Τα θρησκευτικά στο σχολείο

Θρησκευτικά στα σχολεία: Να καταργηθούν ή όχι;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 407)
  • Να καταργηθούν τελείως

    Ψήφοι: 124 30.5%
  • Να μείνουν ως έχουν

    Ψήφοι: 77 18.9%
  • Να μην καταργηθούν αλλά να αναφέρονται γενικά στις θρησκείες

    Ψήφοι: 198 48.6%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 8 2.0%

kwstasIdealism

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο kwstasIdealism αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,459 μηνύματα.
Ξεχασα εσεις υλιστες "πατε" πιο πολυ τον Αριστοτελη. Δηλαδη αν πω μαλακισμενη τη "μανα"¨σου (και συγγνωμη για την εκφραση), που ειναι κατι ιερο για σενα, επιτρεπεται; Και η θρησκεια σαν τη φιλοσοφια εχει αξιωματα και αρχες που οδηγουν σε αλλες αρχες και εχουν καποιες προεκτασεις. Γι' αυτο τα συγγραμματα των εκκλησιαστικων συγγραφεων μελετωνται και απο τους φιλοσοφους. Ποια βιβλια ειδες βρε; Ειδες τα βιβλια στη Σουηδια στη Γερμανια οπου το μαθημα ειναι καθαρα ομολογιακο και κατηχητητικο;
Οσο κριτικη γουσταρει ο καθενας θα κανει ιδιαιτερα αφου την κριτικη την εκαναν πρωτα οι μεγαλοι πατερες επιλεγοντας οποια κειμενα τους συμφερουν για να βαλουν στην αγια γραφη και καταδικαζοντας τα αλλα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pop corn

Πολύ δραστήριο μέλος

Η pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 1,161 μηνύματα.
Γιατι δεν προτεινει και την αλλη λυση; Θρησκειολογικο απο το δημοτικο μεχρι το λυκειο με ιση κατανομη ωρων για τη διδασκαλια καθε θρησκειας.

Γιατί για να διδαχθεί κάθε θρησκεία ξεχωριστά στον βαθμό που διδάσκεται τώρα ο χριστιανισμός ας πούμε,απαιτεί πολλές ώρες σε βάρος άλλων μαθημάτων, πιο χρήσιμων και ουσιαστικών, κατά τη γνώμη μου. Αντιθέτως, θα μπορούσαν τα Θρησκευτικά να αντικατασταθούν από κάποιο μάθημα θρησκειολογίας που θα παρουσίαζε τις θέσεις της κάθε θρησκείας πιο συνοπτικά προφανώς και ο καθένας ανάλογα θα έψαχνε περαιτέρω τι τον ενδιαφέρει.

(Βέβαια όλα αυτά είναι τελείως θεωρητική συζήτηση, το σχολείο στο υπάρχον σύστημα πιο πιθανό είναι να καταργήσει τα Μαθηματικά, παρά τα Θρησκευτικά :P)

Αλλα το θελετε οι πιο πολυ επιλεγομενο, γιατι ευελπιστιτε οτι ετσι δεν θα το επιλεξουν οι πιο πολυ μαθητες κι ετσι θα εξοβελιστει σιγα σιγα απο τα σχολεια και γιατι δεν θελετε ευθεως να πειτε οτι θελετε να καταργηθει για να μην προκαλεσετε.
Μα το είπα ήδη ότι θα προτιμούσα να καταργηθεί παντελώς!

προπαγανδα θα ηταν αν γινοταν σε αβαπτιστα παιδια το μαθημα. Εφοσον διδασκεται σε βαπτισμενα και εφοσον υπαρχει και η δυνατοτητα απαλλαγης χωρις καν να δηλωθει ο λογος, δεν ειναι προπαγανδα. Οσοι ενοχλειστε απαλλαγειτε. Γιατι ενοχλειστε; Ποιος σου ειπε οτι δεν χωρει και η αμφισβητηση και ο διαλογος με επιχειρημτα στο μαθημα; Ειναι βεβαιως και θεμα καθηγητη.
Μα ακόμη και η βάφτιση δεν έγινε από επιλογή. Οταν σε βάφτισαν, κανένας δεν σε ρώτησε αν θέλεις να γίνεις χριστιανός. Απλώς μεγαλώνοντας, το σχολείο, η εκκλησία και ο κοινωνικός περίγυρος σε γαλούχησαν με τα χριστιανικά πιστεύω χωρίς να μπεις ποτέ στην διαδικασία να αναρωτηθείς αν όλα αυτά ισχύουν. Μέσω των θρησκευτικών λοιπόν, το σχολείο σου περνά κάποιες κυρίαρχες αξίες ή ιδέες που ουσιαστικά δεν τις έχεις επιλέξεις, απλώς γαλουχήθηκες με αυτές χωρίς ποτέ να τις αμφισβητήσεις. Ας φτάνει ο καθένας στα 18 του και ας αποφασίζει μόνος του αν θέλει να είναι χριστιανός/μάρτυρας του Ιαχωβά/Μουσουλμάνος ή ο,τιδήποτε. Στην τελική, οι θρησκευτικές αναζητήσεις είναι προσωπικό θέμα του καθενός.
Οσο κι αν διαφωνεις με αυτο που ειπε ο Ντοστογιεφσκυ, ηταν παντως μια μεγαλη προσωπικοτητα κι εχει βαρυτητα η γνωμη του. Για εσενα δηλαδη εχει σπουδαιοτητα μονο π.χ. το του Μαρξ "Η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου";

