίσως να τα ακούσεις από πιο πριν και να προσγειωθείς κάπως παρά να πετάς στα σύννεφα και να σου έρχονται οι σφαλιάρες.
Δεν θα μείνω όμως με την απογοήτευση. Θα κάνω την προσπάθειά μου και θα ελπίζω στο καλύτερο δυνατό.
Σήμερα 11:01
Δεν έχω κάποιο όφελος να πω ψέματα ή να διογκώσω κάτι. Μια υποκειμενική άποψη εξέφρασα όντας φοιτητής. Κάποιος άλλος φοιτητής ίσως έχει κάποια άλλη άποψη ίδια ή με μικρές αποκλίσεις από την δικιά μου. Αλλά σε γενικές γραμμές αυτό είναι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Μην περιμένεις να δεις τις παροχές του Cambridge στην Ελλάδα. Βέβαια στο επίπεδο γνώσεων σαν Πανεπιστήμιο ψηφίζω ασυζητητί Ελλάδα. Με τα τόσα προβλήματα που ανέφερα, δεν σημαίνει με βάση όσα είπα πιο πάνω, ότι δεν πρέπει να παλεύουμε για κάτι καλύτερο και ούτε θέλω να προκαλέσω εντυπώσεις ή σύγχυση. Ο καθένας επιλέγει ότι θέλει...
@ Harry0000 όχι δεν γίνεται αυτό που ρωτάς. Ότι μαθήματα έχει ο οδηγός σπουδών επιλέγεις σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει.
Επίσης ότι αναφέρει ο φίλτατος exc, έχει δίκιο...