Προφανώς δεν θα έκλεβες την θέση κανενός,δεν θα το θεωρούσα προσωπικά ηθικά σωστό να γίνεται . Πάντως έχεις δίκιο σχετικά με το οτι δεν είναι υποχρεωτική και εγώ το σκεφτόμουν,αλλά και το λύκειο δεν είναι υποχρεωτικό και όμως πολλοί πάνε και επίσης δεν πληρώνουν .
Εδώ είναι που διαφοροποιούνται λίγο οι απόψεις μας . Προσωπικά το βλέπω ως εξής, χαλάω ως γονιός λεφτά να συντηρώ το παιδί μου όσο σπουδάζει σαν επένδυση για το μέλλον του,ώστε να του εξασφαλίσω οτι θα κάνει κάτι που του αρέσει και όχι απλά κάτι που θα του παρέχει μόνο τα προς το ζείν. Ειδάλλως πράγματι πολλά μπορείς να βρεις να καλύπτουν αυτή την ανάγκη . Ενώ επιβιώνουμε καθοδηγούμενοι απο την ανάγκη, ζούμε χαρούμενα καθοδηγούμενοι απο τα θέλω μας .
Το ζήτημα είναι οτι δεν είμαι υπέρμαχος του να είσαι ανειδίκευτος εργάτης γιατί ανειδίκευτος = αναλώσιμος σε έναν κόσμο που η τεχνολογική εξέλιξη καλπάζει . Κάποτε για μια δουλειά χρειάζονταν 10 άτομα . Τώρα αρκεί 1 και ένα pc που λέει ο λόγος . Και ναι,αυτός ο ένας που θα κρατήσουν θα είναι ο καλύτερος απο τους 10 που είχαν . Κάποτε χρειάζονταν 20 καθαριστές σε ένα μεγάλο εμπορικό στην Νέα Υόρκη,πλέον χρειάζονται 1-2 και ένα ρομπότ . Κάποτε όργωναν άνθρωποι με άλογα τα χωράφια ενώ τώρα το κάνουν με τρακτέρ . Σήμερα υπάρχουν πωλητές αλλά ποιός ξέρει σε 10 χρόνια εαν θα υπάρχουν ακόμα; Καλώς ή κακώς οι ανειδίκευτοι έχουν τρομερό μειονέκτημα σε σχέση με κάποιον που έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο .
Βέβαια εαν βλέπεις οτι το παιδί σου δεν είναι ικανό να σπουδάσει 1000 φορές βάλτο σε μια τέτοια θέση εαν αποδίδει καλύτερα απο το να γεμίζεις τα πανεπιστήμια με ανθρώπους που δεν κάνουν για αυτά . Απο την άλλη,εαν το παιδί σου θέλει και μπορεί,είναι προτιμότερο να είναι αυτός που θα προγραμματίζει τα ρομπότ,παρά ο πωλητής που θα αντικατασταθεί απο αυτά,ή ο κατσούφης που έιχε άλλα πράγματα στο μυαλό του και άλλα κατέληξε να κάνει. Απλά εννοείται οτι όταν επενδύεις σε διαχρονικές γνώσεις που παίζουν τον ρόλο τους σε κάθε εξέλιξη δεν θα έχεις τις ίδιες ευκαιρίες π.χ. με έναν τεχνικό που οι μέθοδοι του αφορούν συγκεκριμένη τεχνολογία,για συγκεκριμένο προϊόν,συγκεκριμένου κατασκευαστή

.
Και ξέρω αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που κατέληξαν σε αυτή την φάση και μετά τους έφταιγε η κοινωνία,η τεχνολογία που προχωράει και δεν ξέρω και εγώ τι . Όπως λένε απο το να καταρίεσαι το σκοτάδι,άναψε κανά κερί.Βέβαια πολλοί πιστεύουν τα ίδια και γι'αυτό άλλωστε αυτή η φασαρία να σπουδάσουν όλοι . Αλλά η διαφορά είναι οτι πρέπει να γίνει αντιληπτή η πρόταση κλειδί : οι σπουδές δεν είναι πανάκεια . Δεν σημαίνει οτι θα γίνεις αποτυχημένος επειδή δεν θα σπουδάσεις,όπως δεν σημαίνει οτι θα γίνεις επιτυχημένος επειδή θα σπουδάσεις . Πρέπει να κάνεις οτι γουστάρεις περισσότερο κατανοώντας τι δίνεις και τι παίρνεις κάθε στιγμή . Δεν πρέπει να υπάρχει απολυτότητα στις σκέψεις μας . Εαν εν τέλει καταλήξεις να είσαι χαρούμενος και βγάζεις τα φράγκα σου,έστω και ανειδίκευτος αυτό αρκεί .
Γενικά όμως δεν πιστεύω στις τέλειες ισορροπίες,αλλά στις ανεκτές . Υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί και δεν μπορούμε να παίρνουμε όλοι τα ίδια πράγματα .Σημασία έχει να αναγνωρίζουμε όσους τα έχουν απολύτως ανάγκη και ας ζοριστούν οι υπόλοιποι λίγο παραπάνω . Αυτό το θεωρώ ανεκτή ισορροπία . Όχι απαραίτητα δίκαιη,αλλά σίγουρα λογική απο λειτουργικής άποψης .