Εγώ δεν είπα αν είναι μεγάλη προσωπικότητα ο Ντοστογιέφκυ, είπα ότι το συγκεκριμένο που είπες ήτανε κοτσάνα.
Τώρα αν πράγματι το έχει πει ο Ντοστογιέφσκυ (δεν το έχω κοιτάξει), τότε ναι ο φιλάρας ο Ντοστογιέφσκυ είπε κοτσάνα!!
Μην ανησυχείς, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Εγώ δεν είπα αν είναι μεγάλη προσωπικότητα ο Ντοστογιέφκυ, είπα ότι το συγκεκριμένο που είπες ήτανε κοτσάνα. Τώρα αν πράγματι το έχει πει ο Ντοστογιέφσκυ (δεν το έχω κοιτάξει), τότε ναι ο φιλάρας ο Ντοστογιέφσκυ είπε κοτσάνα!! Μην ανησυχείς, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
Και αυτό το "το είπε ο Ντοστογιέφσκι" σηκώνει πολύ νερό. Πολύ απλά, το έβαλε σαν κοσμοθεωρία ενός ήρωά του (του Ιβάν αν θυμάμαι καλά) στο μυθιστόρημά του "Αδελφοί Καραμαζόφ".

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Chris Black

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Chris Black αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 194 μηνύματα.
Καταρχην μην εκνευριζεσαι και παθεις τιποτα. ηρεμησε.
Μην ανησυχείς δε εκνευρίζομαι καθόλου.
Για το ποιον του ηθους σου δεν σχολιαζω. θα μπορουσα να σου μιλησω αναλογως, αλλα δεν θα πεσω στο επιπεδο σου.
ΔΕ ΜΠΟΡΕΊΣ να σχολιάσεις το ήθος μου, δεν με ξέρεις. Αλλά να υποθέσω πως με σχολιάζεις από το standpoint του Ντοστογιέφσκι, κατάλαβα, είμαι ανήθικος.:'(:'(:'(
Και για πες μου σοφε επιστημων ποια βιβλια και επιστημονικες μελετες διαβασες ποια ιερα βιβλια καθε θρησκειας μελετησες, ποια δοκιμια επιστημονικα και φιλοσοφικα αναγνωσες, για να σχηματισεις γνωμη;
Λοιπόν τώρα με βάζεις να ψάξω όσα έχω δει εδώ και μήνες μέχρι σήμερα αλλά θα προσπαθήσω να θυμηθώ όσα περισσότερα γίνεται. Πρώτα ξεκίνησα με τα εκκλησιαστικά κείμενα που ξέρεις κηρύττουν την αγάπη και ισότητα? Λοιπόν δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρώτα είδα την υποστήριξη της δουλείας από τον χριστιανισμός και τα ''άγια'' κείμενα: https://www.pare-dose.net/?p=4166
Η γυναίκα στην αγία γραφή: https://www.pare-dose.net/?p=4745
Η μισαλλοδοξία στην αγία γραφή: https://www.pare-dose.net/?p=4796
Οι οικογενειακές ηθικές αξίες στην αγία γραφή: https://www.pare-dose.net/?p=4714
Ιστορικότητα του Ιησού: https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορικότητα_του_Ιησού
Έπειτα το blog Αθεΐα που έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα αρθράκια: https://blog.atheia.gr/contents/
Εξέλιξη: https://el.wikipedia.org/wiki/Εξέλιξη
Αβιογένεση: https://el.wikipedia.org/wiki/Αβιογένεση και https://sfrang.blogspot.gr/2008/10/blog-post_24.html
Stephen Hawking: https://abcnews.go.com/GMA/stephen-h...od-unnecessary/story?id=11571150#.UJ48fuTtQl8 και
https://www.guardian.co.uk/science/2011/may/15/stephen-hawking-interview-there-is-no-heaven και https://en.wikipedia.org/wiki/The_Grand_Design_(book)
Richard Dawkins: https://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Delusion
Sigmund Freud: https://en.wikipedia.org/wiki/Freud_and_religion και https://en.wikipedia.org/wiki/The_Future_of_an_Illusion
Και πολλά άλλα τα οποία τώρα δεν θυμάμαι. Δυστυχώς τα βιβλία που παραθέτω παραπάνω όπως το the Grand design, the God delusion, the future of an illusion δε μπόρεσα να τα αγοράσω ποτέ λόγω οικονομικών δυσχερειών kai ότι γνωρίζω για αυτά είναι από το wikipedia. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: η ΛΟΓΙΚΉ. Θεραπεία τυφλών, θεραπεία παράλυτων, θεραπεία λεπρών κλπ με άμπρα κατάμπρα και ΠΑΦ είσαι υγιής, αναστάσεις νεκρών και άλλες μαλ... βλακείες. Τι να πω, πολύ παράλογα για να τα πιστεύει ένας λογικός άνθρωπος που σέβεται την νοημοσύνη του. Σε τελική ανάλυση, η θρησκεία βασίζεται στην πίστη και θρησκευτική πίστη είναι το να πιστεύεις κάτι χωρίς να έχεις αποδείξεις γι'αυτό, και εγώ προσωπικά αυτό δεν το κάνω γιατί εκτός του ότι σέβομαι την νοημοσύνη μου θεωρώ πως δε έχω σοβαρό λόγο να το κάνω. Δε υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να πιστεύω κάτι τόσο παράλογο και κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ίχνος πειστικών αποδείξεων.
