@juste un instant: Δηλαδή αν τα ολλανδικά ήταν στην θέση των γαλλικών με όλα αυτά τα ''καλά'' που ανέφερες ότι σου δίνουν τα γαλλικά αλλά δεν σου άρεσαν σαν γλωσσα θα τα μάθαινες;
Θα συμφωνήσω με τον Animan. Οι γλώσσες με μικρό πληθυσμό και ζήτηση έχουν ανάγκη από βοήθεια. Προσωπικά προτιμώ να δώσω τα χρήματά μου για να μάθω ολλανδικά παρά γαλλικά. Τα γαλλικά με όλα τα καλά που ανέφερες θα σωθούν. Τα Ολλανδικά ίσως χαθούν. Και δεν είναι κρίμα;
Χαίρομαι πολύ όταν γερμανοί φίλοι μου, ζητούν βοήθεια για να μάθουν ελληνικά! Γιατί ξέρω ότι πέρα από μια σπουδαία γλώσσα είναι και πολύ δύσκολη και έχει ανάγκη από ομιλητές.
Την ίδια χαρά λοιπόν θα ήθελα να δώσω και σε έναν Ολλανδό.
Προφανώς και δεν μαθαίνεις μια γλώσσα που δεν σου αρέσει με τίποτε. Εξαίρεση ίσως να αποτελούν τα αγγλικά που πλέον είναι κάπως υποχρεωτικό να τα μάθεις αλλά και πάλι αν τα σιχαίνεσαι τόσο...
Εντάξει κρίμα είναι σίγουρα να χάνονται γλώσσες γιατί είναι σαν να χάνεται ένας λαός και ένας πολιτισμός και προσωπικά μου αρέσει η ποικιλότητα αλλά δεν θα μάθουμε και μια γλώσσα από οίκτο

Προφανώς και δεν εννοείς αυτό απλά θέλω να το ξεκαθαρίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων γιατί και οι Ολλανδοί (πχ) μια χαρά ξέρανε να κάνουνε αποικίες και να εξαπλώνουν την γλώσσα τους εις βάρος άλλων πολιτισμών πριν από δυο τρεις αιώνες όπως και όλοι οι (δυτικοί κυρίως) Ευρωπαίοι.
Συμφωνώ 100% γενικά με την άποψή σου. Η χαρά που νιώθουν οι άνθρωποι που έχουν ως μητρική μια γλώσσα λιγότερο δημοφιλή και εξαπλωμένη, όταν συναντούν κάποιον που έχει κάνει τον κόπο να την μάθει και να την μιλά μαζί τους είναι απεριόριστα μεγάλη. Το ίδιο και εμείς, όταν συναντούμε κάποιον ξένο που μιλά ελληνικά μόνο οικογένεια που δεν τον θεωρούμε. Ακόμα και χάλια να μιλάει και μια λέξη να γνωρίζει και αυτή χάλια αμέσως εκτιμούμε την προσπάθεια και κοιτάμε να τον βοηθήσουμε. Σε αντίθεση, οι ομιλητές διαδεδομένων γλωσσών που γενικά μαθαίνονται από πολλούς ούτε καν εντύπωση δεν τους κάνει. Μη σου πω ότι θα σε διορθώνουν και σε γελοίες λεπτομέρειες σχετικά με την προφορά κτλ. Αυτή την σνομπίστικη συμπεριφορά έχουν οι περισσότεροι Άγγλοι και Γάλλοι που σε θεωρούν υποχρεωμένο κιόλας να ξέρεις άπταιστα την γλώσσα τους αν τυχόν πας διακοπές στην χώρα τους, λες και αυτοί όταν έρχονται και ψήνονται σαν τα ψάρια στις παραλίες ξέρουν έστω και μία λέξη Ελληνικά. Και πάλι δεν λέω ότι όλοι είναι έτσι αλλά γενικά νομίζω είναι αλήθεια ότι οι ομιλητές πιο ασθενών γλωσσών είναι πολύ πιο θερμοί απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μάθουν την γλώσσα τους.
