Τα θρησκευτικά στο σχολείο

Θρησκευτικά στα σχολεία: Να καταργηθούν ή όχι;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 407)
  • Να καταργηθούν τελείως

    Ψήφοι: 124 30.5%
  • Να μείνουν ως έχουν

    Ψήφοι: 77 18.9%
  • Να μην καταργηθούν αλλά να αναφέρονται γενικά στις θρησκείες

    Ψήφοι: 198 48.6%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 8 2.0%

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Σόρρυ. Απλά με μπέρδεψες...
1) Ούτε που ξέρω ποιες είναι οι θεωρείες του για να ξέρω αν συμφωνώ μαζί του.
2) Σου επιτρέπω να αμφιβάλλεις. Με τον όρο ότι και εσύ θα μου αποδείξεις ότι ειναι παραμύθια.
3) Ζητάς το αδύνατο. Την πιο αξιόπιστη πηγή του πλανήτη να σου δώσω, άμα δεν θες να πιστέψεις πολύ απλά δεν θα πιστέψεις. Εξάλλου δεν μπορώ να ξέρω τι θεωρείς εσύ αξιόπιστο. Βλέπεις το "να αμφιβάλλεις" που είπες πριν, εκτός από κανόνας λογικής σκέψης και επεξεργασίας δεδομένων, δυστυχώς σημαίνει και κατηγορία προς το πρόσωπο του άλλου. Ακόμα και αν δεν ήθελες να πιστέψεις εμένα, την γιαγιά μου (ένα τρίτο πρόσωπο που δεν έχει συμφέρον... πεθαμένος άνθρωπος κιόλας) δεν έχεις δικαίωμα να την διαψεύσεις επειδή είναι μια μαρτυρία. Πώς ζητάς λοιπόν αξιόπιστες αποδείξεις αφού δεν προτίθεσαι να πιστέψεις τίποτα;
4) Αυτή η ειρωνία που είπες (που να με κάνουν ...να μάθω πολλά) ήταν άσχημη ιδέα. Περιγέλασες την ιδέα μου που ήταν "μάθε και επεξεργάσου μόνος σου, θα έχεις κερδίσει γνώση" και το πήρες ως "πήγαινε να μάθεις αυτο που θέλω εγώ για να συμφωνήσεις μαζί μου". Δεν γίνεται συζήτηση έτσι. Δεν μπορείς να είσαι εχθρικός με τους πάντες. Αν όντως εννοούσα αυτό, και αν εσύ όντως πήγαινες και το μάθαινες, και ακόμα και αν τελικά συμφωνούσες μαζί μου, σημαίνει ότι θα συμφωνούσες μια φορά στις... Θεός ξέρει πόσες, και μετά τίποτα. Την γνώση όμως θα την είχες. Δυστυχώς έχω την -προφανώς λανθασμένη- ιδέα, ότι οι άνθρωποι πρέπει να μαθαίνουν. Αφού όμως δεν σου άρεσε η ιδέα μου, υπόσχομαι να μην στην ξαναπώ.
Έκανες 4 λάθη:
Λάθος 1ο : Όποιος διατυπώνει μια θεωρία, αυτός πρέπει να αποδείξει ότι είναι σωστή και όχι οι άλλοι να αποδείξουν ότι είναι λάθος.
Λάθος 2ο : Υπάρχουν αξιόπιστες πηγές. Είναι αυτές που στηρίζονται σε ντοκουμέντα και όχι σε λόγια του αέρα.
Λάθος 3ο : Εσύ πρώτος άρχισες την ειρωνεία και απλά σου απάντησα και εσύ είσαι ο εχθρικός πρός τους άλλους.
Λάθος 4ο : Πριν κατηγορήσεις τους άλλους για αμάθεια, φρόντισε να μην είσαι εσύ ο αμαθής.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

LiViNGtheLiFE

Διάσημο μέλος

Η LiViNGtheLiFE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,226 μηνύματα.
ναιιιιιι!αυτο μας πειραξε!!θα ηταν υπερβολη να καταργηθουν τελειως!οποιος για οποιονδηποτε λογο για παραδειγμα εαν ειναι αθεος ή αλλοθρησκος ή ανοικει σε καποια αιρεση μπορει να παρει απαλλακτικο απο το μαθημα αυτο.το να διδασκονται ολες οι θρησκειες ακουγεται αρκετα σωστο (αν και εγω ψηφισα να παραμεινουν ως εχουν) αν και ουτε αυτο θα τους ικανοποιουσε ολους γιατι και παλι οι αθεοι και οι αιρετικοι θα εχαν μαλλον το ιδιο προβλημα...πιστευω πως ετσι κι αλλιως αν καποιος θελει να καταργηθουν τελειως στερει το δικαιωμα των αλλων να τα διδαχτουν.ο καθενας που δεν τα γουσταρει ας παρει απαλλακτικο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

prion

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο prion αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 144 μηνύματα.
To ότι όσοι απαλαχθούν θα είναι δαχτυλοδυχτούμενοι μετά μας νοιάζει;:worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