Εχει σημασια οτι μεγαλοι επιστημονες ηταν συγχρονως και πιστοι ανθρωποι,
Αυθαίρετη γενίκευση. Δηλαδή δεν υπάρχουν μεγάλοι επιστήμονες που να είναι συγχρόνως άθεοι? Δεν νομίζω να εννοείς αυτό. Και για δες και αυτό: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_atheists_in_science_and_technology
γιατι αυτο δειχνει οτι η επιστημη δεν συγκρουεται με την πιστη.
Are you serious? Δεν έχεις ακουστά Evolution Creationism? Ηλικία της γης 4,5 δις χρόνια και ηλικία της 10 χιλιάδες χρόνια που λέει ο creationism(δηλαδή η πίστη) ψάξε λίγο.
Ο Ντοστογιεφσκυ με αυτο που ειπε εννοουσε οτι τα βιωματα που του δινει η πιστη στο Χριστο τον κανουν να απορριπτει ακομη και την επιστημονικη αληθεια. Ειναι ομως σχημα καθ' υπερβολην. Δεν το εννοει πραγματικα γιατι απλως δεν ισχυει κατι τετοιο.
Τι δεν ισχύει?
Για τη Γυμναστικη εκανα ενα υποθετικο σεναριο οτι αν χρειαζοταν μια υπευθυνη δηλωση μονο για να απαλλαγεις απο το μαθημα, οι πλειστοι των μαθητωνν θα το επρατταν, ποσο μαλλον για ενα μαθηαμ που εχει και διαγωνισματα, εξετασεις σαν τα θρησκευτικα.
Και ξαναβγάζω το συμπέρασμα. Ώστε ως εκεί φτάνει η πίστη των χριστιανόπουλων που τους αρέσει το μάθημα και το θέλουν γιατί πιστεύουν. Και η λογική του υπουργείου είναι να επιβάλει πίστη με ένα μάθημα που αν οι μαθητές είχαν την δυνατότητα ούτε που θα το επέλεγαν? Ωραία, μπράβο στο υπουργείο.
Θα μπορουσες να δουλευεις απο τωρα και να μην εξαρτασαι οικονομικα απο τους γονεις σου αλλα προτιμας να καθεσαι και να παριστανεις τον αμπελοφιλοσοφο.
Πρώτον, πλίνθε της πυραμίδας του Χέοπα, αν αρχίσω να δουλεύω τώρα ΣΤΗΝ ΤΡΊΤΗ ΛΥΚΕΊΟΥ για να βγάλω τα λεφτά των σπουδών, πότε θα προλαβαίνω να διαβάζω για να γράψω κανένα βαθμό και να περάσω στην σχολή που θέλω??
Και δεύτερον, βλέπουμε πως τώρα έξω στην αγορά όλοι κάνουν κρα για να προσλάβουν κόσμο... Όλοι εργοδότες εμένα περιμένουνε για να με προσλάβουν γιατί υπάρχουν και τόσες θέσεις εργασίας ανοιχτές...
Τοσο μαμακας εισαι που θα ανεχτεις ακομη και να σου πασαρουν οποια κοπελα θελουν οι γονεις σου ή γκομενα, όπως θα το έλεγες εσύ;
Δε θα το έλεγα μαμάκας, ΜΑΛΆΚΑΣ θα το έλεγα.:P:D Αλλά γιατί? Δε με ''ντύνουν'' και με ''ταΐζουν''? Ιδιοκτησία τους δε είμαι? Εφόσον εξαρτώμαι απ'αυτούς δεν με κάνουν ότι θέλουν?
Ενα 5σελλιδο μονο για μια θρησκεια που αλλαξε τον ρουν της ιστοριας; Μπραβο αντικειμενικοτητα!
5? 10? 20? Αρκεί να χωράνε όλες οι άλλες θρησκείες και να δίνεται η ίδια βαρύτητα σε όλες.
Και ιδεες σαν τις δικες σου διαχωριζουν τους ανθρωπους και δημιουργουν μιση. Οποτε αλλαξε τες!
Για πες μου και 'μένα ποιες είναι οι ιδέες μου για να δω και 'γω τι έχεις καταλάβει.
Υ.Γ. Βάζε κανένα spoiler ρε, γεμίζεις ολόκληρες σελίδες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

ΠΑΝΘΗΡΑΣ

Νεοφερμένος

Ο ΠΑΝΘΗΡΑΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 14 μηνύματα.
Οσο κριτικη γουσταρει ο καθενας θα κανει ιδιαιτερα αφου την κριτικη την εκαναν πρωτα οι μεγαλοι πατερες επιλεγοντας οποια κειμενα τους συμφερουν για να βαλουν στην αγια γραφη και καταδικαζοντας τα αλλα
Οι μεγαλοι Πατερες επέλεξαν τα συμφωνα με τη χριστιανικη πιστη στοιχεια του αρχαιου κοσμου και τα υπολοιπα τα εξοβελισαν. Ηταν αυτο συμφωνο με τη νεα δυναμικη του χριστιανισμου που προβαλλε, αφού ο αρχαιος κοσμος κατερρεε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Alejandro Papas

