Συμφωνώ μαζί σου στο ότι παίζει σημαντικό ρόλο η έρευνα και σε αυτόν το τομέα είμαστε στον πάτο. Όμως μιλάω κυρίως για την ποιότητα της διδασκαλίας. Και εσύ μιλάς γνωρίζοντας μόνο μερικές στατιστικές έρευνες (όχι απόλυτα αξιόπιστες κατά τη γνώμη μου-και οι οποίες δείχνουν ότι όλο και βελτιώνόμαστε βάσει των κριτηρίων τους), αλλά επειδή τυγχάνει να έχω γνωρίσει μερικά άτομα που σπουδάζουν σε μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της αμερικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μου είπαν τα εξής:
Οι μεν προπτυχιακοί ότι το μετάνιωσαν που δεν σπουδάζουν στην Ελλάδα, γιατί το επίπεδο σπουδών πέρα από όσα πιστέυει ο κόσμος δεν είναι τόσο υψηλό (τους θεωρούν μάλιστα από τους καλύτερους, γιατί ξέρουν πράγματα που δεν ξέρει ο μέσος αμερικανός πρωτοετής [ας σημειωθεί εδώ ότι τα άτομα που λέω απέτυχαν στις πανελλαδικές]), οι δε μεταπτυχιακοί(πτυχιούχοι από το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ) ότι κάνουν πράγματα που γνωρίζουν ήδη χωρίς να αυξάνεται το βάθος των γνώσεών τους σημαντικά.
Βεβαίως και οι προπτυχιακοί και οι μεταπτυχιακοί που λέω έχουν ίδιο πεδίο σπουδών (γύρω από τη Φυσική), οπότε μόνο συγκρίσεις σε αυτό το πεδίο σπουδών μπορώ να κάνω (που γνωρίζω και προσωπικά κάποια πράγματα-ελάχιστα ίσως). Τώρα τι να σου πω, μπορεί να είναι καλύτερο το επίπεδο σπουδών σε όλα τα άλλα τμήματά τους. Μπορεί πχ στις πολιτικές επιστήμες που ξέρεις εσύ ίσως κάποια άτομα να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν γνωρίζω τίποτα άλλο πέρα από όσα είπα ήδη.
Βεβαίως το παιδί που έθεσε το θέμα ΤΕΙ ή Deree δεν παίρνει απάντηση από αυτά που λέω εγώ...
Ναι να ξέρεις βέβαια ότι ούτε εγώ δεν απάντησα στο παιδί που άνοιξε το θέμα αλλά σε κάποιον άλλο που πόσταρε εδώ και άρχισε να γενικολογεί ότι έχουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ποιότητα σπουδών εμείς εδώ κτλ κτ. Αυτό που είπα λοιπόν μετά, είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για αυτό και αν μη τι άλλο υπάρχει ένδειξη (είτε συμφωνείς μαζί της είτε όχι) για το αντίθετο.