LiViNGtheLiFE

Διάσημο μέλος

Η LiViNGtheLiFE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,226 μηνύματα.
αυτο ειναι κομπλεξ αυτου που σχολιαζει αλλα και αυτου που απαλλαχθηκε και δεν αποδεχεται τον εαυτο του,γιατι εαν τον αποδεχοταν δεν θα νοιαζοταν για τα σχολια των αλλων:D!στο κατω κατω ειναι επιλογη του καθενως εαν θα παρει απαλλακτικο ή οχι τη στιγμη που εχει τη δυνατοτητα να μην παρακολουθει αυτο το μαθημα!τι φταινε οι αλλοι να μην παρακολουθησουν? και τεσπα αμα τον πειραζει τοσο τι λενε οι αλλοι ας παρακολουθησει το μαθημα!:) τοσο τρομερο ειναι? δεν ειναι λαθος να διδασκεται αυτο το μαθημα ουτε σου κανει κανεις πλυση εγκεφαλου!αντιθετα εχεις τη δυνατοτητα να ακουσεις καποια πραγματα και να αλλαξεις ισως γνωμη...οποιος πια δεν εχει λιγη υπονομη ας παρει απαλλακτικο! δεν γινεται να εχει και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο:P!τα παντα θελουν θυσιες...και σιγα τη θυσια!λες και θα ειναι ο πρωτος ή ο τελευταιος!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

ailexc

Νεοφερμένος

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
παρασκευή νομίζω ότι παρεξήγησες....... δεν εννοώ ότι κάνεις προπαγάνδα αλλά ότι χρησημοποιείς τη ρητορεία και τα επιχείρήματα των εθνικιστιστών.
Δεν νομίζω να παρεξήγησα. Όταν κάποιος λέει κάτι, το λέει επειδή το πιστεύει. Και για να το πιστεύει, έχει συνήθως τους λόγους του. Αν και είναι αλήθεια ότι οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι λανθασμένοι, δεν παύουν να ισχύουν στο μυαλό εκείνου που το είπε. Ξανακοίταξα το μήνυμα μου και είδα ότι αυτό μάλλον που σε πείραξε είναι κάποιο από αυτά:

Κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρχουν τα θρησκευτικά στα σχολεία, με την προϋπόθεση ότι μιλάνε για τον αληθινό χριστιανισμό και όχι με αυτά τα επίτηδες αλλιωμένα λόγια που μιλάνε σήμερα.
ή
Είναι γνωστό ότι ο Χένρι Κίσσινγκερ είχε πει πολλά χρόνια πριν ότι "για να νικήσουμε τους έλληνες πρέπει να τους χτυπήσουμε, την γλώσσα και την θρησκεία". Και αυτό ακριβώς κάνουν.


Αν υποθέσουμε ότι εγώ υπερβάλλω, μπορείς να αμφισβητήσεις το αποτέλεσμα; Η παίδεια μας είναι χάλια. (Πιστεύω πως συμφωνείς). Αφού λοιπόν κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να μορφώνεται με μια χάλια παιδεία, άρα εξίσου κανένας γονιός δεν θα έφτιαχνε μια τέτοια παιδεία. Για να υπάρχει λοιπόν, κάποιος την φτιάχνει. Κάποιος που ή δεν ειναι γονιός, ή είναι αλλά παίρνει τα μέτρα του (π.χ δάσκαλος στο σπίτι, έξτρα μαθήματα στα φροντιστήρια) ή ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα συμφέροντα του, ώστε δέχεται να θυσιάσει το παιδί του για χατήρι των συμφερόντων του. Και οι μόνοι που έχουν συμφέροντα είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα, γιατί πολύ απλά δεν τάδε χώρα (π.χ Ελλάδα) δεν είναι η δική τους πατρίδα. Λογικό δεν το βλέπεις όλο αυτό; Γι'αυτό και δεν πιστεύω να κάνω λάθος. Κάποιοι μας χρησιμοποιούν.

(αν και μετά τα έγαψες τα 5-6 μυνηματάκια σου :whistle::whistle::whistle:):D
Lol, ναι το έχω το ρημάδι το συνήθειο. Γράφω πολύ. Σόρρυ. :redface:

επίσης επέτρεψέ μου να διαχωρίσω την εθνική συνήδηση με τον εθνικισμό ο οποίος πραγματικά δεν μπορώ να διαλαλεί την την πίστην ορθοδοξία και ταυτοχρόνως καταφέρονται εναντίων των μεταναστών,των μαύρων,των αλλόθρησκων και λοιπών μη "καθαρών" ελληνικών στοιχείων πράγμα εντελώς χαζό και καταστάσεις απίστευτα αντικρουόμενες.
Συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά εσύ για ποιο λες; Είπε ποτέ η ορθοδοξία να αρνηθούμε τους μαύρους, τους μετανάστες κ.τ.λ;

μετά λες ότι δεν τηρώ όσα διδάσκω,αφού ψάχνεις τόσο πολύ την ελληνική γλώσσα θα ξέρεις την έννοια της διδαχής,που ακριβώς το βλέπεις λοιπόν αυτό?
Αφού με ρωτάς: :)
Διδαχή = δι + άγω.
Δι = δια. Πολλοί θεωρούν ότι βγαίνει από το "δις" (διπλό). Σήμερα σημαίνει "χάρη στο", "με βάση το", "ανάμεσα από [Χ αριθμός εδώ] αντικείμενα "
Άγω = οδηγώ, καθοδηγώ. Εξ' ού και το αγγλικό "ago", που σημαίνει "αυτό που πήγε από πριν, ποιο μπροστά"