Περιβόητο μέλος

Ο Alive in Illusion αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 4,300 μηνύματα.
Οι μεγαλοι Πατερες επέλεξαν τα συμφωνα με τη χριστιανικη πιστη στοιχεια του αρχαιου κοσμου και τα υπολοιπα τα εξοβελισαν. Ηταν αυτο συμφωνο με τη νεα δυναμικη του χριστιανισμου που προβαλλε, αφού ο αρχαιος κοσμος κατερρεε

μαλλον με βαση το συμφερον τους τα επελεξαν :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΠΑΝΘΗΡΑΣ

Νεοφερμένος

Ο ΠΑΝΘΗΡΑΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 14 μηνύματα.
Μην ανησυχείς δε εκνευρίζομαι καθόλου.
ΔΕ ΜΠΟΡΕΊΣ να σχολιάσεις το ήθος μου, δεν με ξέρεις. Αλλά να υποθέσω πως με σχολιάζεις από το standpoint του Ντοστογιέφσκι, κατάλαβα, είμαι ανήθικος.:'(:'(:'(
Λοιπόν τώρα με βάζεις να ψάξω όσα έχω δει εδώ και μήνες μέχρι σήμερα αλλά θα προσπαθήσω να θυμηθώ όσα περισσότερα γίνεται. Πρώτα ξεκίνησα με τα εκκλησιαστικά κείμενα που ξέρεις κηρύττουν την αγάπη και ισότητα? Λοιπόν δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρώτα είδα την υποστήριξη της δουλείας από τον χριστιανισμός και τα ''άγια'' κείμενα: https://www.pare-dose.net/?p=4166
Η γυναίκα στην αγία γραφή: https://www.pare-dose.net/?p=4745
Η μισαλλοδοξία στην αγία γραφή: https://www.pare-dose.net/?p=4796
Οι οικογενειακές ηθικές αξίες στην αγία γραφή: https://www.pare-dose.net/?p=4714
Ιστορικότητα του Ιησού: https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορικότητα_του_Ιησού
Έπειτα το blog Αθεΐα που έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα αρθράκια: https://blog.atheia.gr/contents/
Εξέλιξη: https://el.wikipedia.org/wiki/Εξέλιξη
Αβιογένεση: https://el.wikipedia.org/wiki/Αβιογένεση και https://sfrang.blogspot.gr/2008/10/blog-post_24.html
Stephen Hawking: https://abcnews.go.com/GMA/stephen-h...od-unnecessary/story?id=11571150#.UJ48fuTtQl8 και
https://www.guardian.co.uk/science/2011/may/15/stephen-hawking-interview-there-is-no-heaven και https://en.wikipedia.org/wiki/The_Grand_Design_(book)
Richard Dawkins: https://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Delusion
Sigmund Freud: https://en.wikipedia.org/wiki/Freud_and_religion και https://en.wikipedia.org/wiki/The_Future_of_an_Illusion
Και πολλά άλλα τα οποία τώρα δεν θυμάμαι. Δυστυχώς τα βιβλία που παραθέτω παραπάνω όπως το the Grand design, the God delusion, the future of an illusion δε μπόρεσα να τα αγοράσω ποτέ λόγω οικονομικών δυσχερειών kai ότι γνωρίζω για αυτά είναι από το wikipedia. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: η ΛΟΓΙΚΉ. Θεραπεία τυφλών, θεραπεία παράλυτων, θεραπεία λεπρών κλπ με άμπρα κατάμπρα και ΠΑΦ είσαι υγιής, αναστάσεις νεκρών και άλλες μαλ... βλακείες. Τι να πω, πολύ παράλογα για να τα πιστεύει ένας λογικός άνθρωπος που σέβεται την νοημοσύνη του. Σε τελική ανάλυση, η θρησκεία βασίζεται στην πίστη και θρησκευτική πίστη είναι το να πιστεύεις κάτι χωρίς να έχεις αποδείξεις γι'αυτό, και εγώ προσωπικά αυτό δεν το κάνω γιατί εκτός του ότι σέβομαι την νοημοσύνη μου θεωρώ πως δε έχω σοβαρό λόγο να το κάνω. Δε υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να πιστεύω κάτι τόσο παράλογο και κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ίχνος πειστικών αποδείξεων.
Αυθαίρετη γενίκευση. Δηλαδή δεν υπάρχουν μεγάλοι επιστήμονες που να είναι συγχρόνως άθεοι? Δεν νομίζω να εννοείς αυτό. Και για δες και αυτό: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_atheists_in_science_and_technology
Are you serious? Δεν έχεις ακουστά Evolution Creationism? Ηλικία της γης 4,5 δις χρόνια και ηλικία της 10 χιλιάδες χρόνια που λέει ο creationism(δηλαδή η πίστη) ψάξε λίγο.
Τι δεν ισχύει?
Και ξαναβγάζω το συμπέρασμα. Ώστε ως εκεί φτάνει η πίστη των χριστιανόπουλων που τους αρέσει το μάθημα και το θέλουν γιατί πιστεύουν. Και η λογική του υπουργείου είναι να επιβάλει πίστη με ένα μάθημα που αν οι μαθητές είχαν την δυνατότητα ούτε που θα το επέλεγαν? Ωραία, μπράβο στο υπουργείο.
Πρώτον, πλίνθε της πυραμίδας του Χέοπα, αν αρχίσω να δουλεύω τώρα ΣΤΗΝ ΤΡΊΤΗ ΛΥΚΕΊΟΥ για να βγάλω τα λεφτά των σπουδών, πότε θα προλαβαίνω να διαβάζω για να γράψω κανένα βαθμό και να περάσω στην σχολή που θέλω??
Και δεύτερον, βλέπουμε πως τώρα έξω στην αγορά όλοι κάνουν κρα για να προσλάβουν κόσμο... Όλοι εργοδότες εμένα περιμένουνε για να με προσλάβουν γιατί υπάρχουν και τόσες θέσεις εργασίας ανοιχτές...
Δε θα το έλεγα μαμάκας, ΜΑΛΆΚΑΣ θα το έλεγα.:P:D Αλλά γιατί? Δε με ''ντύνουν'' και με ''ταΐζουν''? Ιδιοκτησία τους δε είμαι? Εφόσον εξαρτώμαι απ'αυτούς δεν με κάνουν ότι θέλουν?
5? 10? 20? Αρκεί να χωράνε όλες οι άλλες θρησκείες και να δίνεται η ίδια βαρύτητα σε όλες.
Για πες μου και 'μένα ποιες είναι οι ιδέες μου για να δω και 'γω τι έχεις καταλάβει.
Υ.Γ. Βάζε κανένα spoiler ρε, γεμίζεις ολόκληρες σελίδες.
δες κι εσυ αυτα:
https://webcache.googleusercontent.c...7+επιστημονες+πιστοι&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
https://www.pentapostagma.gr/2010/12/blog-post_3801.html
https://www.egolpion.net/evolution.el.aspx
https://www.apologitis.com/gr/ancient/epistimi_thriskia.htm
https://www.army.gr/files/File/epitheorisi/200904_xristianismos.pdf
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

