Παρακολούθησα σήμερα μια διδασκαλία Έκθεσης στη Γ' Λυκείου σε σχολείο της πόλης μου. Και μου γεννήθηκε το εξής ερώτημα. Γίνεται τελικά μάθημα στη Γ' Λυκείου;
Πρόκειται για ένα πρόβλημα υπαρκτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ουσιαστικά από τότε που υπάρχουν και πανελλήνιες εξετάσεις. Καθώς τα περισσότερα παιδιά κάνουν πολλές ώρες μάθημα εκτός σχολείου (σε ιδιαίτερα/φροντιστήρια), ουσιαστικά απαξιώνουν τελείως το σχολείο. Δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στο φροντιστηριακό μάθημα ενώ δεν διαβάζουν ούτε κάνουν τις ασκήσεις που έχουν στο μάθημα του σχολείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μάθημα να είναι μάλλον "πλασματικό" στο σχολείο, τα παιδιά βαριούνται, κοιμούνται, κάνουν φασαρία και γενικότερα....δίνεται μια εικόνα αποσύνθεσης. Μάλιστα, ο εκπαιδευτικός ανέφερε πως όλο αυτό το κλίμα έχει δημιουργηθεί από τα ίδια τα φροντιστήρια, μιας και λένε στα παιδιά ότι πρέπει να ξεχάσουν το σχολείο και να μην ασχολούνται μαζί του.
Πρόκειται, λοιπόν, για φαύλο κύκλο. Τα φροντιστήρια απαξιώνουν το σχολείο --> το σχολείο δεν κάνει καλή δουλειά --> τα παιδιά χρειάζονται φροντιστήρια...
Θυμάμαι πως και στο δικό μου σχολείο, υπήρχε αυτό το πρόβλημα, κυρίως στα μαθήματα γενικής παιδείας.
Αντιμετωπίζετε και εσείς παρόμοιο πρόβλημα, είτε ως καθηγητές είτε ως μαθητές; Και αν ναι...υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.