[/spoiler]
καλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα, και άτομα όπως ο Martin Luther King σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν;
O Martin Luther King σε ποια χώρα κυβέρνησε ακριβώς?Το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ στον Martin Luther King,σε επίπεδο ιδεολογίας,είναι ο Aliente (μαρξιστής-λενινιστής κατά της βίας,που βγήκε μέσω εκλογών),ο οποίος ακριβώς επειδή αρνιόταν να χρησιμοποιήσει βία,τον σαμποτάριζαν συνεχώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι,με συνέπεια να μην μπορεί να περάσει τίποτα απ'το πρόγραμμά του,ο λαός να βυθιστεί στην εξαθλίωση και εν τέλει δολοφονήθηκε στο πραξικόπημα του Pinochet.
Στην παρούσα φάση, εγώ έναν ηγέτη τον βλέπω ως εξής: Θα πει "Άντε και γα...ρίδες" σε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και τις λοιπές συντομογραφίες (όπως ο Κίρχνερ στην Αργεντινή) και θα βάλει πρόγραμμα "ανάστασης" της χώρας εκ των έσω, με στροφή σε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις για πιθανό δανεισμό (ό,τι δηλαδή πήγε να κάνει ο Καραμανλής με τους Ρώσους και τον φάγανε. Όχι, δεν λέω ότι ήταν ηγέτης, μην παρεξηγήσεις, αλλά τουλάχιστον έκανε κάποιες κινήσεις).
Αυτή η βόμβα ήταν προγραμματισμένη να χτυπήσει όλη την Ευρώπη όπως βλέπουμε (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία) απλώς έσκασε στα χέρια της Ελλάδας. Αν κοιτάξουμε λίγο προσεχτικά αυτές τις χώρες το πρώτο βήμα που έκαναν ήταν να αντικαταστήσουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις με άλλες τεχνοκρατικές-υπαλληλικές με στόχο να περνάνε ό,τι θέλουν χωρίς αντιρρήσεις. Από τη στιγμή που είμαστε τόσο ευάλωτοι όσον αφορά τις αποφάσεις στην οικονομία φανταστείτε τι έχει να γίνει έτσι που μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα...
Κατ'αρχάς,μελέτησε λίγο macroeconomics.Αν όλοι βλέπαμε λίγο πιο νηφάλια το θέμα και το εξετάζαμε κριτικά,και όχι με τόσο πάθος και φανατισμό,θα καταλαβαίναμε ότι η οικονομία είχε πάρει μια τέτοια στροφή όπου το crash & burn ήταν inevitable.Γενικότερα,η οικονομία σήμερα λόγω της απληστίας έχει καταφέρει να γίνει ένα χάος.
Άντε σου λέω,βγαίνουμε απ'την ΕΕ,διώχνουμε και το ΔΝΤ.Μετά τι?Εθνικό νόμισμα?Ναι,με συνεχή υποβάθμιση,καθώς δεν παράγουμε τίποτα,οπότε αν τώρα το 20% της χώρας είναι στο thresold της φτώχειας,τότε θα είναι το 80%.Όσο για αυτές τις ανοησίες με Ρώσους και Κινέζους,get over it guys,μόνο κάτι ηλίθιοι στο extra 3 τα λένε.Όχι,κανείς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει με την καλή του την καρδιά,δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί",μόνο συμφέροντα υπάρχουν.Δες λίγο με τι επιτόκια μας δάνειζαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι πριν πεις τοκογλύφους τους Ευρωπαίους.Είσαι σίγουρη ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα,"μνημόνιο-->κακό","έξοδος απ'το μνημόνιο-->καλό"?Εγώ δεν είμαι σίγουρος.Δεν έχω σπουδάσει οικονομικά για να ξέρω,μπερδεύομαι με τα spreads,τα CDS και το PSI.Πολύ φοβάμαι ότι "μνημόνιο-->κακό",αλλά "χρεωκοπία-->ακόμα χειρότερο".Διαβάζουμε άρθρα οικονομολόγων,ε και?Που ξέρεις αν ο τάδε οικονομολόγος είναι καλός στη δουλειά του,αν ο δείνα τα παίρνει απ'τους δεξιούς,ο άλλους απ'τους αριστερούς κλπ?Εν τέλει,πιστεύουμε αυτόν που θέλουμε να πιστέψουμε,χωρίς να φιλτράρουμε τι μας λένε.Και ποιον θέλουμε να πιστέψουμε?Μα φυσικά αυτόν που μας δίνει ελπίδα.Αυτόν που θα μιλήσει για τα στραβά του προγράμματος στήριξης και για το πόσο γαμάτα θα παιρνάμε αν βγούμε απ'αυτό.Όταν ο άλλος σου πει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι όλες οι εναλλακτικές είναι ένα αγγούρι στον κώλο θα τον πιστέψεις?Όχι,προτιμάς τον "Μεσσία".Όλα αυτά μέσα στο παρόν πολιτικό σύστημα,όπου είμαστε αναγκασμένοι να εξαρτώμαστε από ειδικούς.Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται στην οικονομία,είναι μπερδεμένη,απρόβλεπτη,είναι πουτάνα,δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο.Μπορούμε όμως να ξέρουμε τι γίνεται σ'αυτά που είναι κοντινά σ'εμάς.Μπορώ να ξέρω τι είναι καλό και τι όχι στη σχολή μου,ή στη γειτονιά σου,μπορείς να ξέρεις τι είναι καλό και τι όχι στον χώρο εργασίας σου,ή στη γειτονιά σου.Γι'αυτό και δεν χρειαζόμαστε ηγέτες.Αυτοοργάνωση και αποκέντρωση της εξουσίας χρειαζόμαστε,στους χώρους εργασίας,στις σχολές,σ'όλες τις γειτονιές.