nioniosmeg

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Άδης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 1,949 μηνύματα.

Chris Black

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Chris Black αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 194 μηνύματα.

Ειλικρινά με λύπη μου βλέπω ότι ''μεγάλα'' μυαλά, επιστήμονες , στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν τις ψευδαισθήσεις, τις αυταπάτες τους, να πέφτουν από την μια λογική πλάνη στην άλλη και να δείχνουν πραγματικά πόσο η θρησκεία σαπίζει την σκέψη. Και μάλιστα να δίνουν σε ανθρώπους που ελάχιστα γνωρίζουν σχετικά με την επιστήμη(π.χ. σε εμένα) την δυνατότητα να τους λέω πως οι ίδιοι είναι τόσο παράλογοι. Κρίμα.:( Αλλά ας τους πάρουμε έναν-έναν, shall we?
Ειρωνεία να τοποθετεί το βραβείο Νόμπελ πάνω πάνω έτσι ωραία. O Alfred Nobel ήταν γνωστός άθεος, αλλά τέλος πάντων.
Arthur Compton
“Για μένα, η πίστη αρχίζει με τη συνειδητοποίηση της αντίληψης πως μια υπέρτατη διάνοια δημιούργησε το σύμπαν καθώς και τον άνθρωπο. Δεν μου είναι δύσκολο να πιστέψω κάτι τέτοιο, επειδή ένα σύμπαν γεμάτο ευφυΐα και τάξη είναι μια μαρτυρία για τη σπουδαιότερη διακήρυξη που έγινε ποτέ: «Εν αρχή, ο Θεός…» “
Ας αρχίσω με το λογικό σφάλμα, την λογική πλάνη που στηρίζεται το όλο επιχείρημα, όλη η πίστη του κυρίου Compton. Σύμφωνα με αυτόν τον κύριο, το σύμπαν το διακρίνει ''τάξη'' και ''ευφυΐα''(???) και αυτό το γεγονός τον κάνει να πιστεύει πως δεν υπάρχει καλύτερη εξήγηση από έναν θεό - δημιουργό. Η λογική του πλάνη ονομάζεται προσφυγή στην άγνοια, https://el.wikipedia.org/wikiΠροσφυγή_στην_άγνοια , δηλαδή το γεγονός ότι δε γνωρίζει και δε μπορεί να εξηγήσει πως αλλιώς το σύμπαν έχει τόση ''τάξη'',τον κάνει να επινοεί έναν θεό ή χρησιμοποιεί έναν ήδη επινοημένο θεό και ξαφνικά όλα κολλάνε, όλα εξηγούνται με έναν μαγικό τρόπο. Χρειάζεται να εξηγήσω πως ένας τρόπος σκέψης σαν αυτόν είναι απίστευτα ''τεμπέλικος''? Χρειάζεται να εξηγήσω ότι μυστήρια ίσως θα υπάρχουν για πάντα στο σύμπαν, πράγματα που δεν ξέρουμε (αν και η ''τάξη'' και αρμονία του σύμπαντος μπορεί να εξηγηθεί από τους φυσικούς νόμους μια χαρά αλλά, αλλά τέλος πάντων.), αυτό όμως δεν μας δίνει καμία σοβαρή δικαιολογία να επινοήσουμε κάτι (όπως ο θεός) και να το αποκαλούμε απάντηση. Χρειάζεται επίσης να εξηγήσω πως αυτός ο τρόπος σκέψης δεν οδήγησε ποτέ την επιστημονική γνώση σε πρόοδο και πως δεν διαφέρει καθόλου από τον τρόπο σκέψης που είχε ο πρωτόγονος άνθρωπος όταν έβλεπε έναν κεραυνό και δε μπορούσε να βρει καλύτερη εξήγηση από έναν θεό που θύμωσε και πετάει κεραυνούς(π.χ. Δίας)?
Δε νομίζω, έχουμε νιονιό όλοι μας ας το σκεφτούμε.
Arno Penzias
“Αν δεν είχα άλλα δεδομένα εκτός από τα πρώτα κεφάλαια της Γένεσης, μερικούς Ψαλμούς και μερικά κείμενα από τις Γραφές, στην ουσία θα κατέληγα στην ίδια εικόνα προέλευσης του σύμπαντος που υποδεικνύουν και τα επιστημονικά δεδομένα.”
Επίσης θα κατέληγε πως το σύμπαν είναι 10 χιλιάδων χρόνων και φτιάχτηκε σε έξη μέρες... Ωωω ναι, πολύ σωστό...
