Πραγματικά χάθηκα μέσα στη συζήτηση. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει και προσπαθεί να αντικρούσει τον άλλον χωρίς να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Αυτό θέλουμε;
Όσο για τις συμβουλές:
Αξία δεν έχει η πηγή αλλά η συμβουλή, γιατί πολύ απλά θα εφαρμόσουμε τη συμβουλή και όχι, λογικά, την πηγή. Το αν θα την εφαρμόσουμε πάλι ή όχι, έγκειται στην προσωπική μας κρίση. Προσωπικά νιώθω ωραία όταν ακούω κάποιον να με συμβουλεύει, ξέρω ότι νοιάζεται και για εμένα. Το αν θα κάνω αυτά που μου λένε όμως είναι πρόβλημα δικό μου και δεν έχει καμία σχέση με το αν αυτός που μου έδωσε τη συμβουλή είναι ο πιο "σωστός" άνθρωπος ή ο ναρκωμανής της γωνίας (νοιάζεται αυτός για εμένα; Μάλλον όχι). Shadowfax, ανέφερες σε κάποια στιγμή για το γεγονός ότι νερό μπορούμε να πάρουμε και από τη βρύση και από ένα λάκκο. Ναι, σαφώς, αλλά δεν νομίζω να είμαστε τόσο χαζοί για να πάμε στο λάκκο. Εδώ λοιπόν μπαίνει και η προσωπική μας ευθύνη. Είμαι σίγουρος ότι όταν μας πούνε μια συμβουλή και εμείς την εφαρμόσουμε και δε μας βγει σε καλό, θα κατηγορήσουμε το δότη. Βέβαια, οι ευκολότερη λύση, πάντα οι άλλοι φταίνε. Μπα, δε νομίζω. Αυτό που φταίει είναι το γεγονός ότι έχουμε την τάση να υποτιμάμε τους άλλους και να ανυψώνουμε τον εαυτό μας. Όταν κάποιος ζητάει μια συμβουλή, πρέπει να είναι σε θέση να την επεξεργαστεί και να κρίνει αν θα είναι χρήσιμη ή όχι
γι' αυτόν και για κανέναν άλλον.
Συμβουλές λοιπόν πρέπει να δίνονται απ' όλους και σ' όλους γιατί πολύ απλά μπορούν να ενωθούν πολλά κομμάτια μαζί και, εν τέλει, να ωφεληθούμε.
Tέλος, ας παρεθέσω κάποια quotes που βρήκα.
Agatha Christie: Good advice is always certain to be ignored, but that's no reason not to give it.
Carolyn Wells: Advice is one of those things it is far more blessed to give than to receive.
G. K. Chesterton: I owe my success to having listened respectfully to the very best advice, and then going away and doing the exact opposite.
Erica Jong: Advice is what we ask for when we already know the answer but wish we didn't.
(Μην πιαστείς πάλι από τα ορθογραφικά Shadow, τα διόρθωσα) :p