Τι Σκόπια; Τι Τουρκίες; Τι πετρέλαια στο Αιγαίο; Άμα είχαμε ηγέτες να στηριχτούμε και να διαπραγματεύονται πραγματικά και να τρίξουν τα δόντια δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.
First of all,όχι,πετρέλαια στο Αιγαίο
δεν υπάρχουν.Άσε τον Άδωνι να χτυπιέται.Όσο για τα άλλα,πλάκα μου κάνεις?Υπάρχει Έλληνας που πραγματικά να τον νοιάζει τι κάνει η ΠΓΔΜ και τι η Τουρκία όταν τον πετάει στο δρόμο ο εργοδότης του και η τράπεζα του παίρνει το σπίτι?Τόσα χρόνια αναλωνόμαστε σε ηλίθιες,φτιαχτές εθνικές κόντρες,"ψυχρό πόλεμο" με την Τουρκία και με την ΠΓΔΜ,λες και έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.Τα ίδια κοπρόσκυλα έχουν πάνω στα κεφάλια τους και εκεί,τις ίδιες ανάγκες μ'εμάς έχουν.
Απάντηση δεν ξέρω αν μπορώ να δώσω γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ και νομίζω ούτε κανείς άλλος, πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Έχω ακούσει την άποψη ότι δεν θέλουν πια έθνη-κράτη και προσπαθούν να τα αφανίσουν για να φτιάξουν οικονομικές αυτοκρατορίες.
Να μην βλέπεις πολύ Zeitgeist.Η φαντασιακή μπουρδολογία του "έθνους" μια χαρά ήταν πάντοτε σύμμαχος του-υπερεθνικού-κεφαλαίου,αφού έστρεφε την frustration ενός λαό απέναντι σε έναν άλλο λαό,αποπροσανατολίζοντάς τους απ'τους πραγματικούς εχθρούς.
Πρώτον θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει το ίδιο συμφέρον γιατί πολύ απλά είμαστε πολυταξική κοινωνία. Και πάντα θα υπάρχουν ανώτερη (μεσαία) κατώτερη.
Όσο θα υπάρχει καπιταλισμός,η κοινωνία θα είναι πάντα ταξική.Δεν θα έπρεπε να μας προβληματίζει αυτό?
Στο πρώτο ερώτημά σου θα σου απαντήσω απλά και δες πίσω από αυτά τα απλά παραδείγματα:
Εθνικό συμφέρον είναι να είναι η Θράκη ελληνική, το Καστελόριζο στα ελληνικά ύδατα, ο Μέγας Αλέξανδρος Έλληνας και όχι Σκοπιανός, ο δημόσιος πλούτος να ανήκει στους Έλληνες και όχι στους ξένους.
Τι σκατά συμφέρον έχω εγώ απ'όλα αυτά?Θα μου ανέβει ο μισθός,θα ζω καλύτερα αν το Καστελόριζο και η Θράκη ανήκουν στην Ελλάδα?Ή μήπως οι Θρακιώτες π.χ. ζουν καλύτερα ως Έλληνες πολίτες παρά ως Τούρκοι?Πάλι ένα αφεντικό δεν έχουν πάνω απ'το κεφάλι τους,να τους γαμάει τη ζωή?Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως διαφορά είναι μια τυχόν ρατσιστική αντιμετώπιση σε περίπτωση που ανήκουν σε κάποιο άλλο κράτος,η οποία ξεκινάει ακριβώς απ'το φαντασιακό του έθνους.Πάντως μην ανησυχείς,δεν κινδυνεύουν ν'αλλάξουν κράτος.Δεν ζούμε στον Μεσαίωνα που εδαφική επέκταση σήμαινε και εξουσία.Σήμερα τα κέρδη αποκτώνται διαφορετικά,δεν χρειάζονται σκλάβους να σκάβουν σε τίποτα ατελείωτους αγρούς.
