Γεια σας και από εμένα.
Προσωπική μου άποψη είναι πως η άριστη γνώση αγγλικών είναι πραγματικά απαραίτητη στον ακαδημαϊκό χώρο, πόσο μάλλον για το τμήμα Βιολογίας στο οποίο πρόκειται να φοιτήσει το παιδί. Θεωρώ πως ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ δε θα διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τον αντίστοιχο του τμήματός μου στο ΑΠΘ. Που σημαίνει πολλές εργασίες, η συγγραφή των οποίων απαιτεί μελέτη και φιλτράρισμα ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας. Βέβαια να ξεκαθαρίσω πως σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω την άριστη γνώση μίας γλώσσας με το ανάλογο πιστοποιητικό. Ξέρουμε πως αρκετά συχνά κάτοχοι πιστοποιητικών proficιency, δεν είναι ικανοί να χειριστούν το λόγο με ευχέρεια ή να συντάξουν σωστά μία παράγραφο στα αγγλικά. Αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα.
Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως ξένη γλώσσα και σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο μπορούν να συνδυαστούν. Τα πρώτα δύο έτη των σπουδών μου, παράλληλα με τη σχολή έκανα και μαθήματα γερμανικών για το C2 του Goethe, αλλά και για TestDaf. Ίσως υπάρξουν στιγμές που θα κουραστείς, αλλά με καλή οργάνωση και πρόγραμμα μπορείς να ανταποκριθείς άριστα τόσο στη σχολή όσο και στις απαιτήσεις των μαθημάτων στα αγγλικά. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από το ήδη υπάρχον επίπεδο στη γλώσσα αλλά και από τις γλωσσικές σου ικανότητες - καθώς άλλοι προσαρμόζονται πιο εύκολα στα δεδομένα μίας ξένης γλώσσας και άλλοι δυσκολεύονται στην αρχή-. Όπως και να έχει, σε συμβουλεύω να κάνεις μία οργανωμένη προσπάθεια με στόχο να κατανοήσεις άριστα τα αγγλικά και όχι μόνο να λάβεις το πιστοποιητικό. Η λήψη του proficiency με διάβασμα δεν αποτελεί έναν μη επιτεύξιμο στόχο, αν υπάρχει πρόγραμμα και κατάλληλη μελέτη. Αλλά η άριστη γνώση και χρήση της αγγλικής γλώσσας απαιτεί σίγουρα μεγαλύτερη προσπάθεια και καθημερινή τριβή.