δυστυχώς οι έλληνες είναι κολλημένοι με συγκεκριμένα τμήματα-σχολες, προχθές με ρώτησαν τι θα σπουδάσω, τους είπα πολιτικός μηχανικός και με ρώτησε μετσόβιο? έλεος δηλαδή...αυτό που λες του dont get the job δεν συμφωνώ, σε ένα βιογραφικό δεν βλέπουν τι τελείωσες αλλα τι αλλα πτυχία έχεις και γενικά πρακτικές και λοιπά...τώρα οι πανελλαδικές δεν δείχνουν το ποσο έξυπνος είσαι, πολλοί αυτό πιστεύουν και είναι πολύ κρίμα... επίσης το ΕΜΠ και οι άλλες πολυτεχνικές σχολες είναι ισότιμες, γιατί τόση λάμψη για το ΕΜΠ? φυσικά γιατί έχει πιο υψηλή βάση...
Το ΕΜΠ ειναι 1ον) στην Αθηνα και 2ον) το πολυτεχνικο ιδρυμα μα την μεγαλυτερη ιστορια ως το πιο αρχαιο 3ον)Εχει μονο πολυτεχνικη σχολη. Τα παραπανω του δινουν πολλα πλεονεκτηματα οπως :
α)Ευκολα προσβασιμο αφου βρισκεται στο πιο πυκνοκατοικημενο σημειο της χωρας και βρισκεται επομενως κοντα στον τοπο διαμονης αρκετων πιθανων υποψηφιων.Δεδομενης και της οικονομικης κρισης αυτο το καθιστα 1η επιλογη ειτε ειναι καλυτερο ειτε οχι απο αλλα πολυτεχνικα τμηματα.
β)Εχει εμπειρια απο αποψη προσωπικου και μελων ΔΕΠ & καλες υποδομες σε συνδυασμο με την φιρμα του ονοματος λογω της ιστοριας του ιδρυματος.
γ)Μεγαλυτερη χρηματοδοτηση η οποια παει εξ'ολοκληρου μονο σε τμηματα μηχανικων.
δ)Τα παραπανω ελκυουν καλους φοιτητες που διαπρεπουν και ανακυκλωνουν την φημη του ΕΜΠ με αποτελεσμα να αυτοσυντηρειται και να ελκυει παλι καλους φοιτητες.
Οι παγιδες ομως ειναι οι εξης :
A)Το οτι εισαι το αρχαιοτερο ιδρυμα στον τομεα δεν σημαινει οτι εξακολουθεις να εχεις την απολυτη ισχυ σε αυτον πλεον.Τα πραγματα αλλαζουν,υπαρχει ανταγωνισμος πλεον απο πολλα πανεπιστημια και ελαχιστες δουλειες,τωρα ενα απλο χαρτι απο το ΕΜΠ δεν ειναι αρκετο για να σου φυλουν τα ποδια.
B)Το οτι περασες στο ΕΜΠ που εχει ολα αυτα τα καλα μπορει να σε τυφωλσει.Ηξερα αρκετους που ηθελαν να ξεσκιστουν στο διαβασμα να μπουν ΕΜΠ απλα για να πουλανε μουρη και εας εκαναν και 12 χρονια να τελειωσουν την σχολη δεν τους ενοιαζε.Ολη η μαχη θα δινοταν για να μπουν και μετα απλα θα αραζαν εφοσον θα μπορουσαν να πουλανε μουρη. Οποτε θελει προσοχη το να κανεις μαγκιες με @@-δηλαδη επιτευγματα- αλλων. Το ιδρυμα εξασφαλιζει την ιστορικη του συνεχεια επειδη εχει αξιους νεους φοιτητες που θελουν να συνεχισουν την φημη της σχολης,οχι αντιστροφα.
C)Επειδη πολυ απλα δεν υπαρχει budget,ουτε για καινοτομιες ουτε για νεες επιχειρησεις ουτε βιομηχανιες,καινουρια εργα κτλπ. ολη η ακαδημαικη διδασκαλια εχει στραφει εξ'ολοκληρου σε θεωριες και πως να γραψεις 9.8 η να περασεις το μαθημα αναλογα την νοοτροπια του φοιτητη. Οταν ερθει η στιγμη να βαλουν τα "σχεδια & τους υπολογισμους" στην πραξη για να παρουσιασουν μια καινοτομια η να λυσουν ενα πραγματικο πρακτικο προβλημα ας πουμε σε κοιτανε σαν κουκοβαγιες. Κανε και 1.000.000 ασκησεις πανω σε ενα συγκεκριμενο μαθημα καντο οσο δυσκολο θες να μην το περναει κανενας.Εαν δεν εχεις καταλαβει τους τροπους που μπορεις να εφαρμοσεις αυτη την γνωση και να σταμπαρεις προβληματα που μπορεις να λυσεις στον πραγματικο κοσμο,σαν μηχανικος εχεις αποτυχει.
ΥΓ.Μαλλον πριν μπερδευτηκες ημουν ειρωνικος δεν συμφωνουσα οτι εαν εισαι απο ΑΠΘ δεν θα παρεις την δουλεια,ισα ισα που σατιριζα την αντιληψη αυτη,οτι επειδη ο αλλος ειναι απο ΕΜΠ,ο εργοδοτης θα τον παρει με κλειστα ματια.