Δε σε τιμάει όμως κι αυτο οφείλω να στο πω.
Οι δικές μου απόψεις ειναι επίσης γνωστές. Θεωρώ οτι το να έρχομαι σε επαφή με άλλους λαούς στην καθημερινή μου ζωή, με μορφώνει. Θεωρώ, επίσης, οτι ειναι τιμή μου να επιλέγει κάποιος να υιοθετήσει την κουλτούρα του δικού μου έθνους, οπως και κάνει η πλειοψηφία των μεταναστών. Εν τέλει, θεωρώ ανόητο και εγκληματικό να υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν τους λαούς να τρώγονται με τις ηλίθιες, ρατσιστικές, αναχρονιστικές και καταδικαστέες απόψεις τους, λαούς που στην ουσία ειναι το ίδιο πράγμα. Κι αν ειχαν μπει όλοι αυτοί οι καλοθελητές στον κόπο να γνωρίσουν τους λαούς, ιδίως τους γειτονικούς, θα ειχαν διαπιστώσει τη συγκλονιστική ομοιότητα των Ελλήνων με αυτούς και μάλιστα στα πάντα. Στην παράδοση, στον τρόπο ζωής, σε όλα. Γιατί λοιπον επιλέγουμε το δρομο του μίσους απέναντι στα πραγματικά μας αδέρφια; Δεν ειναι λίγο παράλογο ένας Έλληνας να γνωρίζει την κουλτούρα των Αμερικάνων και να μη γνωρίζει την κουλτούρα των Τούρκων, την οποία με τοση ευκολία κατακρίνει, αγνοώντας φυσικά το πόσο όμοια είναι με την ελληνική; Πιστεύω στα έθνη και την ύπαρξή τους. Δεν αποδέχομαι όμως το μοντέλο που θέλει τα έθνη σώνει και καλά να αλληλοφαγώνονται. Αυτό ικανοποιεί μόνο τα πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη των υπερδυνάμεων.
Και πολιτικά πάντως να το δεις, μια χώρα που θέλει να ειναι ο γεωπολιτικός παράγοντας της ΝΑ Ευρώπης οφείλει να βλέπει με πατρική στοργή τουλάχιστον όλες τις μικρότερες χώρες της περιοχής. Αυτο αντιστοιχεί και τους λαούς. Ο ρατσισμος και ο εθνικισμός ανήκει μονο σε ασήμαντους κομπλεξικούς ανθρώπους.