Σε μια κοινωνία χωρίς αφέντες]ποιος θα βρεθεί να σε χειραγωγήσει?Και όταν εσύ,ως εργαζόμενος,έχεις τον έλεγχο της επιχείρησης που δουλεύεις,είσαι δηλαδή "αφεντικό" στην επιχείρηση μαζί με τους συναδέλφους σου,και το ίδιο γίνεται και στην κοινότητά σου,είσαι η "εξουσία",μαζί με τους συμπολίτες σου,ποιος να βρεθεί να σου πει ότι "ξέρει" και με ποια λογική να τον δεχτεί ο οποιοσδήποτε?Μια κοινωνία που δεν έχει ιεραρχικές δομές και δεν δέχεται την ιεραρχία,δεν μπορεί και να γεννήσει ιεραρχία,είναι απλό.Αντίστοιχα,μια ιεραρχική κοινωνία (όπως η σημερινή),δεν μπορεί να έχει ποτέ ισότητα,εκτός και αν την καταστρέψουμε.
Μάλλον νομίζω ότι εντοπίζω που χανόμαστε. Let me explain.
Παίρνεις ως
δεδομένο ότι η μετέπειτα κοινωνία με βάση την θεωρία που ασπάζεσαι, θα γεννηθεί από το
μηδέν και ότι χάρη στην εξ ορισμού μη ύπαρξη ιεραρχίας, δεν θα μπορέσει να γεννηθεί ιεραρχία. Κατά την άποψή μου είναι θεωρητικά και ουτοπικά όσα λες επειδή, αν, υποθετικά μιλώντας, φτάναμε σε αυτό το επίπεδο οργάνωσης της κοινωνίας, (όπου δεν θα υπήρχε εξουσία και ιεραρχία κτλ) θα υπήρχε συνειδησιακά και ιστορικά
καταγεγραμμένη η δυνατότητα ή πιθανότητα ακριβώς ύπαρξης της ιεραρχίας και όσα αυτή συνεπάγεται. Σε αυτό το σχόλιο μου κολλάω το προήγουμενο ποστ μου περί φαινομενικών "παιδιών του λαού" που θα ανελιχτούν με υπόγεια μέσα.
Πολύ φοβάμαι ότι ΠΟΤΕ δεν θα φτάσουμε να πιστεύουμε ΟΛΟΙ στα ίδια ιδανικά και στη συλλογικότητα. Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά. Εσύ μπορεί να μην θέλεις αφεντικά και να καταφέρεις να διαδώσεις την ιδεολογία σου σε όλους εμάς που δεν τα θέλουμε προφανώς αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το ποιος θα βγει από πάνω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θα στο πω κι αλλιώς: η γιαγιά μου νομίζει ότι μας κυβερνάει ο Παπαδήμος
Τα περί μασόνων,λεσχών κτλ είναι απλά ανοησίες που βασίζονται στην ημιμάθεια,στον ανορθολογισμό και στη μη-υλιστική εξέταση της πραγματικότητας,τα οποία οδηγούν σε μια παιδική εικόνα θεώρησης του κόσμου ότι κυβερνάται από ένα γκρουπ μυστηριωδών,σατανικών ανθρώπων που συνεδριάζουν σε σκοτεινά δωμάτια στα βάθη τεράστιων ουρανοξυστών (btw η Σχολή του Σικάγο που ανέφερες είναι απλώς ένα ρεύμα στην οικονομολογία)
Παιδική και επιπόλαια εικόνα θεώρησης του κόσμου βλέπω αντίθετα να γίνεται, όταν νομίζουμε ότι μπορούμε να
γνωρίζουμε απόλυτα τον εχθρό.
Η Σχολή του Σικάγο δεν είναι
απλώς ένα ρεύμα στην οικονομολογία, απ'όσα έχω διαβάσει (και σε προλαβαίνω...guess what δεν είναι αριστερίστικα blogs