Ernst Boris Chain
“Η αρχή ενός θεϊκού σκοπού.. κοιτάζει κατάματα τον βιολόγο όπου κι αν αυτός στρέφει το βλέμμα του.. Η πιθανότητα να έχει συμβεί ένα τέτοιο γεγονός απλώς κατά τύχη, όπως της προέλευσης των μορίων του DNA, είναι πάρα πολύ μικρή για να την πάρει κάποιος σοβαρά.”
Ίδια υπόθεση με τον Compton, δεν μπορεί να βρει καλύτερη εξήγηση για κάτι και επινοεί έναν θεό και ξαφνικά όλα λύνονται. Ας μη ξαναγράφω τα ίδια. Είναι ενδιαφέρον πάντως που χρησιμοποιεί την λέξη ''πιθανότητα''. Κατά την ανθρώπινη εμπειρία, όλα τα στοιχεία τεχνικού και πνευματικού πολιτισμού γύρω μας έχουν κατασκευασθεί από ανθρώπους και τους έχει δοθεί συγκεκριμένος σκοπός. Είναι απλά λάθος να προεκτείνεις αυτόν τον συλλογισμό στην φύση και στις φυσικές διαδικασίες από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την ύπαρξη δημιουργού παρά μόνο στην φαντασία και στις ψευδαισθήσεις μερικών επιστημόνων και άλλων ανθρώπων. Αυτού του είδους ηλιθιότητα που αναφέρει αυτός ο επιστήμονας, είναι γνωστή και ως intelligent design, και η ίδια αναπόδεικτη παπάρα όπως και τα περισσότερα που ισχυρίζεται η θρησκεία.
Arthur L. Schawlow
“Όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τα θαύματα της ζωής και του σύμπαντος, θα πρέπει να αναρωτιέται γιατί οι μόνες πιθανές απαντήσεις είναι θρησκευτικού χαρακτήρα. ..Βρίσκω την ανάγκη για το Θεό και στο σύμπαν και στην ίδια μου τη ζωή”
Θα πρέπει να αναρωτιέται κανείς γιατί οι μόνες πιθανές απαντήσεις είναι θρησκευτικού χαρακτήρα? ΧΑΧΑΧΑ. Γιατί τα υπερφυσικά και ''ως δια μαγείας'' εξηγούν τα πάντα, πανεύκολα χωρίς ελάχιστο κόπο. Το concept του θεού είναι μια πανάκεια για κάθε ''τεμπέλικο'' νου που νομίζει ότι δεν μπορεί να ερευνήσει περισσότερο και να ανακαλύψει ακόμα περισσότερα απ'όσα ήδη γνωρίζει.
Max Born
“Εκείνοι που λένε πως η μελέτη της επιστήμης κάνει κάποιον άθεο πρέπει να είναι μάλλον ανόητοι.”
Εξαρτάται από τον άνθρωπο που ασχολείται με την επιστήμη και από το πόσο αυτός ο άνθρωπος θέλει να κρατηθεί από τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που του προσφέρει απλόχερα η θρησκεία.
Derek Barton
“Δεν υπάρχει καμία ασυμφωνία μεταξύ της επιστήμης και της θρησκείας.. Η επιστήμη φανερώνει πως υπάρχει Θεός.”
Ναι, δεν υπάρχει καμία ασυμφωνία, απλά υπάρχει αυτό που λέμε evolution και creationism και άλλες διαφωνίες μεταξύ επιστήμης και πίστης που ε δεν είναι και τόσο σημαντικές... Η επιστήμη ουδέποτε απέδειξε πως υπάρχει θεός.
Christian B. Anfinsen
“Μόνο ένας ανόητος μπορεί να είναι άθεος.”
Ο κύριος Anfinsen θα μπορούσε να ψάξει τους ανόητους σ'αυτούς που πιστεύουν πράγματα χωρίς να υπάρχει ίχνος απόδειξης γι'αυτά, μόνο και μόνο επειδή μεγάλωσαν με το να τους λένε ότι είναι αλήθεια. Αλλά τι λέω, αν το έκανε αυτό ίσως έβρισκε και τον εαυτό του μέσα στους ανόητους.