Αυτό που δεν ξέρω, είναι αν το "δι" της λέξης είναι αυτό το "δια" ή το "Δίας". Η αρχαίοι έλληνες πολύ συχνά (όπως κάνουμε και εμείς σήμερα) έβαζαν στην καθημερινή του ζωή, τα γεγονότα που έβλεπαν ή άκουγαν. Δεν μου έρχεται κάποιο παράδειγμα στο μυαλό τώρα, αλλά εννοώ όταν βλέπουμε κάτι π.χ σε μια διαφήμηση, μετά το παπαγαλίζουμε στον καθημερινό μας λόγο. Και η "διαφήμιση" της εποχής, ήταν το 12θεο και βέβαια, μέσα σε αυτούς και ο Δίας. Η λέξη "ενδιαφέρον" π.χ σημαίνει "αυτό που θα μας φέρει ο Δίας". (ενδιαφέρον = εν [μέσα] + Δίας + φέρω)

Και για να απαντήσω και στην ερώτηση σου. Όλο σου το ποστ είναι ένα βήμα προς αρνητικό συμπέρασμα. Με αποκορύφωμα όμως εδώ: φυσικά και ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει και να το υποστηρίζει αλλά αυτό θα ήταν συνετό να γίνεται κατόπιν μελέτης του αντικειμένου όσων αφορά τα διάφορα δόγματα.

Δεν άγεις (προχωράς) σε κάποια συμπεράσματα με βάση κάποια παραδείγματα; (π.χ σφαγές ειδωλολατρών, καμμένες βιβλιοθήκες, κ.τ.λ). Νομίζω πως ξέρεις, πως όταν κάποιος έχει δίκιο, ο άλλος έχει άδικο, αν οι δύο αυτές απόψεις συγκρούονται. Άρα ουσιαστικά, δεν λες ότι αυτό που πιστεύεις εσύ είναι το σωστό, άρα δηλαδή ο άλλος κάνει λάθος; Πριν προσβληθείς, να σου τονίσω, ότι δεν σου λέω ότι κάνεις λάθος. Σου λέω ότι είπες ότι είσαι σωστός. Όχι άμμεσα, αλλά έμμεσα. Γι' αυτό και ρώτησα 1) τις πηγές και 2) την ερμηνεία τους.

Αναφέρεις κάποια παραδείγματα, (που τα έγραψα ποιο πάνω) ως δόγμα. Με δυο λόγια, έχεις στο μυαλό σου το αποτέλεσμα κάποιον πράξεων, και το αναφέρεις σαν δόγμα. Είναι όμως;

Πρόσεξε. Ότι λέω, δεν το λέω για να σε στεναχωρήσω. Απλά είναι φανερό ότι έχεις μαύρα μεσάνυχτα από ορθοδοξία. Και πάνω σε αυτό είπες κάτι ποιο κάτω που με παραξένεψε: τέλος πραγματικά θέλω να μου απαντήσεις που στο καλό διάβασες ότι είμαι ΚΑΤΆ ή ΕΝΑΝΤΊΟΝ της ορθοδοξίας ,πραγματικά απόρησα από το αυθαίρετο συμπέρασμά σου ποιο καθαρά δεν θα μπορούσα να εκφράσω την παποίθηση μου για απόλυτη ανεξιθρησκεία.

Και εδώ, κοίταξα ξανά τα (5 -6 :P) ποστ μου, και ειλικρινά, δεν κατάλαβα... που βασίζεις την αποπάνω πρόταση; Είπα εγώ ότι είσαι κατά; Με τον τρόπο που το λες ποιο πάνω φάνηκε ότι προσβλήθηκες. Σαφέστατα δεν το είπα για να σε προσβάλλω, από την στιγμή που ούτε κατάλαβα ότι το έκανα. Σου ζητώ συγνώμη πάντως αν αυτό κατάλαβες. Προσπαθώ να μιλήσω μαζί σου, όχι να σε προσβάλλω.

(Συνεχίζεται)

αν ψάξεις στην βιβλιογραφία και στα επίσημα ιστορικά ντοκουμέντα και όχι στα επίσημα εκκλισιαστικά κείμενα θα τα δεις όλα αυτά που σου λέω (δεν αμφισβητώ την εκκλησία εδώ για να μην παραξηγηθείς απλά πιστεύω να συμφωνούμε ότι ο καθένας τις λαδιές του τις κρύβει)
Ναι, δυστυχώς οι λαδιές κρύβονται. Και όλοι μας έχουμε μερικές. :(
Για ένα μυστηριώδη λόγο, ("μυστηριώδης".... που λέει ο λόγος δηλαδή... όλοι ξέρουμε ότι έχουν συμφέροντα) όλοι όσοι κατηγορούνε την εκκλησία, το κάνουν έχοντας σαν παραδειγματα, γεγονότα που δεν έχουν καμμία (μα καμμία λέμε) σχέση με την ορθοδοξία. Το ποιο κοινό; Το "πίστευε και μη ερεύνα". Πότε το είπε η ορθοδοξία αυτό, όταν ο ίδιος ο Χριστός λέει "ερευνάται τα γραφάς"; Απλά κάνουν ότι μπορούν για να την σπηλώσουν.

