Ναι ωραία ταμπελίτσες!! Εεε και; τι έγινε βρε παιδιά; πού είναι το κακό;
Κάθε ένας χαρακτηρισμός, κάθε μία λέξη που θα χρησιμοποιήσουμε για κάποιον είναι μία ταμπέλα.
Θα ταμπελώσεις κάποιον και θα σε ταμπελώσουν. Έτσι πάει. Πολύ κακό για το τίποτα νομίζω.
Σε εμένα κάποιος φαίνεται χαζός ή γελοίος, σε κάποιον άλλο μπορεί να φαίνομαι εγώ σνομπ ή ξινή.
Αβίαστα γίνεται, το κάνεις ασυνείδητα. Το να λες "ααα δεν είναι καλές οι ταμπέλες κι εγώ δε χρησιμοποιώ ποτέ" ή "και ποιός είμαι εγώ για να ταμπελώσω κάποιον;" πιο πολύ για στρουθοκαμηλισμός μου κάνει. Και ποιός δε ρίχνει ταμπέλες; Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Άλλωστε καμμία λέξη δεν είναι από μόνη της κακή ή προσβλητική, δεν υπάρχει τίποτα που να χαρακτηρίζει μία συγκεκριμένη διαδοχή φθόγγων ως άσχημη ή όμορφη, καθαρή ή βρόμικη. Αντιπροσωπεύουν απλώς τις αντιλήψεις μιας οποιασδήποτε κοινωνίας. Η γλώσσα απλώς αντανακλά τις στάσεις της κοινωνίας ενισχύοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις. Συνεπώς ναι, θέλεις ή όχι δε μπορείς να ξεφύγεις από αυτό.
Όταν αλλάξουν οι αντιλήψεις της κοινωνίας για τις γυναίκες και τους άντρες, τα φυτά ή τους μάγκες, τότε θα πάψουν να υπάρχουν κι αυτές οι ταμπέλες... αλλά τότε μπορεί να βγουν άλλες!