στο πρώτο σου παράδειγμα δεν ξέρω ποιος θα επιβιώσει...υποθετω ο κρυμμένος.
αλλο να ζητάει υλικά, απαραιτητα για την επιβιωση του..και αλλο να ζητα ξανα ξανα το καινουριο σμαρτφοουν,τηλεοραση etc...(ναι και εγω το κάνω ..)αυτο είναι λόγω καπιταλισμού...νομίζω γνωρίζεις πολυ καλύτερα καποιες εννοιες απο μένα...
Let me expand the example.Έστω ότι έχουμε δύο πρωτόγονους,όπου ο ένας μαζεύει μόνο όση τροφή χρειάζεται και ο άλλος περισσότερη απ'όση χρειάζεται (είναι άπληστος).Κάποια στιγμή,έρχεται ο χειμώνας.Again,σκέψου ποιος θα επιβιώσει.Απ'τη στιγμή που μιλάμε για instinct,πρέπει να καταλάβουμε ότι it knows no boundaries.Δεν κάνει distinction μεταξύ αναγκών και επιθυμιών.Απ'τη στιγμή που έχουμε sufficiently καλύψει τις basic needs μας (κάτι το οποίο γίνεται αδρά με το παρόν σύστημα-σε πολύ καλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο σύστημα),θέλουμε luxuries.Μας αρέσει να έχουμε iphones αντί για nokia 3310,μας αρέσει να έχουμε άνετη ανατομική πολυθρόνα αντί για πλαστική καρέκλα,μας αρέσει να έχουμε καλοριφέρ αντί να κόβουμε ξύλα για να τους βάλουμε φωτιά.Μπορούμε να παραμυθιαζόμαστε όσο θέλουμε,ότι είμαστε brainwashed απ'τις διαφημίσεις,αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο κυνική:ο λόγος που ο consumerism βρίσκει τόσο πρόσφορο έδαφος,είναι επειδή το γουστάρουμε.Ο καπιταλισμός δεν δημιούργει τίποτα εκ του μηδενός,δεν δημιουργεί patterns in human behavior απ'το πουθενά.Διογκώνει τις ήδη υπάρχουσες.
Εύλογο. Η "ανάσταση" της χώρας εκ των έσω, που προανέφερα, θα πρέπει να γίνει στηριζόμενη στον πρωτογενή τομέα, στην εγχώρια παραγωγή δηλαδή. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για και αν γυρίσουμε στη δραχμή. Η κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν στρεβλή: οι υπερογκώδεις δευτερογενής και τριτογενής τομέας να στηρίζονται σε έναν σχεδόν ανύπαρκτο πρωτογενή. Α και επίσης να σημειωθεί ο τουρισμός.
Για να δημιουργηθεί πρωτογενής τομέας χρειάζονται χρόνια σκληρής δουλειάς,ίσως και δεκαετίες,δεν γίνεται στο άψε-σβήσε.Είναι ασύμφορο σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία να προσπαθείς να είσαι αυτοτελής,καθώς σε αφού βρίσκεσαι σε confined space θα έχεις και limited development,ενώ αντίθετα το να προσπαθείς να γίνεις καλός σε κάτι συγκεκριμένο ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για exchanges με τους υπόλοιπους έχει πολύ μεγαλύτερο potential.
Κοίτα όπως βλέπεις ούτε εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, απλή μαθήτρια και λόγω ηλικίας δεν μου έχει δοθεί η ευκαιρία να μελετήσω εις βάθος όλα τα υπάρχοντα ερωτήματα της παρούσας κατάστασης.
Πρώτον, εγώ δεν είπα πουθενά ότι αν στηριχτούμε σε άλλες μεγάλες δυνάμεις θα μας βοηθήσουν από την καλή τους τη καρδιά. Είναι γελοίο μόνο και να το σκέφεται κανείς. Η Ελλάδα πάντα ήταν στηριζόμενη και εξαρτώμενη τουλάχιστον πολιτικά από άλλους. Απλώς θα έχει κάποιους άσσους διαπραγματευτικούς όπως πρόσφατα η Κύπρος.