Γι' αυτό και δεν πιστεύω "τα επίσημα ιστορικά ντοκουμέντα" τα οποία μάλιστα χάνουν ακόμα ποιο πολύ από την μετάφραση στην δημοτική. Αλλά ακόμα και δεν έχαναν, ούτε τότε θα τα πίστευα. Η ερμηνεία, Παναγιώτη η ερμηνεία. Αγοράζεις ένα λεξικό π.χ το 1950 και γράφει ότι ο Νέρωνας έκαψε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Αγοράζεις και ένα λεξικό του 2010 και ο "Νέρωνας"έχει μετατραπεί αυτομάτως σε "οι χριστιανοί". Άσε. Πουλημένοι όλοι.

με τα παραπάνω δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω από το ότι άλλο τα κεφάλια της εκκλησίας και άλλο το εκκλησίασμα
Συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά ποιος μίλησε για κεφάλια; Εξάλλου εξακολουθώ να σου λέω για το ΔΟΓΜΑ. Για το δόγμα του Χριστού. Τι είπε ο Χριστός. Ακόμα και αν τα πράγματα ήταν 10 φορές χειρότεροι από όσο διαφημίζουν και οι ίδιοι οι εχθροί της εκκλησίας, ΤΙ μας νοιάζει; ΤΙ σχέση έχει; Σημαίνει ότι αντιπροσωπεύουν τον Χριστό; Ή το θέμα είναι να δούμε το κήρυγμα του;

μετά λες για το δόγμα,τι επεξήγηση χρειάζεται?
Μα τον λόγο φυσικά. Το "γιατί". Γιατί γινεται αυτό; Εκείνο; Αξίζει; Δεν αξίζει; ΓΙΑΤΙ αξίζει; Το γιατί είναι το δόγμα. (Και μάλιστα δεν είναι ούτε αυτο άκριβώς... το δόγμα έχει πολύ μεγάλη εξήγηση για το σημαίνει)

πίστευε ότι θες αρκεί να το έχεις επιλέξει εσύ και να μην το βρήκες έτοιμο,που είναι το περίεργο?
Περίεργο δεν είναι. Αντιθέτως για την σημερινή γενεά που ψάχνει τα πάντα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είπα εγώ ότι είναι περίεργο;

φυσικά και με χαλάει και αυτό γιατί θεωρώ την γλώσσα,όχι μόνο την ελληνική,αλλά πρωτίστως την ελληνική που τόσα χρόνια εξελίσετε και εμπλουτίζετε κάτι το ζωντανό και το όμορφο,αλλά αυτό είναι ζήτημα πολιτικής.
όταν δεν υπάρχει μέριμνα για να έχει ο άνθρωπος τα στοιχείωδη για να ζήσει περιμένεις μέριμνα ια την εκμάθηση της γλώσσας από τους νέους?απλά δεν γίνεται.
Ζήτημα πολιτικής; Ναι, όντως οι πολιτικοί τα καθορίζουν αυτά. Όμως με ΠΟΙΑ κριτήρια; Το ξέρεις ότι όταν έγινε το σύνταγμα, ένα από τα πρώτα πράγματα που εγράφτηκαν με καθαρά, καθαρότατα γράμματα ήταν ότι κανείς μη έλλην στην καταγωγή και την παιδείαν δεν έχει δικαίωμα να ανέβει στην πολιτική σκηνή; Το ξέρεις ότι όλοι σήμερα (οι 9 /10 ) είναι αμερικάνοι και στην καταγωγή και στην παιδεία; Το ξέρεις ότι το "Σημίτης" και το "Παπανδρέου" είναι τροποποιημένα ονόματα για να μοιάζουν με ελληνικά; Το ξέρεις ότι όταν ρώτησαν μια μέρα τον Παπαδρέου αν ήθελε ένα φλυτζάνι καφέ, εκείνος σαν "γνήσιος" έλληνες που δεν ξέρει καλά - καλά την γλώσσα, αντί να απαντήσει "όχι" ή "όχι, ευχαριστώ", είπε "ευχαριστώ είμαι καλά";; (Από το αγγλικό I'm fine, thanks) Γιατί ποιος τον ρώτησε αν είναι άρρωστος; :confused::confused: Δεν μιλάμε για "πολιτική" Παναγιώτη αλλά για "πολιτικούς". Πουλημένοι όλοι τους. Ελάχιστες εξαιρέσεις οι τίμιοι. Χαμένοι μέσα στο πλήθος...