Σε εποχες παγκοσμιοποιησης, κατα την ταπεινη μου γνωμη, και ο πληθυσμος μετραει και οι πληθυσμιακες τασεις. Καποτε η Γαλλια ηταν αποικιοκρατικη δυναμη αλλα μονο η ελιτ μιλουσε γαλλικα. Σημερα δεν υπαρχει αποικιοκρατια αλλα οι γαλλοφωνοι ειναι δεκαπλασιοι. Το οτι στην Μπραζαβιλ ολοι οι νεοι συνενοουνται στα γαλλικα εγινε σιγα σιγα γιατι εκρυβαν την φυλη τους και περνουσαν απαρατηρητοι. Δεν εγινε μεσω επιβολης. Το επελεξαν οι ιδιοι. Εγω τα γαλλικα δεν τα επελαξα για να βρω δουλεια στον Καναδα, η στο Βελγιο, η στην Ελβετια η στην Γαλλια, στο Μονακο, στο Λουξεμβουργο, στο Στραμβουργο ή στις Βρυξελες, ή στο Μαροκο, στην Τυνησια, στο Καμερουν και στις πολλες γαλλοφωνες αφρικανικες χωρες, ουτε γιατι η Γαλλια εχει την υψηλοτερη γεννητικοτητα σε ολη την Ευρωπη εδω και δεκα χρονια, αλλα γιατι ολες οι αφρικανικες χωρες θα αυξηθουν δραματικα στις επομενες δεκαετιες και μορφες τηλεεργασιας θα αναπτυχθουν με πολλες χωρες που τωρα δεν εχουμε σχεσεις. Και επειδη οι γαλλοφωνοι εχουν μεσο ορο ηλικιας κατω απο τριαντα ετη. Η πιο νεα γλωσσα πληθυσμιακα σημαινει πολλα για μενα. Προσωπικα δε θα μαθαινα μια γλωσσα που πεθαινει παρα μονο αν εψαχνα δουλεια εκει που την μιλανε...
Καταρχάς είναι τουλάχιστον κρίμα (και εμένα προσωπικά με κάνει να λυπάμαι ιδιαιτέρως γιατί τα γαλλικά μου αρέσουν πολύ σαν γλώσσα και τα θεωρώ ως μια από τις γλώσσες της διανόησης) που το αποτέλεσμα της εξάπλωσης μιας χώρας και κατ'επέκτασιν μιας γλώσσας που υποτίθεται ότι έχει παίξει καίριο ρόλο στον διαφωτισμό και τον ουμανισμό, είναι να κάνει ανθρώπους και μάλιστα νέους να ντρέπονται για την καταγωγή τους και να θέλουν να γίνουν Γάλλοι (ή Γερμανοί ή οτιδήποτε δεν επιτίθεμαι στους Γάλλους συγκεκριμένα, βασικά δεν επιτίθεμαι γενικώς).
Επιπλέον το γεγονός ότι γενικά οι κοινωνίες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής οδηγούνται στην εκγήρανση οφείλεται στο μεγάλο προσδόκιμο ζωής, στο υψηλότερο (και όχι υψηλό γιατί θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, για μένα καλά καλά δεν φτάσαμε ταβάνι και έχουμε ήδη αρχίσει την κάθοδο) βιοτικό επίπεδο και ναι και στην υπογεννητικότητα (βλέπε Ελλάδα και Ιαπωνία). Τα γαλλικά έχουν μικρή μέση ηλικία ομιλητή γιατί απλώς η συντριπτική πλειοψηφία των γαλλόφωνων βρίσκεται στην Αφρική όπου οι άνθρωποι κάνουν παιδιά στα 13 και πεθαίνουν στα 30-40. Τραγικό και ευθυνόμαστε όλοι για αυτό αλλά αποτελεί πραγματικότητα και ίσως τον κύριο λόγο που τα Γαλλικά δεν έχουν γερασμένους ομιλητές.
Προσωπικα δε θα μαθαινα μια γλωσσα που πεθαινει παρα μονο αν εψαχνα δουλεια εκει που την μιλανε...
Ναι ΟΚ ούτε εγώ θα μάθαινα μια γλώσσα που ούτε μου αρέσει ιδιαιτέρως ούτε και είναι απαραίτητο να μάθω λόγω "χρησιμότητας". Αλλά ξέρεις ήδη Ελληνικά που είναι σε πολύ πιο δεινή κατάσταση από τα Ολλανδικά χάρη στην παγκοσμιοποίηση. Μόνο και μόνο για αυτό δεν πρέπει να αποκλείουμε τόσο εύκολα κάποιες γλώσσες επειδή δεν μιλιούνται πολύ, πόσο μάλλον να αποθαρρύνουμε τον κόσμο από το να τις μάθει. Και προφανώς, συμφωνώ. Ούτε εσύ ούτε εγώ ούτε κανείς δεν είμαστε οι γλωσσικοί σωτήρες που θα μάθουμε μια γλώσσα και θα την σώσουμε για πάντα από την εξαφάνιση. Αλλά ας μην χειροτερεύουμε κιόλας την κατάσταση. (Όχι ότι εσύ ευθύνεσαι για κάτι ή ότι χειροτερεύεις την κατάσταση, γενικά μιλάω)
Πού μένεις; Θεσσαλονίκη ξέρω ότι έχει στάνταρ φροντιστήριο που κάνει Ολλανδικά.
Μένω Αθήνα αλλά (ασχέτως) είμαι από Θεσσαλονίκη και την αγαπώ πολύ.
Συγνώμη για τις τεράστιες απαντήσεις αλλά μπαίνω μέσα λίγες φορές τη μέρα και θέλω να απαντήσω σε πολλά, οπότε τα γράφω μαζεμένα.