Αγαπητά μου μέλη του i school, είμαι το ίδιο μέλος με το " thinkpad " που έγραψα πέρισι σχόλια σε αρκετές σελίδες με το παραπάνω θέμα... Λοιπάμαι για τα κεφλαία μου ... Κατάλαβα πόσο δυσανάγνωστα ήταν.. όπως κι ό,τι γραφω.. Ωστόσο ένα χρόνο μετά από τότε, έχω να δηλώσω τα εξής:
Φοίτησα κι εγώ στην γ λυκείου φέτος κατά το σχολικό έτος 2010 - 2011. Σε όλη τη σχολική πορεία μου ποτέ δεν έκανα φροντηστίριο ή ιδιαίτερα... Δεν ενίσχυσα την παραπαιδεία... Πάντοτε η "μέθοδός" μου βασιζόταν στην απόλυτη κατανόηση των σχολικών εγχειριδίων, τα οποία παρεπιπτόντως θεωρώ σχετικώς καλογραμμένα, καθώς σε αντίθεση με βοηθήματα που μου έδειχναν οι συμμαθητές μου, έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσίασης των εννοιών, συνοχη και στοχοθετημένο υλικό που συνίσταται από παραδείγματα, ασκήσεις εμπέδωσης, και συνδυαστικά θέματα. Επιπλέον την απόφασή μου να μελετώ μόνος μου, συνόδευε η επιμονή μου στην επίλυση ασκήσεων που εγώ επέλεγα. Έμαθα μαθηματικά γεμίζοντας όλο μου το δωμάτιο από σκισμένα φύλλα εκτυπωτή... Κατά την άποψή μου, η μάθηση συνιστά διαδικασία, από την οποία απαιτείται να διέλθει ο καθένας ώστε να μάθει να εργάζεται , να είναι αυτάρκης, να συνδυάζει, να δημιουργεί και να ανακαλύπτει... Επιστήμονα κατα την άποψή μου είναι αδύνατο να σε καταστήσει κάθε επιμορφωτικό ίδρυμα. Έπιστήμονας γίνεσαι... Όπως εξάλλου είπε ο διάσμος Ελβετός μαθηματικός Bernoulli, "Κανένας δεν δίδαξε ποτέ κανέναν τίποτα!, Απλώς τον βοήθησε να το μάθει μόνος του!". Ακόμα κι όσοι παιρνούν σε υψηλόβαθμες σχολές με τη χρήση της παραπαιδείας, και με λίγη τύχη βέβαια, καθώς οι μαθητές αυτοί απλώς "παπαγαλίζουν" έτοιμες φροντηστιριακές γνώσεις, δίχως να έχουν μάθει να σκέφτονται αυτόνομα, στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο "τα φτήνουν", καθώς υπερβολικά κουρασμένοι και άμαθοι στην αυτόνομη επεξεργασία αδυνατούν να ανταποκριθούν από μόνοι τους...
Αρκετά νομίζω με τις απόψεις αυτές ... Ας σας μιλήσω τώρα για εμένα:
Εγώ στην α λυκείου έβγαλα 19,3
στην β λυκείου 19,5
στην γ λυκειου μέχρι στιγμής έχω σε όλα 20
στις πανελλήνιες έγραψα όπως υπολογίζω για τα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης τα εξης:
χημεία: 19.2 - 20 (πιθανών να χάσω μονάδες λόγω κακού γραφικού χαρακτήρα)
φυσική :18.2 - 19.6 (σωστά όλα τα θέματα , στο δ του 4ου θέματος απλώς λόγω χρόνου δεν έβαλα νούμερα στους τύπους, + κακός γραφικός χαρακτήρας)
μαθηματικα κατεύθυνσης: 16 - 18.6 ( πολυπλοκότητα λύσεων, θεμα 3ο το γ απλώς περιέγραψα τον τρόπο λύσης , χωρίς να τον ολοκληρώσω, θέμα 4ο σωστά λημμένο)
έκθεση - έκφραση: 16- 17 (γνωρίζεται περι υποκειμενικότητας στην αξιολόγηση του μαθήματος αυτού)
βιολογία κατεύθυνσης: 18.6 - 19.4 (θέμα 4ο σε μερικά σημεία ενδέχεται λανθασμένη αντιγραφή βάσεων)
βιολογία γενικής παιδείας:20.