(Συνεχίζεται)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

ailexc

Νεοφερμένος

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
ο απόστολος παύλος ήρθε στην ελλάδα περίπου στο 50 π.χ και σαφώς κάποιοι τον δέχτηκαν αλλά αυτό τι ακριβώς σημαίνει? ότι κάποιοι άλλοι κάποτε κάτι σκέφτηκαν για εμάς και πρέπει να μην ξανασκεφτούμε τίποτα?δεν πάει έτσι,γιατί με το σκεπτικό σου και αυτοί πο τον άκουσαν κάτι είχαν βρει έτοιμο και πίστευαν γιατί να κάτσουν να τον ακούσουν???
Βασικά για κάποιον σαν τον ελληνικό λαό που έχει το σαράκι της φιλοσοφίας, το βρίσκω απόλυτα λογικό να τον ακούσουν (τον αν θα τον δεχτούν είναι άλλη ιδέα). Εγώ όμως δεν λέω να μην μάθουμε τα καινούργια. Λέω να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορέσουμε να τα συγκρίνουμε με τα παλιά. Βρίσκω αδικαιολόγητο για την σημερινή γενεά, που έχει τις δυνατότητες που πιθανόν όλες μαζί οι προηγούμενες γενεές του κόσμου δεν είχαν, να μην ξέρουν, να μην αντιλαμβάνονται τις προπαγάνδες. "Δεν σου αρέσει να είσαι χριστιανός άνθρωπε μου; Μην είσαι! Αλλά γνώριζε το ΓΙΑΤΙ!" Αυτό λέω πάντα.

πόλεμος σαφώς και δεν μπορούσε να γίνει για καθαρά πολιτικούς λόγους όταν μεταφέρεις ολόκληρη πρωτεύουσα της μεγαλύτερης τότε αυτοκρατορίας δεν πας να ανοίξεις καινούριο μέτωπο αντιπαράθεσης,τόσο απλά.
Α, έτσι το εννοούσες. Πάντως αν και λογική σκέψη, δεν νομίζω να τους ένοιαζε. Η "μεγαλύτερη αυτοκρατορία" δεν ήταν μεγαλύτερη για το τίποτα. Ο λαός που βρισκόταν εκεί ήταν ελάχιστος. Τον βγάζανε από την μέση εύκολα... (υποθέτω δηλαδή)

(για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις και άσκοπες συζητήσεις δεν είμαι ούτε 12θειστής ούτε αρχαιολάγνος όχι ότι θα ήταν κακό απλά δηλώνω πως ότι γράφω το γράφω από καθαρά προσωπική γνώμη και όχι από ιδιοτέλεια.

αυτα.
Δεν πίστεψα κάτι τέτοιο. Είσαι από τους λίγους που τα γράφει τα πράγματα ξεκάθαρα.
Λοιπόν, δεν θα μπορέσω να έρθω αύριο στο φόρουμ γιατί δυστυχώς έχουμε και δουλειές. Τα λέμε μεθαύριο, ή ίσως και αντί-μεθαύριο. Bye.

ΥΓ: Θα απαντήσω άλλη φορά σε αυτά:
λοιπόν ο μέγας κωνσταντίνος που αγιοποιήθηκε πότε βαφτήστηκε χριστιανός?
πως στόλισε τα δημόσια κτίρια της κων/πολης?
ποιος έκαψε το ιερό του ασκληπιού στην κιλικία?(ως γνωστόν τα ασκληπιεία ήταν θεραπευτήρια κατά την αρχαιότητα)
επίσης πόσοι ναοί πιστεύεις ότι έμειναν όρθιοι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του?
γιατί όλοι μεγάλοι βυζαντινοί ναοί είναι χτισμένοι πάνω σε ναούς της ειδωλολατρικής θρησκείας?
ο ιουλιανός γιατί έμεινε στην ιστορία ως παραβάτης,έτυχε?είναι καθαρή προπαγάνδα της εκκλησίας επειδή σταμάτησε τους διωγμούς και επανέφερε τους ιερείς στους ναούς κανένας δεν ξέρει τα στρατιωτικά ή πολιτικά του επιτεύγματα.
ο μέγας θεοδόσιος στέρησε τα πολιτικά δικαιώματα και μετέτρεψε ναούς στην κων/πολη σε στάβλους και έναν μάλιστα εικάζεται ότι τον είχε μετατρέψει σε πορνείο.
ο τότε πατριάρχης αλεξάνδρειας καταστρέφει όλους τους ναούς γίνετε εξέγερση και για να επέλθει συμφωνία ο θεοδόσιος τους καλεί στον ιππόδρομο όπου σφαγιάζονται από Γότθους(!!!!) κάπου 7-15 χιλιάδες κόσμο τον καταδίκασε η εκκλησία αλλά μετά τον θάνατό του τον έκανε άγιο.
περιττό φυσικά να πούμε ότι στους ναούς υπήρχαν βιβλιοθήκες όπως υπάρχουν και τώρα στα μοναστήρια και επίσης πιο περιτό να πούμε ότι περιείχαν εκτός από τα τελετουργικά κείμενα ιστορικά,φιλοσοφικά,επιστημονικά και φυσικά έργα τέχνης όπως θεατρικά κείμενα.δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αγνοείτε.
τέλςο όλα τα μυστήρια και οι τελετές απαγορεύτηκαν όπως επίσης και οι ολυμπιακοί αγώνες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ailexc

Νεοφερμένος

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
πραγματικά συγγνώμη για το post-εφημερίδα παραπάνω:/:

δεν θα επαναληφθεί...
Α, ξέχασα.... Να επαναληφθεί Παναγιώτη, να επαναληφθεί. :clapup: Πώς θα συζητήσουμε αλλιώς;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ailexc

Νεοφερμένος

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
αν καποιος θελει να καταργηθουν τελειως στερει το δικαιωμα των αλλων να τα διδαχτουν.
Για να εμποδίσεις κάποιον να νικήσει, δύο τρόπους έχεις: Να τον νικήσεις δίκαια και τίμια με τις δυνάμεις σου, ή ύπουλα και πισώπλατα με τις αδυναμίες του. Και αν δεν έχει αδυναμίες να του τις δημιουργήσεις. Τα κήρυγμα του Χριστού, δεν έχει αδυναμίες, γι'αυτό προσπαθούν να διαβάλλουν το πρόσωπο Του, ή να Τον εξαφανίσουν από προσώπου γης. Και αυτόν και το κήρυγμα του. Και εσύ λες ότι "σου στερούν το δικαίωμα"; Μα ΑΥΤΟΣ είναι ο σκοπός. Υπάρχουν τόσοι λόγοι που σαν μάθημα δεν ενοχλεί κανέναν και όμως αυτοί επιμένουν. ΓΙΑΤΙ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ailexc

Νεοφερμένος

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
To ότι όσοι απαλαχθούν θα είναι δαχτυλοδυχτούμενοι μετά μας νοιάζει;:worry:
Άμα κάποιος θέλει να καροιδέψει κάποιον θα το κάνει. Είτε είναι για μάθημα θρησκευτικών είτε για οτιδήποτε. Και αν ο άλλος δεν έχει φτάσει ακόμα στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να τον πειράζει που τον έχουν δακτυλοδεικτούμενο τότε αυτός δεν έχει ωριμάσει ακόμα και είναι καιρός να το κάνει. Όχι ότι είναι ευχάριστο, αντιθέτως, αλλά αφού θα γίνει κάποτε, τουλάχιστον ας γίνει για το πιστεύω του, όχι για ότι του καπνίσει του άλλου. Τι θα γίνει αν κάποιος τον πειράξει και για κάποιο άλλο μάθημα; Θα πρέπει στο τέλος να φύγει από το σχολείο; Δηλ, να μείνει κούτσουρο;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ailexc

Νεοφερμένος

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
Έκανες 4 λάθη:
Λάθος 1ο : Όποιος διατυπώνει μια θεωρία, αυτός πρέπει να αποδείξει ότι είναι σωστή και όχι οι άλλοι να αποδείξουν ότι είναι λάθος.
Λάθος 2ο : Υπάρχουν αξιόπιστες πηγές. Είναι αυτές που στηρίζονται σε ντοκουμέντα και όχι σε λόγια του αέρα.
Λάθος 3ο : Εσύ πρώτος άρχισες την ειρωνεία και απλά σου απάντησα και εσύ είσαι ο εχθρικός πρός τους άλλους.
Λάθος 4ο : Πριν κατηγορήσεις τους άλλους για αμάθεια, φρόντισε να μην είσαι εσύ ο αμαθής.
Έκανες 1 λάθος
Πήρες το όλο μου θέμα αρνητικά και ειρωνικά. Σταματώ εδώ λοιπόν. Είναι περιττό να πούμε κάτι άλλο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Πήρες το όλο μου θέμα αρνητικά και ειρωνικά. Σταματώ εδώ λοιπόν. Είναι περιττό να πούμε κάτι άλλο.
Την ειρωνεία την άρχισες εσύ πρώτος. Ασφαλώς και είδα αρνητικά αυτά που έγραψες, αφού χρησιμοποιείς για "επιχειρήματα" τα παραμυθάκια για τον Κίσινγκερ και άλλα που δεν στηρίζονται πουθενά. Και το χειρότερο θεωρείς "άποψη" το ότι δεν πρέπει εσυ να αποδείξεις όσα λες, αλλά οι άλλοι να τα καταρρίψουν. Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι περιττό να πω κάτι άλλο και σταματάω κι εγώ εδώ. Και να μου απαντήσεις δεν θα σου απαντήσω ξανά. Να είσαι καλά και καλό σου βράδι._
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kritikaros

