οσο αφορα την παπαγαλια στην ιστορια εγω προσωπικα δεν τα μαθαινω ετσι γιατι απλα δεν ασχολουμαι και πολυ με το συγκεκριμενο μαθημα ετσι ωστε να αποστηθιζω τα παντα. απλα βλεπω απο συμμαθητες και ειναι λυπηρο το να μαθαινεις κατι με καθε κομμα και τελεια και στην ουσια να μη σου μενει τιποτε (οχι οτι εμενα μου μενουν πολλα).
οσο αφορα τα υπολοιπα συμφωνω στο οτι οι καθηγητες ειναι απλα ενα μερος της παρακμης, αλλα μην νομιζεις οτι ειναι πολλοι αυτοι που θελουν να αλλαξει το συστημα. επισης, εννοειται οτι φταινε και οι μαθητες, απλα περιμενεις περισσοτερη ωριμοτητα απο εναν ενηλικα και οχι μια αντιδραση σχιζοφρενη, που βριζει και πεταει βιβλια οταν ενας μαθητης δεν προσεχει (εχει συμβει στην ταξη μου). το τι φταιει που οι μαθητες αντιδρουν οπως αντιδρουν και αντιμετωπιζουν τη μαθηση σαν αγκαρια ειναι μια πονεμενη ιστορια και θα βγουμε απο το θεμα αν αποφασισουμε να την αναλυσουμε. παντως, δεν γεννηθηκαμε για να ειμαστε ασεβεις, αλαζονες και τεμπεληδες. φταιει η τηλεοραση, φταιει το οικογενειακο περιβαλλον, η ηλικια (ειδικα στο λυκειο), τα κοινωνικα προτυπα και και και...
απο τη μερια της ενοχης του κρατους... το πιο ευκολο ειναι το να το κατηγορουμε... ποιος ψηφιζει το κρατος? εμεις (εμεις συγκεκριμενα σε λιγα χρονια)... ποιος το κρατα εκει που ειναι? εμεις... το συγχρονο κρατος ειναι ο εκπροσωπος μιας μεριδας απερισκεπτων ελληνων που δεν πολιτικοποιηθηκαν οταν χρειαστηκε (και μερικοι ακομα να πολιτικοποιηθουν) και τωρα πληρωνουμε τα λαθη της γηπεδικης κομματοποιησης τους, αρα αυτους πρεπει να κατηγορουμε, αλλα και τους εαυτους μας γιατι οταν μεγαλωσουμε οι περισσοτεροι απο εμας τα ιδια θα επιλεγουμε. τι περιμενεις απο εναν λαο που καιγεται η μιση ελλαδα (ειτε απο πυρκαγιες ειτε απο γκαζακια) και δεν διωχνει κατευθειαν την κυβερνηση? και σα να μην εφτανε αυτο, την ξαναψηφιζει με ενα οχι και τοσο μικρο ποσοστο... το κρατος ειμαστε εμεις, και εμας μας βγαζει το σχολειο. φαβλος κυκλος ειναι που χαλαει ευκολα και φτιαχνει δυσκολα. αλλα και παλι αυτη ειναι μια μακροσκελης συζητηση.
γενικα αυτα που φταινε ειναι πολλα, αλλα κυριως για την καταντια οχι μονο του εκπαιδευτικου* αλλα και ολου του συστηματος ευθυνεται το πως σκεφτομαστε, ειτε σαν μαθητες, ειτε σαν καθηγητες, ειτε γενικα σαν ανθρωποι και σε αυτο πιστευω πως θα συμφωνησεις. μας εχει φαει το "δικο μου, δικο σου", το "δε βαριεσαι" και η λουφα, δυστυχως. για αυτα που κειτονται περα απο κει που φτανουν τα χερια μας αδιαφορουμε και δεν ξερω κατα ποσο θα αλλαξει κατι η δικη μας γενια...
*συγκεκριμενα η Ελλαδα δεν θα ελεγα οτι προς το παρον εχει καποιο εκπαιδευτικο συστημα... "τροπο" θα ελεγα οτι εχει. με τη λεξη συστημα υποεννοειται μια στοιχειωδης οργανωση που δυστυχως λειπει.