). Έχει επηρεάσει εξαιρετικά τα σύγχρονα οικονομικά συστήματα (νεοφιλευλευθερισμός-κορπορατισμός) και κατ'επέκταση την πολιτική σφαίρα. Αρκεί να σημειωθεί ότι στους μαθητές του Φρίντμαν ή του "ρεύματος", όπως λες, συγκαταλέγονται αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ, πρωθυπουργοί της Αγγλίας, Ρώσοι Καπιταλιστές, Δικτάτορες σε χώρες του τρίτου κόσμου (Χιλή, Αργεντινή), υπουργοί οικονομικών, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, και τραπεζίτες των ΗΠΑ.
Αυτό που περιγράφεις...άτσαλα (don't get me wrong,δεν φταις εσύ,κάτι τέτοιες αναλύσεις είναι κλασσικές σε κάτι αριστερίστικα μπλογκς του κώλου,δεν είναι παράλογο να τσίμπησες από 'κει αυτό που μου λες),είναι ο κεϋνσιανισμός,ένα είδος καπιταλισμού με κρατικό παρεμβατισμό [..]όπως προσπάθησε να κάνει ο κεϋνσιανισμός.
Μα φυσικά τα περιγράφω και θα τα περιγράφω "άτσαλα".

Μην ανησυχείς, δεν παρεξηγούμαι, γιατί προφανώς ΔΕΝ είμαι οικονομολόγος ΔΕΝ διατείνομαι ότι είμαι και προφανώς ΔΕΝ έχω σκοπό κάνω επίδειξη γνώσεων όταν προσπαθώ να κατανοήσω μια διαφορετική άποψη.

Δεν με ενδιαφέρει ποια είναι η ακριβής ονομασία και λειτουργία του συστήματος γιατί θεωρώ πιο σημαντικό να εμπλουτίσω τις απόψεις μου και όχι να εμμένω. Σηκώνει μεγάλη συζήτηση το θέμα που θίγεις με τα συστήματα αλλά νομίζω ότι είμαστε εκτός topic. (
Νομίζω ότι υπάρχει ένα σχετικό topic, ε;)
Η λύση που προτείνω έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη μιας ανοιχτής κοινωνίας με πολλές διασυνδέσεις με το εξωτερικό της,αφού στην ουσία αυτό είναι,πολλές μικρές κοινωνίες παντού,οι οποίες συνδέονται και συνεργάζονται η μία με την άλλη.
Μα αυτό προϋποθέτει την διακίνηση και διαχείριση των κεφαλαίων από ένα ανώτερο παγκόσμιο σύστημα. Πώς θα γίνει αυτό όταν θα έχουμε αυτο-οργάνωτες, αυτό-νομες κοινωνίες; πχ πως θα μπορούσε να συνεργαστεί μία μικρή αφρικανική κοινότητα με μία αντίστοιχη μικρή επιχείρηση στον Καναδά; Μπορείς να μου πεις ένα απλό, απτό παράδειγμα να καταλάβω γιατί γενικά θέλω να μου τα λένε άτσαλα για να τα καταλάβω.
Α και μία τελευταία παρατήρηση. Είπα να το προσπεράσω. Για την ιστορία, δεν είμαι αριστερή και δεν υπηρετώ ΚΑΜΙΑ ιδεολογία. Μπορεί οι γνώσεις μου να είναι ελλιπείς αλλά δεν ντρέπομαι γι'αυτό ίσα-ίσα θα ντρεπόμουν αν έμενα κολλημένη σε απόψεις και ιδεολογίες, χωρίς να δέχομαι να τις εμπλουτίζω, όπως προανέφερα.

Αλλά ειλικρινά μου κάνει εντύπωση:
Ακόμα και η γραφικότατη αριστερά
κάτι τέτοιες αναλύσεις είναι κλασσικές σε κάτι αριστερίστικα μπλογκς του κώλου
Αυτό βέβαια που ξεχνάνε οι αριστερές κατσαριδούλες μας
διαστρεβλωμένης εικόνας που έχει η αριστερά για την πραγματικότητα
Τόσο μίσος πια για την αριστερά! Και ακόμα όταν διαφωνούμε, καλό είναι να εξετάζουμε τα πράγματα με λιγότερο φανατισμό και περισσότερο σεβασμό και κρίση στις απόψεις του άλλου, ακόμα κι αν είναι λάθος, κατά την άποψή μας.