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Παναγιώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 367 μηνύματα.
βασικά επειδή έχει απλώσει πολύ το θέμα προσπάθησε ναγράφεις πιολιτή και περιεκτική γιατί κανείς δεν κάτσει να διαβάσει το τι γράφεις.
πάντως κάνεις πάλι το ίδιο,
α)αδυνατείς να δεχτείς ότι οι έχοντες την εξουσία θα έκαναν τα πάντα για να την διατηρήσουν και να την αυξήσουν(οποιασδήποτε μορφής και αν είναι αυτή)
β)αδυνατείς να δεχτείς ότι διαχρονικά πολλές ιδέες έχουν χρησημοποιηθεί από ανθρώπους για να εκπληρώσουν τους προσωπικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις.
γ)πουθενά δεν αμφισβήτησα την ουσία του συνόλου του κυρήγματος της ορθοδοξίας αυτό που σου ανέφερα είναι ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ιδέας από το πως θα επιτύχουμε την ιδέα.
σαφώς και ο χριστιανισμός είναι ένα βήμα παραπέρα σε καθαρά θρησκευτικό επίπεδο καθώς στον μέσο άνθρωπο που δεν έχει άλλους φορείς παιδείας παρά μόνο τη θρησκεία του τον ελευθερώνει σε μεγάλο βαθμό.όπως μεγάλο βήμαα ήταν και το 12θεο σε σχέση με τους ζωόμορφους θεούς άλλων λαών και τους ζωροαστρισμό που τότε επικρατούσαν σε μεγάλη κλίμακα.
δ)δεν μπορούμε να αφορίζουμε μία ολότητα από μεμονομένες περιπτώσεις αλλά όταν οι μεμονομένες περιπτώσεις έχουν διάρκεια και μένουν ατιμώρητες και σε βάθος χρόνου επιβραβεύοντε τότε κάτι πάει λάθος.
ας πούμε,επειδή ο χίτλερ διάβαζε νίτσε δεν μπορούμε να απαξιώσουμε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές-φιλοσόφους.
ε)ακόμα κάτι που αδυνατείς να καταλάβεις δεν είπα ότι κάνεις προπαγάνδα είπα ότι χρησημοποιείς επιχειρήματα αυτών που κάνουν προπαγάνδα.
αν φυτέψω στον κήπο μου μία τριανταφυλλιά δεν έχω γίνει ούτε κηπουρός ούτε βιοπορίζομαι απ'αυτό(πιο σαφής πραγματικά δεν μπορώ να γίνω)μετά αναφέρομαι σαφέστατα στους εθνικιστές που όμως κανείς δεν έχει αφορίσει μιας και δεν πρεσβεύουν τα διδάγματα της θρησκείας τους στο όνομα της οποίας πολλές φορές δρουν,ή μήπως κάνω λάθος?

αν ξέρεις που να ψάξεις και ψάχνεις ανοικτά χωρίς παρωπίδες σε βάθος χρόνου όλες οι απαντήσεις θα σου έρθουν από μόνες τους,σε ότι και αν αναζητάς από το απλό μέχρι το πιο σύνθετο,όρεξη και χρόνο χρειάζεται να διαθέσεις.
απαραίτητη όμως προυπόθεση είναι να ψάχνεις για απαντήσεις και όχι για να βρεις κάτι ακόμα που μπορεί να αντιβένει τις απόψεις σου για να βρεις τρόπο να το αντικρούσεις.

αυτά.
το μάζεψα όσο πιο πολύ μπορούσα,πιστεύω να σας άρεσε στο επόμενο φύλλο μας dvd με 3 επεισόδια pokemon και ένα (για τους πιο παλιούς αυτό)thunder..thunder...thundercats OOoooooo :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

LiViNGtheLiFE

Διάσημο μέλος

Η LiViNGtheLiFE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,226 μηνύματα.
Για να εμποδίσεις κάποιον να νικήσει, δύο τρόπους έχεις: Να τον νικήσεις δίκαια και τίμια με τις δυνάμεις σου, ή ύπουλα και πισώπλατα με τις αδυναμίες του. Και αν δεν έχει αδυναμίες να του τις δημιουργήσεις. Τα κήρυγμα του Χριστού, δεν έχει αδυναμίες, γι'αυτό προσπαθούν να διαβάλλουν το πρόσωπο Του, ή να Τον εξαφανίσουν από προσώπου γης. Και αυτόν και το κήρυγμα του. Και εσύ λες ότι "σου στερούν το δικαίωμα"; Μα ΑΥΤΟΣ είναι ο σκοπός. Υπάρχουν τόσοι λόγοι που σαν μάθημα δεν ενοχλεί κανέναν και όμως αυτοί επιμένουν. ΓΙΑΤΙ;
Μα ωραια αυτο λεω κι εγω!αλλα πες οτι ενοχλει! ας παρει απαλλαγη!αμαν πια τα ιδια θα λεμε?και οσο για το αν θα τον δαχτυλοδειχνουν απαντησα.οχι το ξερω οτι δεν το ειπες εσυ. Παντως δεν ειναι περιττο μαθημα. Και εστω αμα δεν θελεις να πιστεψεις μην πιστευεις απλα κατσε να μαθεις δυο πραγματα μεσα στο μαθημα! στο κατω κατω το ψαξανε καλα?και εστω αμα το ψαξανε τοσο δυσκολο ειναι να μεινει καποιος να μαθει δυο πραγματα!αλλα ακομα και αν δεν μπορει ας παρει απαλλακτικο?(ολο τα ιδιο λεω,ε?)κατα τη γνωμη μου το μαθημα αυτο θα επρεπε να γινει προαιρετικο για μπορουν να το διδακτουν και αυτοι που θελουν,ενω αυτοι που δεν θελουν οχι.βασικα και τωρα καπως ετσι ειναι αλλα θα ηταν ακομα καλυτερα να μην χρειαζονται απαλλακτικα και τετοια...Απλα να επιλεγεις...μιλαω για το γυμνασιο και το λυκειο,γιατι δεν νομιζω πως του δημοτικου πρεπει να γινουν προαιρετικα.αφου δεν εχεις διδαχθει κατι πως να το κρινεις?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edweimaste