''Η ιστορικότητα του Ιησού αφορά την ιστορική ύπαρξη του Ιησού του Ναζωραίου. Η επιστημονική έρευνα διαχωρίζει τον ιστορικό Ιησού από τον Χριστό της πίστεως. Ενώ οι περισσότεροι μελετητές της Βίβλου συμφωνούν πως υπήρξε ο ιστορικός Ιησούς[1], άλλοι θεωρούν ανεπαρκείς τις εξωχριστιανικές πηγες και αμφισβητούν πλήρως την ιστορικότητα του[2].'' Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορικότητα_του_Ιησού
Και αμφιβάλλω καν αν την είδες. Εγώ τουλάχιστον είδα την σελίδα που μου έδειξες, και παρ όλες τις αντιρρήσεις μου στην ανύπαρκτη αντικειμενικότητα και την αγωνιώδη και απελπισμένη προσπάθεια να αποδείξει την ιστορικότητα του ιησού, έχω να σταθώ στην αναφορά στον Φλάβιο Ιώσηπο που με έκανε να φρίξω και να καταλάβω ακόμα περισσότερο πως μερικοί από εσάς είστε τόσο ανέντιμοι, ανειλικρινείς, και ''κομπιναδόροι'' που θα κάνατε τα πάντα, θα παρερμηνεύατε, θα παραλλάσσατε οτιδήποτε για να κάνετε το παραμύθι σας να φαίνεται αληθοφανές. Ειλικρινά δε ντρέπεστε λιγάκι (κάποιοι από σας, όχι όλοι)? Διάβασε αυτό αν σου είναι τόσο δύσκολο να κάνεις ένα κλικ και να πας σε μια εγκυκλοπαίδεια
Γίνεται δὲ κατὰ τοῦτον τὸν χρόνον Ἰησοῦς σοφὸς ἀνήρ, εἴγε ἄνδρα αὐτὸν λέγειν χρή. ἦν γὰρ παραδόξων ἔργων ποιητής, διδάσκαλος ἀνθρώπων τῶν ἡδονῇ τἀληθῆ δεχομένων, καὶ πολλοὺς μὲν Ἰουδαίους, πολλοὺς δὲ καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ ἐπηγάγετο: ὁ χριστὸς οὗτος ἦν. καὶ αὐτὸν ἐνδείξει τῶν πρώτων ἀνδρῶν παρ' ἡμῖν σταυρῷ ἐπιτετιμηκότος Πιλάτου οὐκ ἐπαύσαντο οἱ τὸ πρῶτον ἀγαπήσαντες: ἐφάνη γὰρ αὐτοῖς τρίτην ἔχων ἡμέραν πάλιν ζῶν τῶν θείων προφητῶν ταῦτά τε καὶ ἄλλα μυρία περὶ αὐτοῦ θαυμάσια εἰρηκότων. εἰς ἔτι τε νῦν τῶν Χριστιανῶν ἀπὸ τοῦδε ὠνομασμένον οὐκ ἐπέλιπε τὸ φῦλον.
— Ιουδαϊκή Αρχαιολογία, Ιώσηπος
Έτσι, εκείνη περίπου την εποχή υπήρχε ο Ιησούς, ένας σοφός άντρας, -αν είναι θεμιτό να τον αποκαλείς άνθρωπο, διότι επιτελούσε θαυμαστά έργα- ένας δάσκαλος των ανθρώπων που λαβαίνουν την αλήθεια με ευχαρίστηση. Έλκυσε κοντά του και πολλούς από τους Ιουδαίους και πολλούς από τους Εθνικούς. Αυτός ήταν ο Χριστός• και όταν ο Πιλάτος, μετά από πρόταση που του έκαναν οι εξέχοντες άντρες μεταξύ μας, τον καταδίκασε στο σταυρό, εκείνοι που τον αγαπούσαν δεν τον εγκατέλειψαν αρχικά, διότι εμφανίστηκε σε εκείνους και πάλι την τρίτη μέρα, όπως τα είχαν προείπει οι θεϊκοί προφήτες και δέκα χιλιάδες άλλα θαυμάσια πράγματα σχετικά με αυτόν• και η φυλή των Χριστιανών, όπως ονομάστηκε από αυτόν, δεν έχει εκλείψει μέχρι σήμερα
— Μετάφραση
Η γνησιότητα του κειμένου αμφισβητείται από μεγάλο μέρος των σύγχρονων ιστορικών. Σύμφωνα με έρευνες, μέρος του κειμένου, ή ολόκληρο το κείμενο, πιστεύεται πως έχει εσκεμμένα αλλοιωθεί από χριστιανούς θεολόγους[12][13][14]...
Τι λέει ρε, θα μου βάλεις και τι λέει το site του αγιοσπυρίδωνα για την εξέλιξη? Άσε μας ρε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
https://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=gr
Albert Einstein: “Τόσοι πολλοί από τους συναδέλφους μου είναι Χριστιανοί που όταν έχουμε συνάθροιση στην Εκκλησία συναντώ πάντα καμιά δεκαριά απ’ αυτός.”
Μα καλά, ήταν ο Einstein χριστιανός? Εβραίος δεν ήταν ο άνθρωπος? Μήπως το παραπάνω site λέει γενικά παπαριές?