Δεύτερον, στα μαυρισμένα γράμματα, για τους λόγους που ανέφερα πιο πριν ΑΔΥΝΑΤΩ να απαντήσω τι είναι καλύτερο, το μνημόνιο ή η χρεωκοπία. Εγώ έτσι όπως βλέπω το μνημόνιο και με βάση όσα έχω ακούσει και διαβάσει, (έγκυρα και μη, στημένα ή όχι) νομίζω ότι έχουμε ένα κράτος να αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση και όχι σαν σύνολο ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν και να αναπνεύσουν και όλα τα μέτρα που παίρνονται στυγνά και μακρο-οικονομικά, δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση: η τρομοκρατία που ασκείται στον κόσμο μέσα από την τηλεόραση είναι του στυλ "Ησυχία και μην φωνάζετε για να πάρουμε την τάδε δόση ή το τάδε δάνειο γιατί αλλιώς θα χρεωκοπήσουμε" Αυτό που δεν ρωτάνε είναι "Πόσα από τα λεφτά που δανειζόμαστε τώρα πάνε πραγματικά για το λαό ή κάνουν φτερά από το παράθυρο στους τοκογλύφους;" Δηλαδή τι να το κάνουμε το μνημόνιο και όλα αυτά τα μέτρα όταν στην ουσία πληρώνουμε,πληρώνουμε, πληρώνουμε και τίποτα από αυτά δεν πάει για να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα.
Μα οι αριθμοί (της μακροοικονομίας π.χ.) αντιστοιχούν στην ευημερία (ή εν προκειμένω στη μη ευημερία) των ανθρώπων.Τι σημαίνει χρεωκοπία?Ότι θα κάνουμε πιστολιά στους δανειστές.Εσύ θα δάνειζες σε κάποιον που σου κάνει πιστολιά?Εγώ όχι,και αν το έκανα,θα έβαζα αυστηρότατους όρους ώστε να εξασφαλίσω ότι θα πάρω σίγουρα τα χρήματά μου πίσω αυτή τη φορά.Χρεωκοπία σημαίνει στάση πληρωμών,σημαίνει ότι για πολύ καιρό μέχρι να ανακάμψουμε θα ζούμε όπως το Μπαγκλαντέζ.
Όσο για το μνημόνιο,αλήθεια,τι τελικά εφαρμόστηκε?Ούτε καμία δημόσια υπηρεσία έκλεισε,ούτε καμία ΔΕΚΟ αποκρατικοποιήθηκε.Αντίθετα,βάλανε τα χαράτσια,απ'τα οποία δεν κατάφεραν τίποτα,γιατί οι πλούσιοι όπως πάντα ξεφεύγουν ενώ οι φτωχοί αναγκάζονται να τα πληρώσουν.
Τρίτον, συμφωνώ με όσα λες στο τέλος αλλά μου φαίνεται λίγο θεωρητικό και ότι στην πράξη δεν καταφέρνεις κάτι με αυτό, τουλάχιστον στην σημερινή εποχή που είναι πιο παγκοσμιοποιημένη από ποτέ. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πολύ πιο πάνω από μας, από διεθνή κέντρα κτλ και είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε τι στο καλό γίνεται με την οικονομία. Ο λαός είναι μάζα ούτως ή άλλως και μόνος του μου φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ανατρέψει καταστάσεις που είναι προ-σκηνοθετημένες και διαμορφώνονται από πράγματα τόσο ρευστά όσο η οικονομία. Νομίζω και επιμένω στη θέση ότι χρειαζόμαστε ηγέτες που θα αναδειχτούν από τον λαό. Όμως στην παρούσα φάση πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι και να ξεσηκωθούμε όπως στη βόρεια Αφρική! Το σημαντικότερο όμως είναι να ξέρουμε γιατί το κάνουμε αυτό!
Καθόλου θεωρητικό.Ήδη ξεκίνησε,με τις πλατείες το καλοκαίρι.Το κακό είναι ότι δεν συνεχίστηκε.Αντί οι λαϊκές συνελεύσεις να δουν πως θα πάρουμε στα χέρια μας την κοινωνία,πως θα οικοδομήσουμε ένα νέο,βιώσιμο,ανθρώπινο κοινωνικό μοντέλο,εναλλακτικό του επικρατούντος και παρά της εξουσίας,το οποίο θα εξασφαλίζει άμεση δημοκρατία,ισοτιμία,αλληλεγγύη και δικαιοσύνη,περιορίστηκαν στην δράσεις αντίστασης κατά της κυβέρνησης.Εκεί που θα μπορούσαμε να καταλαμβάνουμε μέσα παραγωγής και να τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας,προτιμήσαμε να βρίζουμε τους πολιτικούς.
