Ας ξεκαθαρισω καποια πραγματα πουδιαπιστωσα οτι δεν τα κατεχετε επαρκως ολοι.
Το αν η εισαγωγη με τις κατατακτηριες επηρρεαζεται απο τον βαθμο πτυχιου δεν ειναι στανταρ. Ειναι αναλογα το τμημα. Αλλα τμηματα διαλεγουν με βαθμο πτυχιου [οπως το παιδαγωγικο Θεσσαλονικης, που συγκεντρωνει καμια πεντε χιλιαδες αιτησεις, λογικο ειναι, σιγα μην βαθμολογησουν τοσα γραπτα], και αλλα τμηματα διαλεγουν με τον κλασσικο τροπο, δηλαδη με εξεταση σε τρια μαθηματα. Η υλη των τριων μαθηματων εχει ανακοινωθει εδω και 8 μηνες, οι αιτησεις για κατατακτηριες γινονται απο προχθες μεχρι 15 ή 20 Νοεμβριου νομιζω, και οι εξετασεις γινονται το πρωτο δεκαπενθημερο του Δεκεμβρη.
Συμπερασμα πρωτο: Αν θελει η φιλη μας να δωσει κατατακτηριες, καλα θα κανει να βιαστει και να παει να κανει αιτηση στο τμημα που επιθυμει να εισαχθει.
Το μεγαλο προβλημα των κατατακτηριων, κατα την γνωμη μου, που στηριζεται οχι μονο σε μια γενικα αποψη αλλα σε πραγματικα γεγονοτα, ειναι οτι ο θεσμος των κατατακτηριων δεν φημιζεται και για την διαφανεια του, αλλα για το αντιθετο. Φυσικα, οι πανελληνιες υπερτερουν ετη φωτος σε αυτο το κομματι.
Το καλο των κατατακτηριων ειναι οτι οι επιτυχοντες εισαγονται στο 2ο ετος σπουδων (συνηθως), οποτε γλιτωνουν εναν χρονο φοιτησης. Φυσικα, ισχυουν και αυτα που ειπε ο Φωκος.
Επισης, με τις κατατακτηριες πολλα τμηματα δεν δινουν πασο, ενω με τις πανελληνιες δινουν.
Τωρα, οσον αφορα το επιπεδο της υλης στις πανελληνιες και στις κατατακτηριες, ειναι κατι πολυ σχετικο. Εξαρταται απο το ποια σχολη εχει βγαλει ο υποψηφιος προηγουμενως, αν εχει κρατησει καποια επαφη με το αντικειμενο και φυσικα, που στοχευει να εισαχθει. Ισως αν η φιλη μας γινοταν πιο συγκεκριμενη να μας βοηθουσε να της δωσουμε παραπανω στοιχεια.
Για οτιδηποτε αλλο, κυρια Ρεββεκα, εδω ειμαστε για να σας απαντησουμε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.