Οκ, το Καστέλλο, το ανακαίνισαν οι Ιταλοί για κατοικία του Μουσολίνι.Το νοσοκομείο, οι Ιταλοί το έκαναν μουσείο, μετά από ανασκαφές τους-δεν έχω ιδέα όμως αν κάποια από τα ευρήματα τα έστειλαν Ιταλία. Αν δεν το ανακαίνιζαν, θα είχε τα χρήματα ο Καζούλης ή ο Κωτιάδης (δε θυμάμαι ποιος...) ως δήμαρχος να το κάνει μετά?
Το Καστέλλο το ανακαίνισαν, και το έκαναν ένα κιτς συνοθύλευμα εσωτερικά, αφού έγδυσαν όλες τις εκκλησίες της Ρόδου και το μπούκωσαν με ό,τι μπαρόκ βρήκαν
Ενδεχομένως οι δήμαρχοι της Ρόδου να μην είχαν τα χρήματα αμέσως μετά να κάνουν όσα έκαναν οι Ιταλοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαινέσουμε μια κατοχική δύναμη επειδή έκανε κάποια καλά πράγματα. Έπειτα, από το 1981 κι έπειτα, η Ρόδος έχει άπειρες ευκαιρίες να πάρει επιδοτήσεις για αναστηλώσεις και ανασκαφές...
Και δε νομίζω όλα όσα βλέπει ο τουρίστας να τον παραπέμπουν στην Ιταλοκρατία ή την οθωμανική κατοχή. Είναι καθαρή η ιπποτική επιρροή.
Υπερέχει η ιπποτική επιρροή, ναι, αλλά είναι σαφές στον τουρίστα ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία από τις άλλες δύο περιόδους.
πχ δεν νομίζω να μην σκεφτεί κάποιος ότι από τη Ρόδο πέρασαν και οι Οθωμανοί, αν γυρίσει την παλιά πόλη και πετύχει 4-5 τζαμιά...
Φυσικές ομορφιές βέβαια έχει η Ρόδος αλλά εγώ σου λέω τι βλέπει ο τουρίστας που ερχεται στο Μαντράκι ξέρω 'γω και τον παίρνουν βόλτα με το τρενάκι. Τα ιταλικά κτίρια βλέπει. Προσωπικά μου αρέσει η πόλη όπως είναι διαμορφωμένη.
Ο τουρίστας ο οποίος έρχεται και τον τραβάει η άκρως εμπορική βόλτα με το τραινάκι, είναι άξιος της μοίρας του ούτως ή άλλως. Προσωπικά με ενδιαφέρουν οι σοβαροί τουρίστες...
Κι εμένα μου αρέσει όπως είναι η πόλη, αλλά θα την προτιμούσα πιο πολυπολιτισμική.