To ιελτς και το toefl έχουν μόνιμη διάρκεια στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό είναι που λήγουν σε 2 χρόνια. Επίσης, στο Εξωτερικό δεν θα σου ζητήσουν ΟΥΔΕΠΟΤΕ στην εργασία σου να εχεις ιελτς ή τοεφλ. Τους νοιάζει να ξέρεις να μιλάς αγγλικά. Εμένα η γνώμη μου είναι ότι αυτά είναι μόνο για μόρια στο Δημοσιο. ΣΤον ιδιωτικο τομέα, καμία αγγελία δεν θα σου ζητήσει να πιστοποιητικά των αγγλικών. Αρκεί να ξέρεις να μιλάς αγγλικά, όπως οριοθετεί η αγγελία ( πχ άριστη γνωση της αγγλικης γλωσσας). Η ξαδέρφη μου δουλευει σε ξενοδοχείο στην Αθήνα ως receptionist και δεν έχει προφίσενσι, αλλά ξέρει να μιλάει αγγλικά. Στο διαταύτα, η γνώμη μου είναι 2 προορισμοί. Εκμεταλλευτείτε ότι είστε φοιτητές/φοιτήτριες και κάντε μαθήματα στο πανεπιστημιο με οικονομικα δίδακτρα. Έχει κάτι τέτοια προγράμματα για όλες τις ξένες γλώσσες. Αν ενδιαφέρεστε για ιδιαίτερα και θέλετε καλό καθηγητή που θα σας εγγυηθεί την επιτυχία, η γνώμη μου είναι ολοταχώς για ξένο καθηγητή αγγλικών αμερικάνο ή αγγλο. Προσωπικά αν δεν είχα αμερικάνο καθηγητή, δεν θα αγαπούσα τόσο τα αγγλικά, και δεν θα με βοηθούσε να πάρω lower, toeic, ielts , advanced και προφισενσι. Το advanced το εδωσα κρυφα απο εκεινον και οταν του το ειπα μου την ειπε ασχημα γιατι με ειχε κατευθειαν για προφισενσι
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.