Καλησπέρα σ' όλους και συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν να εισαχθούν σε σχολή της προτίμησης τους. Πέρα από τον κομπλεξισμό του "Δε στερήθηκα τίποτα, αλλά έγραψα 19.000+" εγώ έχω να διατυπώσω και μια άλλη απορία χωρίς παρεξήγηση και χωρίς να θέλω να προσβάλλω κάποιο από τ' αριστούχα παιδιά.
Κάποιος μαθητής της θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης δε θα εξέπληττε με σοβαρό διάβασμα να έπιανε 19.500+ μόρια γιατί τις ασκήσεις ή θα τις λύσει σωστά ή όχι. Βέβαια και εκεί ίσως θα υπάρχουν αποκλίσεις στις απόψεις των καθηγητών, για να μη γίνομαι απόλυτος, αλλά θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες.
Ωστόσο μου κάνει εντύπωση πώς μαθητές της θεωρητικής, με δεδομένα τον υποκειμενικό, στις περισσότερες των περιπτώσεων, παράγοντα που υπεισέρχεται στις βαθμολογήσεις πολλών μαθημάτων όπως της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης κυρίως, το ξεχωριστό ύφος του καθενός που μπορεί να έλκει ή ν' απωθεί τον καθηγητή με ανάλογα βαθμολογικά αποτελέσματα και η τρέλα που κουβαλάει ο εκάστοτε βαθμολογητής καθώς και πολλά άλλα, καταφέρνουν να υπερκεράσουν αυτές τις δυσκολίες, που δεν περνούν και απ' το χέρι τους, τόσο επιτυχημένα ώστε ν' αγγίζουν το απόλυτο. Και εντάξει κάποιοι μπορεί να είναι τυχεροί, αλλά κάθε χρόνο παρουσιάζεται μια ντουζίνα αριστούχων θεωρητικής. Και δε μιλάω για 18.000, 18.500 κτλ. γιατί είναι φυσιολογικό κάποιοι να είναι καλύτεροι απ' τους άλλους αλλά για τα ιλλιγγιώδη 19.700+. Σαφώς θίγω το κατά πόσον τελικά είναι αδιάβλητη η όλη διαδικασία των πανελληνίων και δεδομένου ότι σ' αυτή τη χώρα τίποτα δεν είναι αγνό και αξιοκρατικό δε βρίσκω το λόγο γιατί να είναι οι πανελλήνιες.
Το σχόλιο μου δεν έχει την πρόθεση να προσβάλλει κανέναν, ούτε το γράφω με κακοήθεια απλά εκφράζω ορισμένες επιφυλάξεις και δίνω τροφή για συζήτηση και γιατί όχι για κάποιον που γνωρίζει καλύτερα να μου εξηγήσει.
Φιλικά.
Υ.Γ.: Όταν έδινα εγώ πανελλήνιες πήγαν σε τρίτο βαθμολογητή δύο απ' τα μαθήματα που έδωσα, η Έκθεση και η Λογοτεχνία. Στη Λογοτεχνία, που θυμάμαι χαρακτηριστικά, ο πρώτος βαθμολογητής μου είχε βάλει 100/100 και ο δεύτερος 85/100 και ο τρίτος βαθμολόγησε κάπου ενδιάμεσα. Ένα παράδειγμα προσωπικό για το βαθμό υποκειμενικότητας σε κάποια μαθήματα της θεωρητικής.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.