Πιστευω οτι η εκθεση ειναι κι αυτη μαθημα που μαθαινεται οπως ολα τα υπολοιπα.
Στέκομαι μόνο σε αυτή τη φράση διότι αν και έχω ενστάσεις για όλο το κείμενο, εδώ συμπυκνώνονται όσα προανέφερες.
Η άποψη αυτή, ότι η έκθεση, δηλαδή,
μαθαίνεται, με βρίσκει 100% αντίθετη και θεωρώ πως ευθύνεται για το γεγονός ότι το μάθημα αυτό είναι ιδιαίτερα απεχθές στους μαθητές. Όμως η Έκθεση δεν ονομάζεται τυχαία Παραγωγή Λόγου ή Πραγματεία. Το άτομο οφείλει να μπει στη διαδικασία να βρει ορισμένα λογικά και ορθά τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να στηρίξει τις θέσεις του, όποιες κι αν είναι αυτές. Οι εκθέσεις που είναι απόρροια στείρας αποστήθισης τυποποιημένου υλικού, πώς να το πω,
φαίνονται. Ένας καθηγητής που ενδιαφέρεται και έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο μπορεί εύκολα να το καταλάβει. Και φεύγοντας από το σχολείο τι ακριβώς έχει κερδίσει ο μαθητής από την Έκθεση; Διότι όσο καλή μνήμη κι αν έχεις, όλα εκείνα τα σώματα κειμένων που αποθηκεύεις κάποια στιγμή θα φθείρουν και θα ξεχαστούν. Δεν θα έχεις μάθει, συνεπώς, να σκέφτεσαι και να έχεις την ικανότητα να αναπαράγεις τις σκέψεις σου αυτές σε ένα κείμενο που να το διέπει μια συγκροτημένη δομή και λογική συνέχεια.
Προφανώς δεν μπορούν όλοι να αριστεύσουν στην έκθεση, αλλά όταν ακούω για παιδιά που είχαν 18+ σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα και έγραψαν έκθεση πχ. 11 ε, δεν ξέρω τι να πιστέψω, νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά μαζί τους. Και 25/40 να πάρεις στην έκθεση, που είναι κακός βαθμός, μαζί με ένα 45, το λιγότερο στις ασκήσεις, στα 60, πας αμέσως στο 14. Τι στο καλό πια! Τι γράφουν;
Αναμφισβήτητα η έκθεση είναι το πλέον αμφιλεγόμενο μάθημα διότι οι φιλόλογοι είναι γεμάτοι κόμπλεξ. Και το λέω ως μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης. Δεν είναι τυχαίο που το ποσοστό των μαθητών που γράφει 18-20 στη Λογοτεχνία Κατεύθυνσης είναι μικρότερο από αυτό που υπάρχει στα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Και τα μαθηματικά
είναι πιο δύσκολα από τη λογοτεχνία, αλλά οι φιλόλογοι διορθώνουν τόσο καθυστερημένα, σκεπτόμενοι πως το 20 είναι του Θεού, το 19 δικό τους και οι μαθητές από 18 και κάτω. Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στην έκθεση, διότι είναι πολλοί εκείνοι που υιοθετούν την προαναφερθείσα τακτική.