Κοίτα για μεταπτυχιακά μην το συζητάς δεν υπάρχει περίπτωση. Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ να έχουμε ΣΟΒΑΡΗ μεταπτυχιακή εκπαίδευση λόγω της γραφειοκρατίας και του επάρατου σάπιου δημοσίου. Όταν δεν πληρώνουν κανέναν (οι καθηγητές παίρνουν ψίχουλα), όταν πρέπει να πάρεις ΑΔΕΙΑ απο το ΚΡΑΤΟΣ για να συνεργαστείς με κάποια εταιρία για οποιαδήποτε έρευνα (χώρια το ότι θα σου ορμήσουν τα συντρόφια ότι συνεργάζεσαι με το κεφάλαιο) τότε πως θα προσελκύσεις καθηγητές με σοβαρό έργο; Τα μεγάλα κεφάλια θα πάνε εκεί που θα παίρνουν οι ίδιοι λεφτά και που θα τους δίνονται σοβαρά κεφάλαια για σοβαρή έρευνα. Εγώ δεν έχω σχέσεις με το εξωτερικό (ακόμη). Ο αδερφός μου κάνει διδακτορικό στο Εδιμβούργο τώρα και είχε τελείωσει Χημικός Μηχανικός από το ΕΜΠ. Ε λοιπόν όσες φορές τον έχω ρωτήσει για τις σπουδές του στο Εδιμβούργο ποτέ δεν μου είπε αυτά τα ανεκδιήγητα που ακούω ΣΥΝΕΧΩΣ. Ότι δεν ξέρουν λέει Μαθηματικά τόσο καλά οι Άγγλοι, ότι όποιος πάει εκεί τον έχουν θεό... Το αντίθετο... μου 'χει αρκετές περιπτώσεις που τρώνε τα μούτρα τους. Βέβαια, δεν τσαλαπατάει το ΕΜΠ ούτε το εκθειάζει όμως. Ξέρεις πόσες φορές έχω ακούσει ότι το ΕΜΠ είναι από τα καλύτερα στον κόσμο; Και ρωτάω ΓΙΑΤΙ; και μου αρχίζουν τις σάχλες... Δηλαδή πως θα γίνει; θα λέμε ό,τι να 'ναι και μετά θα περιμένουμε από τους άλλους να το δεχτούνε;
Εγώ ναι το Πάντειο το τσαλαπατάω και το φτύνω και θα το κάνω μέχρι να σοβαρευτούνε. Γιατί είναι γελοίοι και ξεφτίλες και δεν βλέπω την ώρα να φύγω!
Τέλος πάντων, εγώ δεν είχα σκοπό να μιλήσω όπως μίλησα. Είδα ότι ήμουν επιθετικός στα μηνύματα μου αλλά έχω κάνει 1 δις συζητήσεις και πολλοί λένε πράγματα που δεν βασίζονται πουθενά πέρα από μύθους και ανοησίες.
Επισης, ξέρεις πόσοι φοιτητές έχουν φύγει από δω και πάνε Γερμανία, Γαλλία; εγώ μιλάω τώρα για άτομα που πέρασαν εδώ. Μου χουν πει για διάφορους και ήδη ένας φίλος μου έφυγε. Και αυτό που μου λέει εμένα είναι ότι θα 'πρεπε να χει φύγει πιο πριν.
Και ένας από τους λόγους γιαυτό είναι ότι το σύστημα εισαγωγής είναι γελοίο (μπαίνουν σε σχολές που δεν θέλουν μόνο και μόνο επειδή "πέρασαν"). Γενικά έχουμε δημιουργήσει ένα μύθευμα ότι το πανεπιστήμια μας σκίζουν αλλά στα λύκεια όλοι σιχτιρίζουν την ώρα και την στιγμή που πάτησαν το πόδι τους εκεί πέρα. Πως θα γίνει έχουμε σοβαρό πρόβλημα... και με το να λέμε "ωω δεν τρέχει τίποτα" δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Και θα σου πω και το άλλο. Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο ζωής της χώρας τόσο καλύτερα πανεπιστήμια θα έχει. Δηλαδή, σκέψου ότι τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου δεν είναι
εθνικά πανεπιστήμια αλλά
πολυεθνικά. Το Harvard και την Σορβόννη δεν το κάνουν οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι. Το κάνουν οι Κινέζοι, οι Άραβες, οι Έλληνες, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Σουηδοί κτλ κτλ. Μαζεύουν απ' ΟΛΟ τον κόσμο μαθητές
και καθηγητές (κυρίως). Εμείς εδώ είμαστε πάρα πάρα πολύ κλεισμένοι... Δεν θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε ΟΛΟ τον κόσμο. Γιατί αυτά τα πανεπιστήμια δεν είναι Αμερικάνικα ή Αγγλικά. Είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ. Εμάς είναι Ελληνικά. Ελλάδα - κόσμος, 0 -1.