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
https://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=gr

Μα καλά, ήταν ο Einstein χριστιανός? Εβραίος δεν ήταν ο άνθρωπος? Μήπως το παραπάνω site λέει γενικά παπαριές?


O Einstein χριστιανός?Lol.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Gkantemosayra

Νεοφερμένος

Ο Gkantemosayra αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Καταργηται στο λυκειο :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

metspanos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο metspanos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 864 μηνύματα.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Λέω να ρίξω λίγο λάδι στη φωτια:

Ρεπούση: Τα θρησκευτικά δεν συνάδουν με το σύγχρονο Λύκειο
"Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο" δήλωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/arti...sunadoun-me-to-sughrono-lukeio/#ixzz2dx9teA94 Αρνητική στη διδασκαλία των θρησκευτικών στο Λύκειο εμφανίστηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.
Μιλώντας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής που συζητά το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, η κα Ρεπούση εκτίμησε ότι η έννοια του σύγχρονου Λυκείου δεν συνάδει με την διδασκαλία των θρησκευτικών και ανέφερε συγκεκριμένα πως «στην Β' και Γ' των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει η ιστορία. Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους. Και διδάσκονται ιστορία μόνο στην Α' Λυκείου. Αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου;».
Η κ. Ρεπούση επιχειρώντας να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, υποστήριξε επίσης πως «όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στην θρησκευτική κατήχηση, παρά την επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν οι θρησκείες στην πορεία της ανθρωπότητας, και δέχομαι ότι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο. Εσείς όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα Σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα που δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριό τους. Εξάλλου δεν νομίζω ότι όσο περισσότερη ορθόδοξη κατήχηση κάνουν τα παιδιά στα σχολεία τόσο καλύτεροι χριστιανοί θα γίνουν. Αντίθετα υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Βιολογία που είναι βασική επιστήμη και δεν ξέρω πως μπορούν σε μια σειρά από ειδικότητες να απουσιάζει η Βιολογία ή να υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες».





Σημείωση συντονιστή: Τα μηνύματα 1641-1668 προήλθαν από νήμα με παρόμοιο θέμα με το παρόν.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

transient

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο transient αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,858 μηνύματα.
Μα καλά τίθεται θέμα του αν θα διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο;;;
Φυσικά και θα διδάσκονται!!
Πολιτισμός χωρις θρησκευτικά ΔΕ νοείται!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Τα θρησκευτικά είναι το πιο σημαντικό μάθημα στο σχολείο το πρόβημα στις μέρες μας είναι ότι δε διδάσκονται σωστα΄και ότι τα παιδιά δε πάνε κατηχητικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
φυσικά και δε νοείται. τους καλύτερους ύπνους στα θρησκευτικά τους ρίχνεις. Ακούς εκεί για αγγέλους και μαλακίτσες ε δε θέλει πολύ σε μερικά λεπτά τα ονειρεύεσαι κιόλας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

MusEditor

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Χολαργός (Αττική). Έχει γράψει 141 μηνύματα.
Λέω να ρίξω λίγο λάδι στη φωτια:

Ρεπούση: Τα θρησκευτικά δεν συνάδουν με το σύγχρονο Λύκειο
"Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο" δήλωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/arti...sunadoun-me-to-sughrono-lukeio/#ixzz2dx9teA94 Αρνητική στη διδασκαλία των θρησκευτικών στο Λύκειο εμφανίστηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.
Μιλώντας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής που συζητά το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, η κα Ρεπούση εκτίμησε ότι η έννοια του σύγχρονου Λυκείου δεν συνάδει με την διδασκαλία των θρησκευτικών και ανέφερε συγκεκριμένα πως «στην Β' και Γ' των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει η ιστορία. Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους. Και διδάσκονται ιστορία μόνο στην Α' Λυκείου. Αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου;».
Η κ. Ρεπούση επιχειρώντας να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, υποστήριξε επίσης πως «όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στην θρησκευτική κατήχηση, παρά την επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν οι θρησκείες στην πορεία της ανθρωπότητας, και δέχομαι ότι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο. Εσείς όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα Σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα που δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριό τους. Εξάλλου δεν νομίζω ότι όσο περισσότερη ορθόδοξη κατήχηση κάνουν τα παιδιά στα σχολεία τόσο καλύτεροι χριστιανοί θα γίνουν. Αντίθετα υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Βιολογία που είναι βασική επιστήμη και δεν ξέρω πως μπορούν σε μια σειρά από ειδικότητες να απουσιάζει η Βιολογία ή να υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες».





μωρε πολλές μπαρούφες τσαμπουνά αυτή αλλά αν το δεις δίχως κομματικές παροπίδες δεν έχει άδικο. Για μένα δε νοείται η θρησκευτική (sic) διαπαιδαγώγηση (εδώ γελάμε) να έχει περισσότερες ώρες στο σχολείο απ τη φυσική και τη βιολογία. Ας αποφασίσουμε επιτέλους πού συγκαταλεγόμαστε στην κοσμική και ανεκτική Δύση ή στο Ιράν με τους ιερείς να καλούν για τζιχάντ? Αλλά τι λέω χαμός θα γίνει πάλι λόγω off topic πολιτικών αντιπαραθέσεων. Για μένα τα θρησκευτικά δε θα έπρεπε να διδάσκονται καν με την υπάρχουσα μορφή όπως δε γίνεται και κατήχηση πολιτικής ιδεολογίας. Το σωστό είναι δώσε στα παιδιά το έρεισμα να ψάξουν όλες τις θρησκείες και να αποφασίσουν μόνα τους. Βέβαια αυτό προυποθέτει ελεύθερη βούληση πράγμα το οποίο οι Ιουδαιστικές θρησκείες δεν έχουν και σε ιδιαίτερη εκτίμηση
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

MusEditor

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Χολαργός (Αττική). Έχει γράψει 141 μηνύματα.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Δε τρολάρω...
η εκκλησία κρατάει τις ισορροπίες. Η οικονομική κρίση που διανύουμε είναι ένα επακόλουθο της θρησκευτικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα την τελευταία 10ετία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Top