Όσο για τον Hitler της αρχαιότητας (τον Μ. Αλέξανδρο ντε),η ιστορία αποτελεί επιστήμη,όχι τυρόπιτα για να την κλέβει όποιος θέλει.Έλληνας ήταν,ό,τι και να λέει ο οποιοσδήποτε.
Αλήθεια,τι διαφορά έχει σε ποιον ανήκει ο δημόσιος πλούτος?Δηλαδή αν το αφεντικό σου είναι ξένος καπίταλος αντί για Έλληνας αλλάζει κάτι στη ζωή σου?Δεν είναι και πάλι ένα καθίκι που καρπώνεται την υπεραξία των εργαζομένων του?
Εθνικό συμφέρον είναι να μπορεί ο λαός μιας χώρας να έχει "ψωμί, παιδεία, ελευθερία", να μπορεί να βρει μια εργασία, να χτίσει τη ζωή του όπως θέλει και ονειρεύεται.
Αυτό είναι ταξικό συμφέρον,όχι εθνικό.Το πρόβλημα στη ζωή σου δεν είναι ξένος φτωχός όπως εσύ,αλλά ο Έλληνας (ή ξένος) πλούσιος,που πηδάει και τους δύο σας,και καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού.
Εθνικό συμφέρον είναι να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, όχι επειδή είναι κάτι ξεχωριστό ή επειδή είμαστε εθνικιστές ή ρατσιστές απέναντι στους άλλους, αλλά επειδή έτσι αισθανόμαστε.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας.Επειδή ο πατέρας μου έχυσε μέσα στο μουνί της μάνας μου στην Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα,τι πάει να πει αυτό?Είναι κάποιο κατόρθωμα δηλαδή?
VIDEO
Εγώ δεν είμαι κόρη ούτε του Βαρδινογιάννη ούτε του Παπανδρέου (απ'όσο ξέρω) και δεν με νοιάζει καθόλου τι συμφέρον έχουν. Αυτοί πάντα την βγάζουν καθαρή όπως σε όλες τις χώρες του πλανήτη και πάντα θα την βγάζουν, όπως 2 αιώνες πριν οι προεστοί κτλ.
Επειδή ο λαός είναι μαλάκας.Αν ξεσηκωθούμε επιτέλους,δεν τους σώζει τίποτα.
Τι σκατά σημαίνει να είσαι Έλληνας λοιπόν; Θα σε ρωτήσω ευθέως: Εσύ τι νιώθεις; Ευρωπαίος; Πολίτης του κόσμου; Αθηναίος (Θεσσαλονικιός, Λαρισσαίος, Μεσολογγίτης κτλ); Απόγονος του Σωκράτη; Του Παλαιολόγου; Του Κολοκοτρώνη; Έλα μου ντε.
Δεν ξέρω τι πάει να πει Έλληνας και ποτέ δεν θα μάθω ή θα μου πουν αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να μου αφαιρέσει το δικαίωμα να είμαι υπερήφανη και να παλεύω για την πατρίδα μου, για αυτόν τον τόπο που με μεγάλωσε και όπου μεγάλωσαν οι γονείς μου, οι παππούδες μου κτλ. Αυτό είναι το εθνικό συμφέρον για μένα. Και όσοι είναι και ήταν εκεί πάνω, πλην καποιων εξαιρέσεων, έκαναν εσχάτη προδοσία στις πλάτες του λαού που τους ψήφισε και τους εμπιστεύτηκε.
Νιώθω άνθρωπος.Απόγονος του αυστραλοπιθήκου,του Homo Habilis και του Homo Erectus.
στο καπιταλιστικό συστημα που ζουμε, λογικό ειναι τα παντα να συγχέονται με τα υλικά αγαθα!
οσο υπάρχει ο καπιταλισμός* αυτο θα ναι το πρόβλημα...
Actually not,δεν έχει να κάνει ο καπιταλισμός με το ότι θέλουμε υλικά αγαθά,στη φύση μας είναι.
Δε θεωρώ πως η στάση μου είναι μοιρολατρική γιατί για να φτάσει το 700Ε το μήνα να είναι λίγο κάποιοι ανταμείβονταν άδικα με χιλιάδες ευρώ.
Αμ,αυτοί με τα χιλιάδες ευρώ,ακόμα τόσα παίρνουν...αυτοί που πάντα έπαιρναν έναν μισθουλάκο τρώνε τ'αγγούρι τώρα...για πήγαινε δες στην Εκάλη και στην Κηφισιά,πάνε και έρχονται οι Cayenne.