Πολύ δραστήριο μέλος

Η edweimaste αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,050 μηνύματα.
Δεν ειμαι της αποψης υπερ της καταργησης των θρησκευτικων αλλα πολυ θα ηθελα να μην αναφερονται μονο στην δικη μας θρησκεια αλλα και σε αλλες ετσι ωστε να αποκτησουμε σφαιρικες γνωσεις οχι μονο για τον χριστιανισμο με τον οποιο ασχολουμαστε απο το δημοτικο.Αυτο βεβαια γινεται στα θρησκευτικα της 2ας λυκειου αλλα μονο εκει...δυστυχως και παλι μετα απο καποια κεφαλαια ....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

LiViNGtheLiFE

Διάσημο μέλος

Η LiViNGtheLiFE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,226 μηνύματα.
ωστε γινεται...οποτε δεν υπαρχει κανενα προβλημα...δεν νομιζω οτι ειναι προβλημα που μαθαινουμε περισσοτερα πραγματα για το χριστιανισμο...στο κατω κατω δεν πρεπει να ξεχναμε οτι αυτη ειναι η επισημη θρησκεια της χωρας
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

LiViNGtheLiFE

Διάσημο μέλος

Η LiViNGtheLiFE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,226 μηνύματα.
στις αλλες χωρες τα παιδια διδασκονται θρησκευτικα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
στις αλλες χωρες τα παιδια διδασκονται θρησκευτικα?
Στις Ευρωπαικές χώρες διδάσκονται ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ (δλδ για όλες τις θρησκείες) ή τα θρησκευτικά είναι μάθημα επιλογής. Θρησκευτικά σαν και τα δικά μας (δλδ σκέτη κατήχηση) είναι υποχρεωτικά σε χώρες όπως το Ιράν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, :devil: :devil: :devil:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

indiespyllak

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Σπύλλα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 148 μηνύματα.
Πες τα....

Ευτυχώς φέτος έχουμε έναν, σχετικά, ανοιχτόμυαλο Θεολόγο που είναι ανοιχτός σε κάθε είδους συζήτηση ακόμα κι αν του πούμε πως είμαστε άθεοι!
Πραγματικά τα Θρησκευτικά με εχουν κουράσει αφάνταστα!Μακάρι να μείνουν ως Θρησκευτικά αλλά όχι ως το βιβλίο του Χριστιανισμού το οποίο νουθετεί και προσπαθεί να δυναμώσει την αγάπη των παιδιών για τη Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη.... Να περιέχουν πληροφορίες για άλλα θρησκεύματα, άλλους λαούς...Απόψεις φιλοσόφων σχετικά με τα υπόλοιπα θρησκεύματα και όλα τα σχετικά...Και όχι να διδάσκουν με τόση λεπτομέρεια τη καθημερινότητα του Ιησού.Έλεος δηλαδή...

Ας αλλάξει κάποια στιγμή αυτό το θέμα...Αν και δε νομίζω...Η Ελλάδα καίγεται, τα Θρησκευτικά θα τη νοιάξουν;; :/
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eileen

Τιμώμενο Μέλος

Η Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 7,414 μηνύματα.
Στις Ευρωπαικές χώρες διδάσκονται ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ (δλδ για όλες τις θρησκείες) ή τα θρησκευτικά είναι μάθημα επιλογής. Θρησκευτικά σαν και τα δικά μας (δλδ σκέτη κατήχηση) είναι υποχρεωτικά σε χώρες όπως το Ιράν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, :devil: :devil: :devil:



Είναι όντως εξοργιστικό. Αλλά έξυπνο παιδί είσαι, δες το θέμα πολιτικά:/:.
Ποια Κυβέρνηση θα καταργούσε το συγκεκριμένο μάθημα, θα το είχε ως μάθημα επιλογής ή και ακόμα να το διαμόρφωνε ως Θρησκειολογία?
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συντρηπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών που είναι δηλωμένοι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και την δύναμη που έχει η Εκκλησία και επηρεάζει τους απλούς πολίτες, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση...
Οπότε...
:whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Είναι όντως εξοργιστικό. Αλλά έξυπνο παιδί είσαι, δες το θέμα πολιτικά:/:.
Ποια Κυβέρνηση θα καταργούσε το συγκεκριμένο μάθημα, θα το είχε ως μάθημα επιλογής ή και ακόμα να το διαμόρφωνε ως Θρησκειολογία?
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συντρηπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών που είναι δηλωμένοι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και την δύναμη που έχει η Εκκλησία και επηρεάζει τους απλούς πολίτες, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση... Οπότε... :whistle:
Δίκιο έχεις. Το μόνο που νοιάζει τους πολιτικούς είναι να μην χάσουν ψήφους. Οι πιο πολλοί βουλευτές στα διαφημιστικά τους έχουν φωτό τους με παπά. Καμιά κυβέρνηση δεν προχωράει στον χωρισμό του κράτους από την εκκλησία. Οι κυβερνήσεις μας παίρνουν μέρος στην απάτη με το "άγιο φως". Τόσες απάτες παπάδων και οι κυβρνήσεις τους καλύπτουν. Άρα σιγά μην αλλάξουν κάτι στα θρησκευτικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Top