Με βάση τα χειρότερα από τα παραπάνω δεδομένα βγάζω περίπου 18.600 μόρια, που σημαίνει πως εισάγομαι σε σχολές της επιθυμίας μου , αποκλειστικά χάρη στην προσωπική μου μελέτη!!!
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν τα γράφω για φιγούρα, αλλά για να αποτελέσουν παράδειγμα για όσους με αμφισβητουν, δηλαδή αμφισβητουν τον εαυτό τους... Φυσικά μόλις πάρω ατα αποτελέσματα θα ενημερώσω την ιστοσελίδα για τα "τελικά δεδομένα" , αλλά είμαι σίγουρος για αυτά καθώς μ μέθοδος που εργάστηκα μου έδωσε κι άλλο ένα προσόν... Αφού δεν αξιολογοούμουν από κανέναν σε προσωπικό επίπεδο εργασίας, έμαθα να αξιολογώ άριστα τον εαυτό μου... Έτσι σε προσεγγιστικό πάντα επίπεδο, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπολογίσω τις διαθέσεις των βαθμολογητών καθώς δεν με βαθμολόγησαν παρα μόνο καθηγητές του σχολείου στο παρελθόν σας παραθέτω τα παραπάνω στοιχεία...
Επιπλέον η επικράτηση της παραπαιδείας στη χώρα μας θεωρώ πως συνιστά καθαρά ένα αποτέλεσμα της γενικότερης νοοτροπίας του Έλληνα για αποπομπη των ευθυνών, τεμπελιά , φυγοπονία και κυρίως της ανάγκης του κάθε ατόμου να τα περιμένει όλα από τους άλλους (πολιτικά κόμματα, θρησκευτικές οργανώσεις, γονείς, επιμορφωτικά ιδρύματα , κι άλλους τρίτους "μεσσίες"). Όλοι κατηγορόυν τα σχολικά βιβλία, τους καθηγητές , το σύστημα βρίσκοντας έτσι την "κάθαρση" που αναζητούν δικαιολογόντας την έλλειψη προσπάθειας από μεριάς τους. Βάσει της σχολικής μου εμπειρίας, όποτε έιχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαγώνισμα , τουλάχιστον το 75% των συμμαθητών μου σπαταλούσαν χρόνο γκρινιάζοντας για τη δυσκολία των θεμάτων, δίχως ωστόσο να επιχειρήσουν κάποια λύση... Επιπροσθέτως, δίχως να θέλω να θεωρηθώ ανώτερος, όταν μόνο εγώ τελικά εξασφάλιζα αποτελέσματα, οι συμμαθητές μου με αντιμετώπιζαν με ειρωνία και χλευασμό(φυτό π.χ.) ή προσπαθούσαν να με κατηγορήσουν για άλλες πτυχές της ζωής μου (π.χ. πορωμένος, άθεος κ.τ.λ.), ή με θεωρόυσαν κάποιοι λιγότερο ενοχήτικόι , αλλά εξίσου τεμπέληδες ή απράγμονες απλώς ανώτερο... Ωστόσο η αλήθεια νομίζω μως ήταν η ακόλουθη.. εξασφάλιζα αποτελέσματα επειδή προσπαθούσα.. Δεν υπάρχει περισσότερη εξυπνάδα , αλλά περισσότερη θέληση κι αποφασιστικότητα... Λυπάμαι που κάποιοι δεν το κατάλαβαν ποτέ αυτό, αλλά περισσότερο που κάποιοι άλλοι το κατάλαβαν αλλά αρνούνται να αλλάξουν , γιατί έτσι θα διαφέρουν από τους πολλούς... Ωστόσο κατά την άποψή μου μόνο με την προσωπική αντίληψη των σφαλμάτων μας και την ατομική προσπάθεια αλλάζει ένα σύστημα, κι όχι με τις συνηθισμένες άσκοπες κι ανευ λόγου διαμαρτυρίες ( καταλήψεις σε σχολεία, πορείες, γιαουρτώματα καθηγητών κ.τ.λ.).
Ζητώ συγγνώμη για την υπερβολική μου στάση αλλά νομίζω πως πηγάζει από την έμφυτη ανάγκη μου να εκφραστώ... Φυσικά θα σας ενημερώσω όποτε μπορέσω για τις τελικές μου επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις...
Ευχαριστώ για την προσοχή σας με αγάπη , ένας από εσάς,
thinkpad