Ρε παιδιά δεν καταλαβαίνετε πως όλα αυτά που λέτε για τις ξένες χώρες απαιτεί γερό οικονομικό υπόβαθρο; Τι μας εγγυάται στην Ελλάδα πως αν ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα φτιαχτεί ένα Χάρβαρντ;
Η κυβέρνηση πάει να περάσει μέτρα λες και δουλεύει αντίστροφα.. Πονάει δόντι, κόψει κεφάλι..
Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι πανάκεια το τι γίνεται σε άλλες χώρες. Είμαι κατά της εμπορευματοποίησης της παιδείας.
Στα μάτια μου το πόρισμα του ΕΣΥΠ φαντάζει ως εξής:
Θέσεις για την Παιδεία:
1. Δίδακτρα. Κανείς να μη σπουδάζει δωρεάν. Οι μη έχοντες να παίρνουν φοιτητικά δάνεια ώστε να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες πριν καν βγάλουν δικά τους λεφτά.
2. Σύνδεση σπουδών με την παραγωγή. Να καταργηθούν επιτέλους όλες οι άχρηστες σχολές φιλοσοφίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας κλπ. κλπ. που δεν προσφέρουν τίποτε στην παραγωγική διαδικασία.
3. Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης. Τα Πανεπιστήμια να υποχρεωθούν να γίνουν ανταγωνιστικά. Η Αγορά θα κρίνει το επίπεδο και την ποιότητα των σπουδών. Μη συμβατές με την Αγορά σπουδές, θεωρίες, αντιληψεις κλπ. θα παραμεριστούν ως αναποτελεσματικές, αντιπαραγωγικές, αναχρονιστικές και τρομοκρατικές.
4. Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων. Αυτή θα γίνεται από την Αγορά μέσω της χρηματοδότησης. Πανεπιστήμια που δεν συμβαδίζουν με τις επιταγές της Αγοράς θα κλείνουν.
5. Αξιολόγηση των διδασκόντων. Θεωρίες όπως "η ήλιος λάμπει γιατί έτσι μεγιστοποιείται η ωφέλειά του" πρέπει να επιδοκιμάζονται. Θεωρίες που δεν υπακούουν στην αρχή της διαψευσιμότητας να απορρίπτονται. Απαγορεύονται μαρξιστικές και ψυχαναλιτικές προσεγγίσεις. Behaviorism rulez!
6. Αντικατάσταση των πρυτάνεων με μάνατζερ. Υπαγωγή της επιστημονικής παραγωγής στη δικαιοδοσία των μανατζερ. Σιγά μην αφήσουμε τους πανεπιστημιακούς ν' αλωνίζουν, τι ξέρουν αυτοί.
7. Οι φοιτητές παύουν να έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων και την επιστημονική παραγωγή. Δουλειά των φοιτητών είναι να τελειώσουν μάνι - μάνι τις σπουδές τους, να μην αντιμιλούν, να μην αμφισβητούν και να γλείφουν τους καθηγητές τους, το μάνατζερ και τους σπόνσορες να θέλουν να κάνουν διδακτορικό και πανεπιστημιακή καριέρα.
ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!
Δείτε και αυτό το άρθρο.
https://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=10453716
Έκανα και ένα σχετικό merge..