Προσωπικα εχω μια πολυ καλη μου φιλη στη βουλγαρία.Ηταν παρα πολυ αδυναμη στη θετικη κατευθυνση και γινοτερα σε ολα τα μαθηματα .Δεν ηταν οτι δεν προσπαθουσε καθολου απλα κυριως δεν τα καταφερνε.Επιανε δεν επιανε τη βαση.Οι γονεις της αρνουνταν να το δεχτουν και εθελοτυφλουσαν.Δεν πηγαιναν καν στις ενημερωσεις σχολειου/φροντηστιριου.
Φτανουμε τριτη λυκειου ,αποφασιζουν να μην δωσει για να μην πεσει το απολυτηριο και πηγαινει να σπουδασει ιατρικη στη βουλγαρια(σχολη που δεν την ειχε διανοηθει λογω μοριων αλλά ουτε και την ενδιεφερε ποτε ).Εκεινη τη συνεπηρε η ιδεα.Απο εκει που δεν θα εμπαινε πουθενα θα γινοταν γιατρος.Πηγε.Αριστουχος εγινε .

Να σας περιγραψω πως εχει η κατασταση καθως της επισκεφτηκα και απο οτι μου λεει(βεβαια εκεινη τα λεει χωρις να καταλαβαινει πως φενονται σε εμας αστεια)
Δεν εχουν κανενα "θετικο' μαθημα ολα ειναι θεωρητικα και για την εξεταστικη διαβαζουν 10-20 ερωτησουλες .Στην ανατομια το πιο δυσκολο μαθημα Ολης της σχολης εκει θα εχουν 50

Οκ ναι ξερω οτι η ιατρικη εχει παρα πολλα θεωρητικα ετσι το παραβλεπω.Αλλα 10 ερωτησεις ; σοβαρα τωρα; Και αυριο μεθαυριο αυτοι θα βγουν να σωσουν κοσμο.
Επισης δινουν μονο δυο μαθηματα σε καθε εξεταστικη και αυτα με ενα μηνα διαφορα κενο για να εχουν χρονο να διαβασουν.

Τα υπολοιπα βαθμολογουνται βαση της παρουσιας σου της ταξης,μας λεγε περιχαρης μια μερα πως στην ηθικη της εβαλαν 6 (το ανωτερο στη βουγλαριο καθως η βαση ειναι 3 ) στο εξαμηνο γιατι της ειπε ο καθηγητης πως εχει πολυ καλο χαρακτηρα

Πληρωνει 12.000 ευρω το χρονο,370 νοικι (τους εχουν παρει καμπαρι τους ελληνες και μετα βιας βρισκεις κατω απι 400) αλλα ναι τα καθημερινα εξοδα ειναι πολυ λιγα.Α και για να περασεις της γελοιες εξετασεις των αγγλικων για να μπεις θελει ταριφα 1.000 αλλιως σε κοβουν

( η ιδια μου το ειπε ).Α και για την πρακτικη εχει ταριφα.
Επισης κανουν ΖΩΑΡΑ.
Ακομα αν πας καμια φορα θα σοκαριστεις απο το γεγονος πως υπαρχουν αναμεσα τους και παρα πολλοι της θεωρητικης κατευθυνσης.
Συγκρινοντας λοιπον αυτα τα παιδια σε συγκριση με φοιτητες ιατρικης στην ελλαδα- με οποιαδηποτε σχολης φοιτητες εδω που τα λεμε- ειναι λες και βγαινουν απο ενα ιεκ.
Πραγματικα αυτη ειναι η προσπαθεια που καταβαλλουν.
Το αστειο ειναι οτι και αυτοι το ξερουν αλλα οταν σου δινεται μια ουρανοκατεβατη ευκαιρια να σπουδασεις σε μια τετοια σχολη απο εκει που δεν σπουδαζες τιποτα ε το κανεις.Και ισως και ολοι μας το καναμε.Εχουν συναισθηση οτι ειναι κοροιδια αυτο αλλα τους αρεσει.Και αρχιζουν να πιστευουν σιγα σιγα οτι ειναι πραγματικα καλοι και οτι βρηκαν τον προορισμο τους στη ζωη.
Ακομη βγαινοντας μπαινουν στην αναμονη μαζι με ολους τους αλλους που εχουν κανει την τριπλασια προσπαθεια χωρις καν να περασουν απο δικατσα

.
Αυριο,μεθαυριο κανουν ενα ιατρικο λαθος και χανεται μια ζωη.
Για μενα το να εισαι γιατρος θελει τεραστιο αισθημα της ευθυνης.Εγω αν κανω ενα λαθος σαν καθηγητρια ναι θα στιγματησω τον αλλο ,θα του κανω κακο αλλα δεν θα τον στειλω και στον ταφο.
Βεβαι φυσικα υπαρχουν και οι εξαιρεσεις παντα.Και μετραει πολυ και η ειδικοτητα ( αν και αυτα τα παιδια ειναι αυτοματως αποκλεισμενα για ειδικοτητα σε γερμανια-γαλλια απο οτι ξερω απο ξαδερφη μου που ειναι γιατρος στην γερμανια δεν τους βλεπουν με καλο ματι ).
Αυτα