Τι να τους κάνουμε τους ηγέτες?Οι άνθρωποι είναι πολύ αναξιόπιστοι για να τους δώσεις εξουσίας.Κανείς καριόλης δεν είναι ανώτερος από κάποιον άλλον ώστε να ασκεί εξουσία πάνω του.Δεν έχουμε ανάγκη από ηγέτες που να οδηγούν "άβουλες μάζες",γιατί σ'αυτήν την περίπτωση θα μείνουμε για πάντα άβουλες μάζες.Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικοποίηση και ζύμωση συνείδησης.Ο άνθρωπος χρειάζεται να καταλάβει ότι είναι μια αυτόνομη ολοκληρωμένη μονάδα,υπεύθυνος των πράξεων του,που μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες,και δεν χρειάζεται κανέναν να τον οδηγήσει και να του λέει τι να κάνει.
Με την ίδια βεβαιότητα που απορρίπτεις τις φήμες για την ύπαρξή τους γιατί είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν υπάρχουν όταν μάλιστα υπάρχουν εμπεριστατωμένες έρευνες από επιστήμονες;
Actually,όσες σοβαρές έρευνες έχω διαβάσει λένε το αντίθετο.Περί πετρελαίων,μόνο κάτι χαζοέρευνες δημοσιευμένες σε κάτι φυλλάδες όπως ο "Στόχος" έχω δει.Still όμως,δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει όλες τις έρευνες:αν υπήρχε το πετρέλαιο,τώρα η Shell με τη BP θα σφάζονταν στο Αιγαίο,για έναν πολύ απλό λόγο,drilling oil is much more profitable than not drilling it.
Πάντως αν είναι να επαναληφθεί η Μικρασιατική Καταστροφή, καταλαβαίνεις ότι κάθε Έλληνα και μάλιστα αυτούς που μένουν στις συγκεκριμένες περιοχές τους νοιάζει και πολύ μάλιστα. Φυσικά και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον μέσο Σκοπιανό, Τούρκο, Γερμανό κτλ. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν διαπραγματευόμαστε εμείς για τις σχέσεις των χωρών μας.
Mark my words:δεν έχουμε αρχές του 20ου αιώνα.Οι εποχές άλλαξαν,δεν πρόκειται να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα,για τουλάχιστον έναν αιώνα.
Δεν ξέρω τι πολιτικό σύστημα υποστηρίζεις και χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, η άποψή μου είναι ότι όποιο σύστημα και να έχουμε θα υπάρχει Ανώτερη-Κατώτερη τάξη γιατί πάντα κάποιοι θα βγαίνουν από πάνω και θα κάνουν κουμάντο. Η κομμουνιστική θεωρία με βρίσκει σύμφωνη αλλά στην πράξη αποδείχτηκε διαφορετική, no offense.
Η ύπαρξη ανώτερης-κατώτερης τάξης προϋποθέτει ιεραρχία,ένα κάθετο σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας.Χωρίς εξουσία,δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι.Ο υπαρκτός σοσιαλισμός,ένα μόρφωμα similar στον φασισμό,δεν ήταν παρά άλλη μια αποτυχημένη authoritarian μορφή διακυβέρνησης,που πάλι καλά κατέρρευσε.Αν δεις σε προηγούμενό μου μήνυμα,αναφέρομαι και στα εγκλήματα όλων αυτών των ηγετών,Stalin,Mao,Castro κλπ.
Αναρχικός είμαι.
Μπορείς να μου εξηγήσεις ακριβώς πώς θα τους αναγκάσουμε; Με τη βία; Έχει γίνει πολλές φορές αυτό; Και οι "ανθρακωρύχοι" του Emile Zola πολλοί ήταν και μάλιστα πεθαίναν από πείνα...
Ερώτηση κάνω γιατί ειλικρινά με ενδιαφέρει πολύ.
Ναι,προφανώς με τη βία ("η μαμή της ιστορίας",που έλεγε και ο Marx).Και για να σε προλάβω στην κλασσική απάντηση "η βία γεννά βία","η βία δεν είναι λύση" κλπ,δες και τη συζήτησή μου περί βίας με τον Mercury,
εδώ.